Közeledik a karácsony, azonban sokak számára ez az időszak nem csupán a meghittséget és a nyugalmat jelenti, hanem stresszforrásként is szolgál. Milyen ajándékot vegyek, hogy senki ne legyen elégedetlen? Hogyan fogok elkészülni a karácsonyi díszítéssel és az ünnepi fogásokkal? Megint az ünnepi vacsora közben jönnek fel az éppen aktuális családi problémák? Ismerősek ezek a dilemmák? Mit szólnánk ahhoz, ha ezúttal a karácsony tényleg arról szólna, amire hivatott: a szeretetről és a háláról. Cikkünkben a pozitív pszichológia eszköztárából szemezgetünk, melyekkel stresszmentesebbé és boldogabbá tehetjük az ünnepi időszakot.

Egyes kutatások szerint az élettel való elégedettségünk és a jóllétünk karácsony körül alacsonyabb. Érdekes, hiszen éppen ettől az időszaktól várnánk azt, hogy kikapcsoljunk és feltöltődjünk a szeretteinkkel való együttlét során. Mégis bármilyen meglepő,

a karácsony beletartozik a top 50 legstresszesebb eseménybe az életünkben!

És ez a stressz már jóval az adventi időszak előtt elkezdődhet, hiszen elkezdünk azon pörögni, hogy mi lenne a tökéletes ajándék a hozzátartozóink számára... Na de nézzük, hogyan formálhatjuk olyanná ezt az ünnepet, hogy az pozitív érzelmekkel töltsön fel minket!

Tervezzünk előre!

Egy amerikai pszichológus szerint, ha az év során tudatosan elosztjuk az ajándékok beszerzését, akkor elkerülhetjük az adventi időszakban jellemző tömeget, hosszas sorban állást és a pénztárcánknak is jobban eshet a mértékletesség. A pénzköltés gyakori stresszforrás karácsonykor, így jobb, ha előre eltervezzük, mennyit szánunk az ajándékokra, és tartjuk is magunkat ehhez.

Ha az egész év során odafigyelünk a családtagjaink, barátaink igényeire, akkor nagyobb eséllyel veszünk igazán hasznos ajándékot, mint ha az utolsó pillanatban szerezzük be kínunkban a kirakatban meglátott tárgyakat, mondván, csak örülni fog neki az illető. Persze, olvasóként úgy érezhetjük, hogy ehhez most már késő, azért nincs minden veszve! Még mindig alaposan végiggondolhatjuk, hogy mire is van szüksége annak, akit meg szeretnénk ajándékozni, és egy előre megírt listával hamarabb menekülhetünk a zsúfolt üzletekből. Ha pedig nincs konkrét ajándékötletünk, akkor az élményekkel kevésbé nyúlhatunk mellé, ráadásul örökre szóló pillanatokat okozhatunk. Gondoljunk csak egy kellemes masszázsra, egy főzőtanfolyamra, esetleg egy színházjegyre.

Ha nincs konkrét ajándékötletünk, akkor az élményekkel kevésbé nyúlhatunk mellé, ráadásul örökre szóló pillanatokat okozhatunk.

Felejtsük el a tökéletességet!

Sokaknak okoz stresszt, hogy a legszebb díszítést szeretnék elkészíteni az utcában, a tökéletes ajándékra vadásznak és csakis kifogástalan és lehetőleg egyedi fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra. Nos,

ahhoz, hogy a karácsonyi időszak alatt megszabaduljunk ezektől a szorító elvárásoktól, gyakorolnunk kell az önmagunkkal és másokkal szembeni elfogadást.

Tudatosítanunk kell magunkban, hogy nem egyfajta versenyként kell megélnünk ezt az időszakot! Természetes, hogy vágyunk arra, hogy másokhoz hasonlóan mi se maradjunk ki a sorból (pszichológiailag alapvető motivációnk a valahová tartozás, az elfogadás és elismerés iránti vágy), azonban ennek nem szabad továbbmennie annál, mint amit még valóban élvezünk. Ha valakit kikapcsol, hogy napokon keresztül főz, díszít, akkor ezzel semmi probléma sincs, azonban ha valakinek ez stresszt okoz, akkor tegyük fel a kérdést: valóban megér ez ennyit?

Kutatások igazolják, hogy szignifikánsabban több pozitív érzelmet (boldogságot, elégedettséget) élnek meg azok az emberek, akik számára

a karácsony nem az ajándékozásról és a pénzköltésről szól, hanem a családdal való időtöltés áll a középpontban.

Ha el tudjuk engedni a tökéletességre törekvő elvárásainkat, sokkal kevésbé lesz stresszes ez az időszak! Fogadjuk el, hogy emberek vagyunk, akik néha elfáradnak, akiknek olykor nem okoz örömet számtalan fogás elkészítése. Egyébként is, az elfogyasztott ételek ízét nagyban meghatározza a hangulatunk, az ünnepi asztalnál megélt légkör. A legfontosabb tehát, hogy jókedvűen, kiegyensúlyozottan kerüljünk oda karácsonyi vacsorához, hiszen így sokkal nagyobb esélyünk van sikert aratni, mint fáradtan, kedvetlenül.

Adjunk időt magunknak!

A pozitív érzelmek megélését elősegítheti, ha az utolsó hetek valóban a lelki készülődésről szólnak. Adjunk magunknak időt arra, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk! Ehhez a tömött üzletek helyett inkább a meleg takaróba burkolózós, karácsonyi filmnézést, a közös mézeskalács sütést, a karácsonyfa-díszítést javasoljuk.

Építsünk a családtagjaink erősségeire!

A készülődést nem egyedül kell végigvinnünk! Ahhoz, hogy mindenki számára élvezetes legyen ez az időszak, törekedjünk arra, hogy mindenki olyan feladatot kapjon, ami illik hozzá. Ha például valaki szeret szervezkedni, akkor ő megtervezheti, hogy mikor melyik társasággal találkozzunk. Ne feledjük:

a karácsonynak nem a kötelező körökről, hanem a feltöltődésről kell szólnia!

A számunkra kedves tevékenységek energiát adnak nekünk. Mi több, ilyenkor lehetőségünk nyílni a másik erősségeire építeni, és ezeket a pozitív tulajdonságokat vissza is tudjuk jelezni számukra.

Ne csak arról írjunk listát, hogy mit szeretnénk kapni...

... hanem arról is, amink már megvan. A pozitív pszichológia nem győzi hangsúlyozni, milyen jó hatással van a jóllétünkre és az egészségünkre a hála gyakorlása. Így az év vége felé közeledve összegezzük, hogy mik voltak a fő sikereink idén, és milyen szerepe van ebben a szeretteinknek. Ezt ne csupán magunkban gondoljuk át, hanem tudassuk a többiekkel is, hogy mennyit jelentett számunkra a támogatásuk, az ötleteik stb. Egy-egy kedves szó lehet a legszebb és legemlékezetesebb ajándék!

A hála megélése egészségesebbé és boldogabbá tesz minket.

Ne feledkezzünk el a mindfulnessről!

A mindfulness módszere a teljes karácsonyi készülődés során végigkísérhet minket: sorban állás közben monitorozhatjuk az érzelmeinket, alkalmazhatjuk a légzéstechnikát és gyakorolhatjuk a negatív érzelmeink elfogadását, amikor éppen előttünk viszik el a kinézett ajándékot.

Az ünnepi fogások elkészítése közben koncentrálhatunk a különböző ízekre, elmerülhetünk a karácsonyi illatokban és egy kellemes beszélgetésben.

Fókuszáljunk a pozitívumokra!

Nem várhatjuk el azt, hogy karácsonykor minden tökéletes legyen, meg kell tanulnunk elfogadni és elnézőnek lenni. Előfordulhat, hogy valóban feljön egy konfliktus a szépen megterített asztal mellett, de ahelyett, hogy úgy éreznénk, most el is romlott a hangulat és hiába készültünk, inkább javasoljunk egy másik időpontot a konfliktus megbeszélésére! Igyekezzünk a pozitívumokra koncentrálni, hiszen ha gyakoroljuk a pozitív érzelmek megélését, agyunk is elkezd a pozitív események után kutatni.

Összességében tehát, ha ebben az időszakban megengedőbbek és elfogadóbbak vagyunk magunkkal és másokkal szemben is, akkor stresszmentesebb lehet a karácsonyunk. Mi lenne, ha idén a sok ajándék helyett inkább egy közös programmal tennénk egyedivé a karácsonyt? Elmehetünk szánkózni, ha adottak lesznek a feltételek, de akár maratoni filmezést is tarthatunk. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

 

Felhasznált irodalom: Stressz: A feszültségoldás pszichológiája: Hogyan alakítsuk a stresszt pozitív energiává? (2018). HVG Könyvek. https://pursuit.unimelb.edu.au/articles/focusing-on-kindness-not-consumption-this-christmas https://www.potential.com.au/new-blog/2018/a-psychologists-8-strategies-for-less-stress-at-christmas