Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Vajon mi lehet a dánok titka? Mi teszi őket a legboldogabb nemzetek egyikévé? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója szerint a válasz a sokakat foglalkoztató kérdésre: a hygge. De mit is jelent maga szó? Hogyan sajátíthatjuk el a dán életérzést? Valóban ez lenne a kulcs a boldogsághoz? Talán még a munkahelyi jóllétünket is javíthatja? Cikkünkben ezeknek járunk utána.

Nehéz szavakba önteni, talán még nehezebb lefordítani. Ha mégis el szeretnénk valahogyan magyarázni, akkor nagyjából azt az életérzést öleli fel, amelyet leginkább a boldogsággal, a harmóniával, a jólléttel azonosíthatunk. Hívhatjuk a meghittségteremtés művészetének, a lélek otthonosságának,

a megnyugtató környezet élvezetének vagy otthonos együttlétnek.

A hygge mint gyűjtőfogalom magában foglalja az élet mindennapi apró örömeinek élvezetét, amikor valóban megéljük a pillanatot, illetve amikor tudatosan igyekszünk kialakítani az életünkben azokat a momentumokat, amelyek a biztonságot jelentik, amelyek a barátságosság, az otthonosság, a meghittség érzését keltik. Ilyen lehet áthívni a barátainkat egy tikkasztó nyári délutánon, és az árnyékos teraszon üldögélve finom fröccsöket iszogatva beszélgetni, vagy egy hideg téli estén a vacsora után leülni a családdal társasjátékozni, miközben házi süteményt eszünk és forró teát kortyolgatunk.

Ha ezek után már el tudjuk képzelni, mit takar a hygge szó, akkor jó úton haladunk, hiszen a dánok szerint nem is kell bajlódnunk a szó lefordításával, inkább éreznünk kell, így érthetjük meg a jelentését.

Az együttlét

A másokkal töltött idő kulcseleme a hyggének, és akár a „boldogság receptjének” legfontosabb összetevője is lehet. Az ENSZ World Happiness Report című dokumentuma szerint „bár a boldogsághoz lényeges az alapvető életkörülmények megléte, ha az alapszint biztosított,

a boldogság inkább az emberi kapcsolat minőségének a függvénye,

semmint a jövedelemé”.

Átlagosan az európaiak 60 százaléka tölt időt legalább hetente egyszer barátokkal, családtagokkal és munkatársakkal. Dániában ez az átlag 78 százalék” – írja könyvében Meik Wiking. Bár egyedül is élvezhetjük a hyggét, de lényegét leginkább a közeli barátok vagy családtagok körében ragadhatjuk meg. A hygge magában foglalja az előzékeny figyelmességet is. Egy beszélgetés során például senki nem állítja magát a figyelem középpontjába vagy uralja a társalgást hosszú időn keresztül.

Az egyenlőség fontos eleme a hyggének,

ami mélyen gyökerezik a dán kultúrában is. A másokkal együtt töltött idő kellemes, nyugodt, barátságos, otthonos és hívogató légkört teremthet, amelyben ellazulhatunk és önmagunk lehetünk. A hygge intim elfoglaltság, gyakran jár együtt a meghittség érzésével és valakinek a társaságával, így nem meglepő, hogy amikor átéljük, a testünk oxitocinban fürdik. Oxitocin hormon akkor szabadul fel, amikor fizikailag közel vagyunk más testéhez, hatása pedig együttműködésre, bizalomra ösztönözhet. Talán ezért bíznak meg a dánok az idegenekben. Rengeteg hyggében van részük, ami csökkenti az ellenségességet és erősíti a társas kapcsolódást. A melegség és teljesség érzése szintén ezt a hormont aktiválja, nem véletlen, hogy a hygge elengedhetetlen kellékei a finom ételek és a téli hidegben a puha zoknik, a meleg takarók.

A hyggekiáltvány

Tekintsük át Meik Wiking hyggekiáltványát, amely külön pontokba szedve útmutatóként szolgálhat a hygge életérzés megtapasztalásához.

 1. Hangulat. Oltsd le a villanyt, gyújts gyertyát!
 2. Jelenlét. Legyél jelen – itt és most! Kapcsold ki a telefonokat!
 3. Élvezet. Kávé, csokoládé, sütemény, édesség.
 4. Egyenlőség. A „mi” az „én” előtt.
 5. Hála. Fogadd el magadat és másokat!
 6. Harmónia. Ez nem verseny. Már szeretnek téged. Nincs szükség melldöngetésre.
 7. Kényelem. Helyezd magad kényelembe! Tarts szünetet, kapcsolódj ki!
 8. Béke. Nincs szükség drámára. Vitatkozz a politikáról máskor!
 9. Együttlét. Építs kapcsolatokat és narratívákat!
 10. Menedék. A szeretteiddel vagy. Ez itt a biztonság szigete!

Hygge a munkahelyen

Cathy Strongman, a Guardian újságírója a következőket írta az életminőségük változásáról, három évvel Londonból Koppenhágába való költözésük után: „A legnagyobb változás a munka-szabadidő arányában történt. Míg korábban akkor tudtunk csak vacsorázni, mikor Duncan este kilenc körül végre elszabadult a munkahelyéről, most már ötkor feláll az íróasztaltól. Fél hat után a munkahelye olyan, mint egy halottasház.

Ha hétvégén dolgozol, a dánok azt gondolják rólad, hogy megőrültél.

Az a dolog lényege, hogy a nap végén a családoknak legyen idejük együtt játszani és enni. Minden egyes nap. Ez itt tényleg működik.

A hygge azonban nem korlátozódik csupán az otthon falai közé. Átélhetjük akár egy hangulatos kávézóban, de megtapasztalhatjuk kirándulásaink, utazásaink során is. Emellett a dánok hiszik, hogy a hygge megjelenhet – és meg is kell, hogy jelenjen – a munkahelyeken is.

Nézzünk hat módszert, amivel a munkahelyünket hyggeligebbé (hyggével bíróvá) tehetjük!

 1. Hozz egy bögrét otthonról!

Meleg italt kortyolgatni még a nyári napokon is megnyugtató. A koffein pedig biztos módja az energiaszint megemelésének, a koncentráció növelésének. A kedvenc bögrédből inni olyan, mintha az otthonod egy darabkája is veled lenne. Szánj időt a kollégákkal való kávézásra, és közben beszélgessetek, de ne feltétlenül a munkával kapcsolatos dolgokról!

 1. Kösd össze az ebédidőt egy kis kikapcsolódással!

Ha elérkezik az ebédidő, ténylegesen tarts szünetet! Semmiképp se az asztalodnál, munka közben ebédelj! Ha jó idő van, szívj egy kis friss levegőt! Attól függően, hogy hol dolgozol, sétálj el egy közeli étterembe, vagy fogyaszd el az otthonról hozott ebédedet egy parkban! Ha mégis munkahelyeden ebédelsz, akkor egyél együtt a kollégáiddal! A személyes kapcsolódások jó hatással lehetnek a munkahelyi teljesítményre és feltölthetnek energiával a délutáni etapra.

 1. Díszítsd fel az asztalodat/irodádat!

Mindig legyen az asztalodon vagy a környezetedben néhány személyes tárgy! Egy fénykép a családodról vagy akár egy apró ajándék, amit a szeretteidtől kaptál. Emellett fontos, hogy az asztalodat vagy az irodádat meghitté tedd, akár egy műalkotással vagy egy csokor virággal!

 1. Szerezz örömet a kollégáidnak!

Mindegy, hogy az előző nap sütött süteményből viszel be a munkahelyedre, vagy csak egyszerűen megdicséred egy kollégádat, biztosan szebbé teszed ezzel a napját. A szociális támogatás segít leküzdeni a stresszt, ezért fontos, hogy ne csak egymás mellett dolgozzatok, hanem törődjetek is egymással. Hétköznapi figyelmességekkel, kedvességekkel pedig egyszerűen és könnyedén kifejezheted a törődésedet!

 1. Gondold újra a meetingeket!

A meetingek sokszor elengedhetetlenek, de fontos, hogy hatékonyak legyenek. Ennek érdekében szervezz rövidebb megbeszéléseket, kevesebb résztvevővel! Ha kisebb számban vagytok jelen, akkor gazdagabbak és érthetőbbek lehetnek a beszélgetések, nagyobb a lehetőség az ötletek kifejezésére.

 1. Dolgozz csapatban!

A csapatmunka és az együttműködés szelleme a dán élet minden aspektusában megmutatkozik. Az osztályteremtől kezdve a munkahelyen át a családi életig. A dánok gyermekkoruktól kezdve csapatban gondolkoznak, és arra tanítják őket, hogy a csapat segítséget nyújt a nehézségek idején. Szervezz több csapatépítő alkalmat, hogy megtapasztalhasd a közösség erejét!

A hygge, a mindennapi boldogság

A hygge életérzés nem a tökéletességről, sokkal inkább a lelassulásról szól. Arra késztet, hogy észrevegyük a hétköznapok legapróbb boldog pillanatait is, és tudatosan keressük azokat. A hygge segíthet hálásnak lenni a mindennapokért,

mert az egyszerű dolgok élvezetéről szól.

A pillanat megragadása, a boldogság pillanatainak megtervezése és megőrzése is egyben. Ne várjunk a boldogsággal a következő nyaralásig vagy a karácsonyi szabadságig! Hozzuk ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból!

***

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=22s