Az intimitás szóról sokaknak elsőre a párkapcsolat jut eszébe. Nem hiába: felnőttként az egyik életfeladatunk, hogy olyan társat találjunk, akivel leélhetjük az életünket. Ám ideális esetben több intim kapcsolatunk is van, ami alatt nem a többszerelműséget értjük, hanem azt, hogy több, mély, biztonságos kapcsolódás van az életünkben. Cikkünkben bemutatjuk, milyen helyzetek segíthetnek abban, hogy minél inkább kapcsolódni tudjunk másokhoz.

Intimitást, intim kapcsolatot nem csak a párunkkal élhetünk meg. Gondoljunk csak a szülő-gyermek kapcsolatra, testvérünkre vagy a legjobb barátunkra.

A pszichológia szerint az intimitás azt jelenti, hogy képes vagyok megbízni a másikban, megosztani vele a legféltettebb titkaimat, megosztani az örömömet, bánatomat, egyszóval bármit, mivel biztonságban érzem magam a másikkal.

Az intimitást – sok más fogalomhoz hasonlóan – egy kontinuumként képzelhetjük el: van, akivel erősen intim kapcsolatban vagyunk, van, akivel kevésbé, és ez jól is van így. Valamint, egy kapcsolaton belül is változhat az intimitás mértéke időről-időre.

Az, hogy mennyire vagyunk elégedettek az intimitással a párkapcsolatunkban, megmutatja az is, hogy az egyének mennyire hiszik el, hogy partnerük megfelel a szükségleteiknek. Kutatások bizonyítják, hogy aki intim kapcsolatban él és azzal elégedett, mentálisan ellenállóbb lesz a kihívásokkal szemben, valamint az élettel való elégedettsége is magasabb.

Az intimitásnak védőszerepe van!

Jelen cikkünkben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az emberi kapcsolódás egyik alapja lehet a közösen töltött minőségi idő, a törődés a másikkal. Néhány gondolatot gyűjtöttünk össze, amely segíthet abban, hogy közelebb kerülj szeretteidhez, ismerőseidhez.

Séta

Legyen szó városi vagy természetben eltöltött időről, a séta tökéletes program arra, hogy egymásra hangolódjatok. Ha tehetitek mindenképp a természetbe menjetek, ahol a friss levegő mellett a környezet szépségeinek közös megfigyelése is segíthet a kapcsolat mélyítésében.

Film- vagy sorozatnézés

Alapvetően egy szuper közös program lehet, de vigyázni kell vele, hogy a közösen töltött idő ne túl nagy része menjen el a tv-zéssel. Egy-egy film vagy sorozatrész után álljatok meg és beszéljétek át:

  • Kiben mit indított el ez az alkotás?
  • Kinek mi tetszett benne a legjobban?
  • Mi volt felkavaró?
  • Melyik szereplővel azonosultatok?

A lényeg, hogy párbeszéd is alakuljon ki köztetek a részek megnézése után. Így sokkal inkább érezni fogjátok, hogy kapcsolódtok egymáshoz.

Apró gesztusok

Egy apró figyelmesség, kedvesség mindig jól tud jönni a szeretteid vagy akár munkatársaid felé. Egy hosszú távú párkapcsolatban kifejezetten fontos, hogy a pár tagjai még évek múltán is érezzék, hogy számítanak a másiknak. Mosogatás, főzés, bevásárlás, de akár egy szál virág is jelképezheti ezt. Emellett az is lényeges, hogy észrevegyük, ha értünk tettek valamit, hiszen a hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk elsiklani az apró kedvességek mellett.

Társasjáték

Tengernyi lehetőség van a társasjátékok világában. Találhatunk versengőset is, de olyat is, ahol össze kell dolgoznunk a társainkkal. Van, amit sokan lehet játszani és kialakítottak már páros játékokat is. Kifejezetten ajánljuk itt is, hogy figyeljetek egymásra és örüljetek a saját vagy a másik sikerének. Az intimitás mélyítésében segíthetnek az alábbi játékok:

  • Dixit
  • Hangoló
  • Identity
  • Egymás - Transzgenerációs önismereti kártyák

Közös főzés

Amennyiben nem kell rohannotok és van időtök közösen alkotni a konyhában, feltehetően mélyülni fog a kapcsolatotok – hiszen együtt alkottatok valamit, amit aztán el is fogyaszthattok. A közös étkezés, amennyiben jó hangulatban telik, szintén nagyon jól tudja mélyíteni a kapcsolatot.

Kalandok átélése

Bármilyen izgalmas program segíthet abban, hogy fokozott figyelmetek legyen a másik felé. Itt fontos, hogy azért ne legyen túl extrém az élmény, tehát mindannyian jól érezzétek magatokat benne. Ilyen lehet egy külföldi út, búvárkodás, síelés, szabaduló szoba vagy épp egy bútor összeszerelése.

Mások vagyunk

Az, hogy ki, mennyire könnyen nyit mások felé és mennyire képes elmélyíteni egy kapcsolatot, sok mindentől függ. Számít az alapszemélyiségünk is, hogy extrovertáltabbak vagy épp introvertáltabbak vagyunk-e.

Az extrovertáltak általában több, felszínesebb kapcsolatot tartanak fenn, míg az introvertáltak lassabban, kevesebb, de mélyebb kötődéseket alakítanak ki. Egyik sem jobb, mint a másik, ám biztonsággal tölthet el bennünket, ha minél több ember van, akire számíthatunk valamilyen szinten.

Az alapszemélyiségünket meghatározza alaptemperamentumunk, valamint, hogy milyen benyomások értek minket gyerekként. A kapcsolódásunk minősége a családtagjainkkal, valamint a kortárs kapcsolatokban szerzett tapasztalatok számítanak a leginkább abban, hogy felnőttként mennyire fogunk megbízni másokban és ezáltal mennyire leszünk képesek biztonságos kapcsolódásokat kialakítani.

Figyeljünk tehát önmagunkra és másokra is, hogy minél inkább el tudjunk merülni az intimitás okozta biztonságban és jó érzésekben!

                                                                                           ***

Amennyiben nehézséget tapasztalsz az életedben ezen a téren, ajánljuk, hogy akár egyéni tanácsadás keretein belül dolgozz ezen, hiszen, ahogy Stefanie Stahl német pszichológus is tartja:

mindenki képes a kapcsolódásra!

Braithwaite, S., Holt-Lunstad J. (2017) Romantic relationships and mental health. Current Opinion in Psychology, 13,120-125.

Shen, Z., Lan R. (2023). Agreeableness moderates the association between intimate partner behavior control and intimacy quality. Personality and Individual Differences, 207, 112179.

Stefanie Stahl (2021). Mindenki képes kapcsolatra - Arany középút közelség és szabadság között. Park Kiadó.