Idén nem csupán egy új év, hanem egy új évtized is kezdődött, ami hatására még inkább beindulhat bennünk a változásra való törekvés. Most már nem csak az új évtized, de a tavasz is kopogtat az ajtónkon, ami egy másfajta újrakezdést hoz magával. Azonban mielőtt gyalogkakukk módjára rohannánk a felmosóvödörért a tavaszi nagytakarítás zászlaját lengetve, először nézzünk önmagunkba is! Jöjjön néhány tipp, hogyan gondoskodjunk önmagunkról és poroljuk le a lelkünket a tavasz beköszöntével!

Amikor először érezhetjük a meleg napsugarakat az arcunkon és a szürke napok újra megtelnek madárcsicsergéssel, akkor érezzük igazán, hogy megérkezett  tavasz. A tavasz mindig egy új kezdet, amikor kezdünk felolvadni a téli hideg okozta fagyos állapotból, és ez egyfajta tiszta lapot és új lendületet hozhat számunkra abban, hogy a szürke hétköznapok alá temetett célok és vágyak ismét előtérbe kerüljenek. A tavaszi nagytakarítás egy olyan rituálénak számít ilyenkor, amely segítségével frissen, üdén és letisztultan vághatunk neki egy aktívabb életszakasznak. Persze nagyon fontos leporolni a bútorokat, kiszanálni a rég nem hordott ruhákat, friss virágot rakni a vázába, amely egész télen üresen állt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tavaszi nagytakarítás során ne csak a környezetünket rendezzük és tegyük komfortossá, hanem a lelkünket is.

Minden változás önmagunkban kezdődik!

Nagyon fontos megtanulnunk, hogyan viseljük gondját saját testünknek, elménknek és lelkünknek. Ez egyszerűen és elcsépelten hangzik, mégis hajlamosak vagyunk önmagunkat a fontossági sorrend végére helyezni, miközben a változás alapköve az önmagunkhoz való kapcsolatunkban keresendő. Ha nem foglalkozunk először önmagunkkal, akkor mással sem fogunk tudni igazán. Jó példa lehet erre a repülőkön, felszállás előtt elhangzó utasítás: vészhelyzet esetén először magunkra helyezzük fel az oxigénmaszkot, utána segíthetünk csak másokon!

Tavasszal nemcsak a természet, de a lelkünk is felfrissül!

A lelki tavaszi nagytakarítás során érdemes főként azt átgondolni, milyen szokásaink, gondolataink vannak, amiken érdemes lehet változtatni. Érdemes kipróbálni olyan módszereket vagy tevékenységeket, melyek segíthetnek egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életvitel fenntartásában, és ezáltal nemcsak a tavasz első néhány napján, hanem akár egész évben frissnek és üdének érezhetjük magunkat.

Néhány támpont a könnyedebb tavaszi öngondoskodáshoz:

Légy proaktív!

A proaktív öngondoskodás beépítése a mindennapjainkba egy fontos kulcstényező. Ne várjuk meg, amíg kiégünk vagy a stressztől teljesen kimerülünk, hiszen akkor reaktív közbelépés történik és a stressz vagy a kiégés okozta tüneteket kezdjük el kezelni. Azonban, ha megtaláljuk a módját a proaktív, rendszeres gondoskodásnak, az segíthet minket a mindennapi stressz, a munkahelyi kiégés, a fáradtság vagy a lehangoltság ellen. Legyen az akár heti néhány jóga óra vagy edzés, minden nap fél óra egy könyv társaságában vagy csupán napi tíz perc lassulás a kedvenc kávénk vagy teánk társaságában, máris könnyebbnek érezhetjük a napi terheinket, amelyek az évszak változásával biztosan nem csökkenek.

Szólj magadhoz!

Sokszor az öngondoskodás útjába állhat, hogy nincs igazán időnk vagy megfelelő anyagi hátterünk arra, amit igazán szeretnénk csinálni. De mit is érhet egy jóga óra, ha közben azon stresszelünk, hogy nem a legdivatosabb a jóga felszerelésünk vagy mennyire lazíthat el egy masszás, ha közben az irodánk asztalán felhalmozódó papírtömeg jár az eszünkben. Az öngondoskodás a fejünkben kezdődik el, ebből kifolyólag elkerülhetetlen megtanulni, hogyan álljunk és szóljunk önmagunkhoz! A pozitív pszichológia nem véletlenül éli aranykorát ebben a teljesen felgyorsult és szinte elidegenedett világban, ahol nemcsak másokhoz, de önmagunkhoz is a legtöbb esetben negatívan állunk.

Változó évszakok, változó gondoskodás!

Az is megeshet, hogy az évszakok és az időjárás változásával megváltoznak igényeink is. Tavasszal és nyáron napi fél óra kocogás a természetben teljes mértékben feltölt minket, míg télen egy meleg fürdő teszi velünk ugyanezt. Ne ragaszkodjunk mindig ugyanahhoz, hanem fedezzük fel a lehetőségeket és hallgassunk a belső hangra! Így akár az is megeshet, hogy ami a legjobb barátunknak a teljes kikapcsolódást jelenti, az számunkra kész agyrém is lehet, vagy ugyanez fordítva. Azáltal, hogy megtanuljuk miben leljük örömünket és miben találunk megnyugvást, egyre jobban megismerhetjük önmagunkat! Felfedezhetünk olyan tevékenységeket, melyekről eddig nem is gondoltuk, hogy örömet okoznak, ezzel is tágítva komfortzónánkat.

Önismeret!

Életünk során az egyik legfontosabb kapcsolatunk az önmagunkkal való kapcsolódás. Így szinte létfontosságú megismerni önmagunkat és működésmódunkat. Sokan bűntudatot éreznek, ha a napjuk vagy hetük kis részét önmagukra szánják, pedig

ez nem önzőség, hanem egy egészséges és kiegyensúlyozott élet fontos hozzávalója.

Mélyebb önismereti munkába kezdeni pedig sosem késő, tegyük azt akár egyéni terápiában, csoportban vagy coaching keretein belül, ez mindenképp a legjobb befektetés lehet számunkra. Hiszen mindannyiunk életében egy személy biztosan ott lesz életünk végéig, akivel a mindennapjainkat töltjük, és az nem más, mint önmagunk.

Gyakorlat teszi a mestert!

Az öngondoskodás beépítése az életünkbe sokszor nem megy elsőre, sőt, gyakorolni kell!

Ahhoz, hogy egy tevékenység akár gondolati, akár fizikai szinten a mindennapjaink részévé váljon, úgymond rutinos legyen, a gyakorlás elengedhetetlen.

Lehetnek visszaesések vagy akár változtatások is az öngondoskodó rutinunkban, amivel semmi gond nincs, a lényeg, hogy visszataláljunk önmagunkhoz.

Ha elolvastad ezt a cikket, az azt jelenti, hogy nyitott vagy a változásra, és ezzel meg is van az első és legfontosabb lépés a fejlődéshez. Legyen ez az új tavaszi rutinod és következő lépésként kezdd azzal, hogy végig gondolod:

  • Mi a három kedvenc tevékenységed, ami kikapcsol, feltölt? Próbáld meg beépíteni őket a következő hetek rutinjába!
  • Írd le három tulajdonságodat, amely szerethető benned és hordd magadnál! (Ha elbizonytalanodnál a mindennapokban, csak vedd elő és olvasd el.)