Díszkivilágításban pompázik a város, az emberek hosszú sorokban kígyóznak a boltokban, s bármerre nézünk, boldog párok vesznek minket körül. De valami mégis hiányzik. Én miért nem érzem ezt? Miért nem tölt el engem is olyan nagy örömmel a karácsonyi készülődés és ünneplés, mint a környezetemet? Ismert tény, hogy karácsony környékén sokan letargikus állapotba kerülnek, s megnő a depresszió kialakulásának valószínűsége. Miért történik mindez, és mit tehetünk ellene? Cikkünkből kiderül.

Karácsony közeledtével sokunkon eluralkodik a pánik. Mindenki kapkod, hogy mindent időben beszerezzen. Izgulunk, megtaláljuk-e a tökéletes ajándékokat, és akaratlanul is

összehasonlítjuk magunkat az utcán szembejövő boldog járókelőkkel.

Sokan vannak azonban, akik ennél jóval súlyosabb gondokat élnek meg a karácsonyi időszakban. Felmérést végeztek pszichológusok és pszichiáterek körében, akik elmondása szerint sokkal több páciens keresi fel őket az ünnepi időszakban. Jelentősen megnő emellett az öngyilkossági kísérletek száma is ilyenkor.

Ha leég a csillagszóró

Miért történik mindez épp akkor, mikor a szeretetet ünnepeljük? Sokan úgy gondolják, hogy a téli időjárás jelentős csapást mér ránk, s a borús idő a hangulatunkat is könnyen tönkreteheti. Ezt fémjelzi a beszédes nevű SAD depresszió, azaz a szezonális affektív zavar, mely során a tünetek megjelenése legfőképp egy évszakhoz kötődik. A korai sötétedés, a hideg és a lakásba való bezártság érzete a legtöbbünket gyakran lelombozza, így nem kell csodálkoznunk, hogy a depresszió megjelenésére is hatással lehet.

Az is bizonyos, hogy a karácsony egyre nagyobb és nagyobb terheket ró ránk.

Meg kell felelnünk a társadalmi elvárásoknak, a családi hagyományainknak és a saját mércénknek is. Próbálunk tökéletes ajándékokat venni, tökéletes vacsorát főzni és tökéletes dekorációt létrehozni. Holott a szívünk mélyén legtöbbször csak arra vágyunk, hogy leheveredjünk a karácsonyfa tövébe, szaloncukrot majszoljunk és beszélgessünk a szeretteinkkel.

Ne várjuk meg, amíg elég a csillagszóró. Ha úgy érezzük, a probléma túlnőtt rajtunk, keressünk fel egy szakembert.

A karácsony elüzletiesedését is fontos megemlíteni. A boltokban lévő sürgés-forgást és a huszonnegyedikei tömeget szemlélve meg sem lepődünk azon, hogy mekkora bevételforrást jelentenek az ünnepek az üzletek számára. Egyre többet és egyre kontrollálatlanabbul vásárolunk, melyet az eladók legtöbbször ki is használnak. Számtalan online platformot hoznak ilyentájt létre azért, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett vásárlói igényeket, és minél több ajándék vásárlására bírjanak rá bennünket.

A legjelentősebb számban mégis talán azok vannak, akik nem tölthetik az ünnepet azzal, akivel szeretnék. A szeretet nélküli szeretetünnep paradoxona pedig betölthetetlen űrt képes hagyni mindannyiunkban.

Reszkessetek negatív gondolatok

Mi az, amit tenni tudsz, ha úgy érzed, kezdi átvenni feletted a hatalmat a borús idő vagy a karácsonyi hajtás? Először is, ne maradj egyedül. Ez az ünnep tényleg arról szól, hogy azzal legyünk, akit szeretünk, jelentsen ez bárkit is. Az is fontos, hogy ne engedjünk a kísértésnek, és a tárgyi ajándékok helyett próbáljunk meg inkább olyan ajándékokat adni, melyekkel élményeket szerzünk egymásnak s magunknak egyaránt.

Habár nem nevezhető egyszerű feladatnak, próbáljuk meg kerülni az utolsó pillanat hevében vásárló tömeget. Gondolkodjunk előre, hogy megkíméljük magunkat a tömött boltokban „ránk ragadó” stressztől.

Minél több időt próbáljunk meg a szeretteinkkel tölteni, hogy igazán azzal foglalkozhassunk az ünnepek során, ami fontos.

Jobb adni, mint kapni” – habár a mondás a legtöbbször közhelyesen hangzik, attól még mindig igaznak bizonyul. A mások számára okozott öröm ugyanis a legtöbb esetben sokkal tovább bír minket jókedvre. Ilyenkor kínálják a különböző karitatív egyesületek a legtöbb lehetőséget arra, hogy segíthessünk, éljünk hát vele.

Ugyanakkor fontos azt is leszögezni, hogy sokaknál nem csak időszakos rosszkedvről beszélhetünk ilyenkor, hanem valódi depresszióról.

Figyeljünk egymásra

és a saját jelzéseinkre és amennyiben problémát észlelünk, forduljunk szakemberhez.

Fontos ugyanis, hogy amikor díszkivilágításban pompázik a város és boldog járókelők vesznek minket körül, ne mi legyünk azok, akik csak szomorúan tudnak a tükörbe nézni. Ennek az ünnepnek ugyanis a szeretetről kell szólnia, s a feltétlen odaadásról. Ez az igazi csoda, amit az ünnep megteremt.

•••

Felhasznált irodalom:

Hillard, J. R., & Buckman, J. (1982). Christmas depression. JAMA, 248(23), 3175-3176.

Kasser, T., & Sheldon, K. M. (2002). What makes for a merry Christmas?. Journal of Happiness Studies, 3(4), 313-329.

Partonen, T., & Lönnqvist, J. (1998). Seasonal affective disorder. The Lancet, 352(9137), 1369-1374.