Edzeni és egészségesen táplálkozni ma már sok esetben hozzátartozik a mindennapokhoz, de vajon mennyi figyelmet fordítunk a mentális egészségünk ápolására? Ugyanannyi időt szánunk arra, hogy feltöltődjünk, időnként magunkba nézzünk, figyelmet szenteljünk a lelki igényeinknek is, mint amennyit a külsőnk ápolására fordítunk?

A lelki egészségünk karbantartása különösen fontos a kiégés által veszélyeztetett munkakörökben: tanároknál, orvosoknál, segítő szakembereknél és általánosságban az emberekkel foglalkozó szakmákban, de valójában mindenki ki lehet téve a tartós munkahelyi stressz hatásainak. Arról nem is beszélve, hogy társas kapcsolatainkra is az van a leginkább pozitív hatással, ha mi magunk belül is rendben vagyunk. Ezért fontos, hogy a lelki fitneszt is tudatosan beépítsük a mindennapokba, szokássá tegyük a mentális egészségünk ápolását. A lelki egészség ápolásának különböző területei vannak:

 • Munkahelyi
  Ezek a szakmával kapcsolatos mentálhigiénés feladataink, hogy a munkánkat a legmagasabb színvonalon és kiteljesedve tudjuk végezni. Ide tartozhatnak a szupervíziós csoportok, segítségkérés a tapasztaltabb kollégáktól, csapatépítés, munkahelyi határok meghúzása és betartása (például hogy ne válaszoljunk e-mailekre este tízkor), szakmai ismereteink frissen tartása szaklapok olvasásával, programok, konferenciák látogatásával.
 • Fizikai
  A mozgás és egészséges táplálkozás bizonyítottan nagy szerepet játszik a stresszel való megküzdésben. Fontos, hogy eleget aludjunk, ne hajtsuk túl magunkat, ha kell kivegyük a betegszabadságot, és ne hagyjuk figyelmen kívül a test egyre erősebb jelzéseit, amelyek mozgásszervi fájdalmak, fejfájás, alvásproblémák formájában is jelentkezhetnek.

 • Mentális
  Ezek azok a tevékenységek, amik lehetővé teszik, hogy kapcsolatban maradjunk a belső világunkkal, feldogozzuk a napunk történéseit, reflektáljunk önmagunkra, fejben kikapcsolódjunk. Erre jó lehet például a naplóírás, a munkán kívüli hobbik, a relaxáció, meditáció gyakorlása, az olvasás, a séta a természetben, és ha kikapcsoljuk a netet, lekattanunk kicsit a közösségi oldalakról.

 • Érzelmi
  Az érzelmeink elnyomása káros lehet, így fontos, hogy biztonságban megélhessük mind a rossz, mind a jó érzéseinket. Ebben segít a támogató baráti kapcsolatok kiépítése és ápolása, vagy a különböző terápiás csoportok (például művészetterápia, pszichodráma) látogatása. Érzelmi egészségünk ápolása az is, ha pozitív érzéseket igyekszünk megélni a mindennapokban, gyakoroljuk a hálát, arra figyelünk, mi jó történt velünk, és olyan tevékenységeket végzünk, amelyek boldogsággal töltenek el bennünket.

 • Spirituális
  Itt nem feltétlenül csak a vallásosságra kell gondolni, hanem arra, hogy az életünkben a mindennapi apró-cseprő bosszúságokon túlmutató célt találjunk, tudjunk kapcsolódni a körülöttünk lévő világhoz. A vallás gyakorlása mellett a jóga, mindfullness, meditáció is segíthet ebben.

 • Kapcsolati
  Az egészséges, támogató kapcsolatoknak, legyen szó családról vagy baráti hálóról, nagy szerepe van a mindennapi stresszorok hatásának csökkentésében és a krízisekkel való megküzdésben. Az ilyen kapcsolatokba fektetett energia sokszorosan megtérül, de egyediek vagyunk abban, ki milyen társasági eseményeken érzi jól magát, hány közeli baráttal tart kapcsolatot, ezért fontos, hogy saját igényeinket figyelembe vegyük.

A támogató kapcsolatoknak nagy szerepe van a mindennapi stresszorok hatásának csökkentésében és a krízisekkel való megküzdésben.

Ha végiggondoljuk a mindennapjainkat, láthatjuk, a fentiek közül mennyit csinálunk rendszeresen, és mi az, ami esetleg hiányzik – a különböző területekre mind érdemes figyelmet fordítani, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk. A mentálhigiénénk ápolásánál személyre szabhatjuk, melyik tevékenységet hogy tudjuk beépíteni az életünkbe: azokat válasszuk, amik feltöltenek, passzolnak hozzánk! Nem baj, ha inkább jógázni szeretsz, mint futni, ahogy az sem, ha a hangos partik helyett jobban szereted a meghitt baráti beszélgetéseket – a feltöltődés forrása mindenkinél más, de a lényeg, hogy ne hanyagoljuk el egyik területét sem. Gyakori kifogás az, hogy nincs időm rá: ebben segíthet, ha listát vagy tervet készítünk arról, melyik területről hogyan fogunk gondoskodni, és ezeket a tevékenységeket betervezzük a hetünkbe, helyet keresünk nekik a beosztásunkban. A lelki egészségünket ápolása alapvető szükségletünk!  

Felhasznált irodalom Developing a self-care plan. Reach Out