Mindannyian vágyunk a tökéletes családi ünnepre. Filmek, zenék, olvasmányok készítenek fel bennünket hónapról hónapra Jézus Krisztus megszületésére, a szeretet ünnepére. Sokunknak azonban az ünnepi készülődés félelemmel, szorongással teli időszak. Pszichés állapotunk szempontjából pedig kimerítő periódussal nézhetünk szembe. Következő cikkünkben a karácsony pszichés hatásait vizsgáljuk meg alaposabban.

A rituálé teszi a karácsonyt ünneppé 

Pszichológiai szempontból a ritusok és rituálék fontos jelentéstartalommal bírnak az életben. A rituálék keretet adnak, olyan tevékenységek, amelyek időről-időre ismétlődnek. Hozzásegítenek a kiszámíthatósághoz, a strukturáltsághoz, ami segít csökkenteni  belső feszültségünket. Karácsonykor ez abban merül ki, hogy ugyanarról a helyről vásároljuk meg a fát, vesszük meg az asztalra kerülő ételeket, vagy ugyanazokkal az emberekkel ülünk le vacsorázni. 

Freud szerint a rituálék feladata, hogy távol tartsák tőlünk a félelmeinket. Véleménye szerint, ha nincs egy követett keretrendszer, amibe kapaszkodni tudunk, akkor megjelenik a bizonytalanság.

Miért fontos , hogy az ünnepek alatt is megfelelő rituálékkal rendelkezzünk? 

A karácsonykor átélt, megélt rituáléknak szimbolikus jelentésük van; stabilizálhatják a családi kapcsolatainkat, segítenek kiszakadni a hétköznapi, megszokott életünkből. Emellett identitást építhetnek bennünk, ami megkülönböztet bennünket más családoktól. Az pedig még izgalmasabb dolgokat tud szűlni, amikor a választott családunktól tanult rituálékat bevisszük a párkapcsolatunkba vagy a házasságunkba. Ilyenkor a régi és új rituáléink egy új identitást képeznek, erősítik családi kapcsolatainkat és ezek adhatnak védőpajzsot a nehezebb időszakokban. 

Kutatások bebizonyították, hogy azok, akik az új rituálék kialakítása érdekében az átlagnál  hamarabb kezdték el a karácsonyi készülődést, állították fel a fát, vásároltak ajándékot, sokkal elégedettebnek definiálták magukat. Ezek pedig hatással voltak a mentális egészségükre. 

Ha az ünnep nem is olyan boldog

Vajon mi történik akkor az emberben, ha nem adatik meg az, hogy tökéletes ünnepe legyen? Miért akarunk évről-évre egyre többet felmarkolni a készülődésből?

A média hatására az ember képes irreális elvárásokkal szembesülni az ünnepek alatt. Tudatosan és sokszor tudatalatti szinten tápláljánk belénk, hogy csak akkor lehet tökéletes az ünnep, ha minden külsőség tökéletes öszhangban van egymással, pl. az ajándékok, a karácsonyfa, az ételek. 

Az Európai Társadalmi Felmérés ( ESS) azt állapította meg, hogy karácsonykor az emberek alacsonyabb érzelmi jóllétről számoltak be. Sokszor ez az irreális elvárások miatt következik be, amiket az ünnephez társítunk. 

Ezek az irreális elvárások pedig feszültséget, szorongást képezhetnek az emberben és az ünnep fenyegető jelenléttel hat ránk. A terapeuták egyetértenek azzal, hogy az ünnepek alatt sokkal nagyobb lehet a szorongás, mint az év többi napján. A karácsony kiváltó ok lehet azok számára, akik szenzonális depresszióval küzdenek. Ugyanakkor egy másik tanulmány szerint ilyenkor csökken az öngyilkosságok  vagy a halálozások száma. 

Készítsünk tervet az ünnepek előtt

Ha Jézus is helyet kap az ünnepi asztalnál

Megszámlálhatatlan tudományos írás foglalkozott a vallás jótékony hatásával és azzal, hogyha Isten jelen van az életünkben, akkor annak milyen pozitív mentális tényezői vannak. A karácsonyi ünnepekkor sincs ez másképpen. Tanulmányok bizonyították be, hogy azok, akik vallásos szemlélet szerint ünnepelték a karácsonyt, sokkal boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak gondolták magukat. Az ima pedig segített kapcsolódni a többi családtaghoz. 

Az adakozás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek pedig létfontosságú funkciót töltöttek be, mert  az adakozók sokkal nagyobb hálával tudtak a saját életükre tekinteni. 

Hogyan tudunk mégis a kiegyensúlyozott ünnepre hangolódni? 

  • Állítsunk fel reális elvárásokat: Ahogyan az előbbiekben is hangot adtunk annak, nem az a tökéletes ünnep, ha minden materiális érték elérhető számunkra. Próbáljunk meg befelé fordulni, gondolkozzunk azon, hogy a mi lehetőségeinkhez képest hogyan lehet teljes az ünnep. Szabjuk meg a határainkat, hogy az előkészületek gondja ne a mi vállunkra szakadjon. 
  • Készítsünk tervet: Sokkal könnyebben tudunk belevágni a készületekbe, ha már egy pontos, kidolgozott listánk van arról, mit szeretnénk elvégezni. Mit szeretnénk beszerezni vagy éppen kikkel szeretnénk tölteni az ünnepeket. 
  • Vegyük észre, ha valakinek szüksége van a segítségre: Az ünnepek alatt még több kiszolgáltatott ember kerülhet a figyelmünk középpontjába. De lehet, hogy éppen nekünk van szükség támogatókra. Ilyenkor rengeteg szervezet nyújt telefonos segítséget, melyek éjjel-nappal hívhatóak. 

Felhasznált irodalom: 

https://www.thedailybeast.com/take-it-from-science-christmas-is-good-for-you?ref=scroll

Elblinger, Cs. (2013). A családi rituálék szerepe a családi identitás-konstrukcióban. Doktori (Ph.D.) értekezés. https://pea.lib.pte.hu/bitstream/handle/pea/15183/elblinger-csaba-phd-2013.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.psychologytoday.com/us/blog/happiness-is-state-mind/201912/holiday-depression-and-the-most-wonderful-time-the-year

https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/201711/holiday-decorating-is-good-the-soul