A cikksorozat első része saját utunk megtalálásának jelentőségéről szólt. Felfedtük, hogy az útkeresés valójában a teljességre, a „beteljesedésre” való törekvés. Megosztottunk veletek néhány módszert, ami segít a „tisztánlátásban” és kellő inspirációt ad az útkereséshez. A következő cikk annak egyik legfontosabb tényezőjéről az adottságokról szól. Miért fontos, hogy az adottságainknak megfelelő karrierutat válasszunk? Vajon tisztában vagyunk -e egyáltalán azzal, milyen adottságokkal rendelkezünk? Ha igen, tudunk-e velük élni?

Saját utunk megtalálása csakis úgy lehetséges, ha kellőképpen tudatában vagyunk adottságainknak, képességeinknek, és ennek megfelelően elkezdjük őket használni. Minden esetben ennek kell lennie a kiindulópontnak, ugyanis ez jelenti azt a szilárd alapot, amelyre építkezni tudunk. Az adottságaink öröklött, velünk született anatómiai, fiziológiai és pszichikai tulajdonságaink rendszere, amely szisztéma meghatározza mi „válhat belőlünk”, azaz jórészt sorsunkra is nagy hatással van. Szoros összefüggésben van a rátermettséggel és a hajlammal.Vegyük például a balett-táncosokat. Ehhez például megfelelő testalkat szükséges.

Az adottság önmagában nem elég, viszont egy olyan nélkülözhetetlenül szükséges feltétel, melyet ha kellőképpen kibontakoztatunk, finomítunk, csiszolgatunk valódi képességgé válhat.

Ehhez azonban sok tanulásra és gyakorlásra van szükség. Attól, hogy könnyen sajátítunk el más nyelveket, még nem feltétlenül tudunk azokon beszélni. A fejlett szépérzék még nem csinál belőlünk lakberendezőt vagy stylistot. Az oda vezető út rengeteg tanulással és gyakorlással érhető el. Az érlelődés, a „megérés” folyamatának rengeteg, sokszor gyötrődéssel, vesződséggel, sőt átmeneti balsikerekkel is járó folyamatát nem lehet megspórolni.

Ismert adottságok

Ideális esetben természetes adottságaink összhangban vannak azokkal a dolgokkal, melyek iránt lelkesedünk. Vegyünk példát a gyermekkorból. Vannak gyerekek, akik alapvetően szépen és tisztán énekelnek. Erre mondjuk: „jó a zenei hallása”, vagy más mondjuk könnyedén szétszedi és összeszereli a játékait, ebben az esetben megmutatkozik, hogy technikai és logikai felfogása fejlett. Bizonyára mindannyian észrevesszük, hogy bizonyos dolgokat könnyebben és gyorsabban sajátítunk el, míg másokat nehézkesen... de mi van akkor, ha egyáltalán nem mutatkozik meg az adottságunk?

Rejtett adottságok

Nagyon sokan nem fedezik fel, vagy nem tudják felfedezni a bennük rejlő adottságokat, mert nem teremtik meg annak lehetőségét, hogy ezek az adottságok megmutatkozzanak. Jó példa erre a zenei tehetség. Lehet, hogy kiváló zongorista válna belőlünk, de nem adunk teret ezen adottságunk megnyilvánulásának azáltal, hogy sosem kezdünk el zongorázni. Így nem derülhet ki, hogy jók vagyunk-e benne.

Mivel az adottság, a tehetség csak tevékenységek által mutatkozhat meg, nagyon fontos a nyitottság az új dolgok felé.

Aki nincs kellőképp tisztában a saját adottságaival, annak minél több új, eddig ismeretlen területet, dolgot érdemes kipróbálnia, hogy kiderüljön miben jó. Adottságaink közül néhány valószínűleg így is elveszik azáltal, hogy nem nyílik alkalmunk a felfedezésére, anyagi, földrajzi vagy más okból. Mindenesetre, ha nyitottak vagyunk az új dolgokra, sokszorosára növeljük annak az esélyét, hogy rátalálunk „valamire”, ami alapjaiban változtatja meg az életünket. Csak akkor derül ki mihez van érzékünk, ha kísérletezünk, próbálkozunk.

Az is előfordulhat, hogy az adottságainkat olykor elbagatellizáljuk, vagyis nem tulajdonítunk nekik kellő jelentőséget.

Természetesnek vesszük, hogy ízlésesen tudunk öltözködni. Nem tanultunk a stílusról, mégis valahogy érezzük; vagy belépünk egy térbe és azonnal olyan megoldások jutnak eszünkbe, melyek sajátos hangulatot, gyakorlatiasságot kölcsönöznek a helyiségnek. Ilyenkor talán azt gondolhatjuk, ezt mindenki tudja, mindenki számára egyértelmű... pedig nem így van. Ez mind, mind adottság, ami akár óriási potenciált rejtegethet magában. Hasznos gyakorlat adottságaink feltérképezésére az, ha előveszel egy papírt és egy tollat, majd elkezded felsorolni, miben vagy jó. Írj le mindent ami eszedbe jut függetlenül attól, hogy szereted -e csinálni vagy sem. Majd írd le mindegyik tétel mellé azt is, mikor és hogyan fedezted fel, hogy jó vagy az adott dologban? Ezután gondolkozz el alaposan azon, van-e valami közös a felsorolt dolgokban. Mérlegeld azt is, van-e más módja ezen adottságok érvényre juttatásának. Talán ráeszmélsz melyek azok a szerepek, szakmák, helyzetek, tevékenységek amelyekhez épp ilyen adottságok szükségesek?

Önbecsülés az útkeresésben

Manapság sajnos találkozunk olyan esetekkel is, mikor valaki meg sem próbál az adottságainak, képességeinek megfelelő karrierutat választani. Annak megtervezése során elsődlegesen más szempontokat vesz figyelembe, például mennyi pénzt kereshet egyes tevékenységekkel, vagy azt, mit vár el tőle a környezete. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben nem meglepő, hogy az anyagi szempont meghatározó tényezőként szerepel a gondolatainkban, azonban

téves megközelítés egy utat választani csupán anyagi megfontolásból. Ha az adott terület nem tartozik az erősségeink közé, törekvéseink valószínűleg kudarcba fulladnak.

Ne feledjük, hogy útkeresésünkben alapvetően fontos az önbecsülésünk megtartása is. Ennek megtartása mellett válhatunk megelégedetté, boldoggá, önazonossá és hitelessé.

Legyünk büszkék az adottságainkra. Éljünk azzal, ami megadatott nekünk, mert általuk elnyerhetünk sorsunk beteljesedését, egyúttal adottságainkban rejlik a sikerünk kulcsa is.


Felhasznált irodalom:

K. Robinson, L. Aronica, (2013). Elemedben vagy? Fedezd fel a benned rejlő tehetséget! HVG Kiadó, Budapest

Balogh L, (2011). A tehetség felismerése és fejlesztése http://www.mateh.hu/tehetsegkonyvtar/Dr_Balogh_konyvek/Tehetseg_2011.pdf

Becker-Phelps L. (2015) The Secret to a Fulfilling Life https://www.psychologytoday.com/intl/blog/making-change/201511/the-secret-fulfilling-life

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/a-a-1BFAF/adottsag-1C312/