Küldelek én, megáldlak én, csak menj, és hirdesd szavam” – zengi az ismert keresztény ének. Október utolsó előtti vasárnapja a missziók világnapja, de mit is ünneplünk ilyenkor pontosan és pszichológiai szempontból mi ennek a jelentősége? Cikkünkben ennek járunk utána!

A misszió elsősorban keresztény fogalom, jelentése küldés, küldetés. A tevékenység az evangéliumi jóhír és a keresztény hit terjesztését foglalja magába. A keresztény hit tanítása szerint a kereszténység egyetemes érvényű, vagyis az egész világon kötelesek tanúságot tenni róla. A missziónak két típusát különböztetjük meg, belső, vagyis a már keresztény emberek újraevangelizálása és külső, vagyis a kereszténységen kívüli népek között végzett evangelizáció.

1926 óta október utolsó előtti vasárnapja a missziók világnapja, melynek ünneplését XI. Piusz pápa rendelte el. Az emléknap célja, hogy a világ minden egyházmegyéjében, plébániáján és katolikus intézményében egy napot a missziók megünneplésére szánjanak. Manapság már keveset hallunk nagy missziókról, pedig jelenleg hazánkban is számos külföldi egyházi személy teljesít missziós tevékenységet, ahogy magyar papok és szerzetesek is gyakran utaznak messzi országokba evangelizálni. Épp ezért ma is aktuális téma, a továbbiakban pedig azt viszgáljuk meg milyen nehézségekkel és előnyökkel járhat a missziós tevékenység.

A missziókkal járó pszichés kihívások:

Kultúrák közötti alkalmazkodás: A missziós tevékenységet végzők gyakran szembesülnek az új kultúrához való alkalmazkodás kihívásával, ami stresszhez, szorongáshoz és identitásproblémákhoz vezethet. A kultúrák közötti alkalmazkodásban szerepet játszó pszichológiai folyamatok megértése segíthet a misszionáriusoknak abban, hogy hatékonyabban tudjanak megbirkózni ezekkel a kihívásokkal.

Misszionárius gyermekek: A misszionárius gyermekek pszichológiai jólléte kulcsfontosságú szempont. Ők ugyanis egyedi kihívásokkal szembesülhetnek az identitással, a hovatartozással és a kulturális alkalmazkodással kapcsolatban. A gyermekek pszichológiai támogatása alapvető fontosságú az általános fejlődésük és alkalmazkodásuk szempontjából.

Visszatérés és átmenet: A missziós tevékenységet végzők gyakran szembesülnek kihívásokkal, amikor egy másik országban végzett szolgálat után hazatérnek az otthoni kultúrájukba. A visszatérés folyamata érzelmileg és pszichológiailag egyaránt megterhelő lehet. A misszionáriusok jóléte és sikeres visszailleszkedése szempontjából fontos, hogy ebben az átmeneti időszakban támogatást és forrásokat biztosítsunk számukra.

A missziók pszichológiai előnyei:

Személyes növekedés: A missziókban való részvétel személyes növekedéshez és fejlődéshez vezethet. Lehetőséget biztosít az egyéneknek arra, hogy kilépjenek komfortzónájukból, szembenézzenek a kihívásokkal, és fejlesszék a rugalmasságukat. Ez hozzájárulhat az önbizalom, az önbecsülés és a céltudatosság növekedéséhez.

Kultúrák közötti megértés: A missziók gyakran járnak együtt különböző kultúrájú és hátterű emberek találkozásával. Ez fokozhatja a kulturális kompetenciát, elősegítheti az empátia és megértés növekedését, valamint segítheti a sokféleség megbecsülését. Továbbá megkérdőjelezheti a sztereotípiákat és elősegítheti a kultúrák közötti kommunikációt.

Spirituális és érzelmi jóllét: A missziókban való részvétel elmélyítheti az ember lelki és érzelmi jóllétét. Lehetőséget adhat személyes elmélkedésre, a hitben való növekedésre és az Istennel való mélyebb kapcsolat kialakítására is.

Fokozott reziliencia, azaz pszichológiai rugalmasság: A küldetések során különböző kihívásokkal kell szembenézni, például új környezethez kell alkalmazkodni, kulturális különbségekkel kell megbirkózni, és le kell küzdeni az akadályokat. Ezek a tapasztalatok elősegíthetik a rezilienciát, vagyis azt a képességet, hogy a nehézségekből talpra álljunk és megküzdési stratégiákat fejlesszünk ki.

A perspektíva kibővülése: A missziók bővíthetik a globális kérdések, a társadalmi igazságosság és mások szükségleteinek szemléletét. Növelheti a szegénységgel, az egyenlőtlenséggel és a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos tudatosságot, ami nagyobb elkötelezettséget eredményezhet a világ pozitív megváltoztatása iránt. 

Láthatjuk tehát, hogy a missziók számos előnnyel járnak, de kihívásokat is jelenthetnek. A mai szekularizált világunkban nehéz a missziós tevékenységekhez hasonló dolgokban meglátnunk az értéket, de hagyományaink nagyban meghatároznak bennünket, így fontos, hogy azokkal megismerkedjünk, azokról párbeszédet kezdeményezzünk.

Bikos, L. H., & Lewis Hall, M. E. (2009). Psychological functioning of international missionaries: Introduction to the special issue. Mental Health, Religion and Culture, 12(7), 605-609.

Hunter, W. F., & Mayers, M. K. (1987). Psychology and missions: Reflections on status and need. Journal of psychology and theology, 15(4), 269-272.

John, S., & Singh, K. (2023). Perspectives on Positive Psychology from Christianity. In Religious and Spiritual Practices in India: A Positive Psychological Perspective (pp. 169-196). Singapore: Springer Nature Singapore.