Szeptember beköszöntével ismét beindul az élet, és sok végzős egyetemista számára ez a szakmai gyakorlat kezdetét is jelenti. Te is közéjük tartozol? Nem tudod mire érdemes odafigyelned? Hogyan lehet kihozni a maximumot ebből az időszakból? Hogyan alapozhatjuk meg a jövőnket e pár hónapos tapasztalatszerzés által? Cikkünkből kiderül.

A technika fejlődése által egyre több és újabb karrierlehetőség jelenik meg a munka világában, mely fiatalként növelheti a bizonytalanságunkat annak kapcsán, milyen irányba is induljunk el az életben. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a döntés, érdemes kipróbálnunk minél több területet. Erre kiváló alkalom lehet egy pár hónapos szakmai gyakorlat az egyetemi évek során, még akkor is, ha ezt a képzés nem teszi kötelezővé. A munkaerőpiacon is találkozhatunk nehézségekkel pályakezdőként, ha az egyetemi évek alatt nem szereztünk semmilyen munkatapasztalatot, hiszen most már sok belépő pozícióhoz is tapasztalat szükséges. Mindezek mellett más hosszú távú előny is származhat e pár hónapból: a munka segít megtanulni, hogyan viselkedj szervezeti közegben, megtanít hatékonyabban beosztani az idődet, csapatjátékossá válhatsz általa, valamint karakterformáló hatása is ismert. Ráadásként értékes kapcsolati hálót is építhetsz, és egyéb olyan készségeket is el tudsz sajátítani, melyek a jövőbeli sikereidhez nagyban hozzájárulhatnak.

Az azonban legfőképp rajtad áll, mit hozol ki a kínálkozó lehetőségekből.

Íme néhány tipp annak érdekében, hogy minél többet profitálhass a szakmai gyakorlatból.

Vedd komolyan a céges szabályokat!

Bár ez evidensnek tűnhet, mégis előfordulhat, hogy egy-két szabályt nem veszel komolyan, mert nem látod annak értelmét. Fontos, hogy már gyakornokként is vedd komolyan a céges előírásokat, akár egy teljes állású dolgozó! Öltözz a hivatalos öltözködési kódexnek megfelelően, viselkedj professzionálisan, és a munkatársaiddal is légy mindig előzékeny, segítőkész és udvarias! Ami szinte a legfontosabb: mindig légy pontos! Érkezz időben a munkahelyedre, megbeszélésekre és a határidőket is tartsd be! Ezzel ki tudod fejezni lelkesedésedet, valamint azt is, hogy a munkatársaid számíthatnak rád.

Építsd a kapcsolataidat!

Karrierünkben meghatározó szerepet játszik az ismeretségi körünk, így érdemes már a kezdetekkor minőségi szakmai kapcsolatok kialakítására törekedned. Munkahelyváltáskor a legjobb lehetőségekről nagyrészt ismeretségek által szerezhetsz tudomást. Így tehát hosszú távon is pozitív hozadékai vannak a kapcsolatépítésnek, amellett, hogy a munkahelyen töltött időt kellemesebb hangulatban, jobb társas közegben töltheted. A kollégáink informálisabb megismerésére remek alkalom lehet egy közös ebéd a közeli kantinban, vagy akár egy kávészünet a délelőtti órákban. Ezen felül, amikor lejár a gyakorlati idő, érdemes a volt munkatársaidat felvenni a kapcsolati hálódba az online térben is. Erre legalkalmasabb felület a LinkedIn, mely egy kifejezetten szakmai közösségi oldal.

Tűzd ki a saját szakmai célod!

Már a gyakornokság elején fogalmazd meg magadnak, pontosan mit szeretnél elérni az elkövetkezendő időszakban! Ez lehet akár a személyes kompetencia fejlesztése (például: időhatékonyság, prezentációs készség), vagy akár egy bizonyos szakterület mélyebb megismerése. Ennél a pontnál mindenképp vedd figyelembe a szakmai gyakorlat időtartamát és a szervezet adottságait, és ennek függvényében alakíts ki egy reálisan véghezvihető tervet!

Merj kérdezni!

Az első pár nap során a gyakornokokat rengeteg új információ éri, így teljesen normális, ha egy-két dologra nem emlékszel később. A cégek azzal is tisztában vannak, hogy tanulás céljából vagy ott, így nem elvárt, hogy mindent egyből tudj. Ebből kifolyólag merj nyugodtan kérdezni! Természetesen ne olyat, amit előtte már számtalanszor elmondtak vagy aminek magadtól is utána tudnál nézni, mert az negatív benyomást kelthet. A legjobb, amit tehetsz, hogy a betanítás alatt szorgalmasan jegyzetelsz és minden új információt felírsz, így később csak az igazán lényeges kérdéseket kell majd feltenned.

Hozd ki a legtöbbet a feladataidból!

Minden feladatot a tőled telhető legjobb tudásoddal végezz el! Ellenőrizd le többször is, mielőtt kiadod a kezedből. Ha olyan dolog van benne, amiben bizonytalan vagy, inkább nézz utána! Az önképzés fontos része a tapasztalatszerzésnek, így amikor csak teheted, olvass utána magadtól az információknak a céges anyagok között. Ami még fontos, hogy ne feltétlen csak a kötelező feladatokat végezd el! Légy proaktív! Ha végeztél azzal, amit rád bíztak, ne a telefonodat nyomkodd, hanem keress magadnak további hasznos elfoglaltságot! Kérdezd meg felettesed vagy munkatársaidat, mibe tudnál besegíteni! A munkamorált az emberek megjegyzik, így ha pozitív kép alakul ki rólad ezzel kapcsolatban, az hosszú távon gyümölcsöző lehet. Azt se felejtsd el, hogy tanulási célzattal vagy ott, így minél több feladatot kapsz, annál többet fejlődhetsz.

Kérj visszajelzést!

A legtöbb szakmai gyakorlat esetében az idő lejártával minden gyakornok kap egy értékelést a munkájára vonatkozóan, melyből később tanulhat. Érdemes lehet ugyanakkor már a munkavégzés alatt is kérni visszajelzéseket, akár a felettesektől, akár a közvetlen munkatársaktól. Így tudni fogod, mi az, amiben jól teljesítesz, és mi az, ami még fejlesztendő. Ez segít abban, hogy eredményesebben végezd a munkádat, és a szakmai gyakorlatodat is sikeresen zárd.

Amennyiben megfogadod a fenti tanácsokat és a legjobbat hozod ki magadból a gyakorlat alatt, később nagy előnnyel indulhatsz majd egy teljes állású pozícióért, akár az adott cégnél, akár máshol.

***

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE