A karácsonyi időszak már az ajtónkon kopogtat, közeledtét hirdetik a bevásárlóközpontok, a média, de mi magunk is várakozva tekinthetünk elébe. Mielőtt azonban fejest ugranánk az ajándékvásárlásba, vizsgáljuk meg, hogyan küzdhetünk meg az ünnepeket a várakozás mellett gyakran kísérő nehéz érzésekkel, mentális kihívásokkal!

A karácsony alapvetően az ünneplés időszaka, ilyenkor jókat eszünk-iszunk, időt töltünk a szeretteinkkel és igyekszünk minden nehézségünkről legalább néhány napra megfeledkezni. Ez az időszak azonban különösen embert próbáló lehet azoknak, akik mentális problémákkal vagy csak általánosságban véve nehézségekkel küzdenek. Nehéz érzéseket kelthet bennünk ugyanis az ajándékvásárlással kapcsolatos anyagi szorongás, a hideg és sötét téli esték vagy akár az egyedül töltött karácsony időszak is.

Az első és legfontosabb annak felismerése, hogy ha nehézséget okoz számunkra a karácsonyi időszak. Ilyenkor fontos tudatosítanunk, hogy nem vagy egyedül! Vizsgálatok szerint az emberek több mint negyede állította, hogy a karácsonyi időszak nehézséget okoz számára és az emberek több mint fele aggódik valamelyik ismerőséért karácsony tájékán.

A legfőbb stresszforást ebben az időszakban a magány érzete, a feszültségteli karácsonyi készülődés és az adósság felhalmozása okozza. 

Tippek a mentális egészségünkért

1. Kerüld a felesleges társadalmi összehasonlítást!

Ha úgy gondoljuk, hogy nem tudunk felérni ahhoz, amit az online térben látunk, az negatív hatással lehet az önbecsülésünkra. A közösségi média és a reklámok fokozhatják ezt az érzést, ami befolyásolhatja mentális egészségünket. Ezek pedig különösen előtérbe kerülnek most, a karácsony közeledtével. 

Próbáljuk meg csökkenteni a közösségi médiafogyasztást és a televíziós reklámoknak való kitettséget az ünnepi időszakban, összpontosítsunk helyette a családdal való időtöltésre és egyéb szociális eseményekre.

2. Legyenek reális elvárásaink a családi összejövetelekkel kapcsolatban!

Ha a családunkkal töltjük a karácsonyt, az a nyomás, hogy a karácsony középpontjában a szeretet áll, további nyomást gyakorolhat ránk. Különösen jellemző ez azokra a családokra, akik az év többi időszakában csak ritkán tudnak találkozni.

Igyekezzünk reális elvárásokat támasztani önmagunkkal és családunkkal szemben egyaránt. Ez segíthet megelőzni a vitákat a vacsoraasztal körül. 

3. Kapcsolódunk be a helyi közösségbe!

Azoknak, akik a karácsonyi időszakot egyedül töltik, ez az időszak különösen felerősítheti az izoláció érzését. A helyi közösségbe való bekapcsolódás vagy akár az ünnepi időszakban vállalt önkénteskedés csökkentheti a magány érzését és segíthet a jobb mentális egészség elérésében!

4. Tartsunk szünetet!

Engedjük meg, hogy időt szakíthassunk önmagunkra, ha úgy érezzük, hogy stressz szintünk emelkedik. Séta a parkban, egy csésze forró kávé vagy épp egy kedvelt zeneszám meghallgatása – ez mind segíthet a kikapcsolódásban. 

5. Vigyázzunk magunkra!

Lehet, hogy a naptárunk gyorsan megtelik, de próbáljunk meg időt szakítani arra, hogy magunkkal törődjünk.

A testmozgás, a helyes táplálkozás és a sok minőségi alvás ugyanolyan fontos karácsonykor, mint az év bármely más időszakában.

A rövidebb nappali órák és a napfény hiánya negatívan befolyásolhatja a hangulatunkat. A hideg karácsonyi időszakban sokan a házban maradnak. Fontos azonban, hogy naponta legalább egyszer próbáljunk meg kimozdulni a szabadba, még ha csak egy rövid sétáról van is szó. Ezek az apró hangulatjavító tevékenységek segíthetnek frissen és koncentráltan tartani az elmét – és jobban felkészülni az esetlegesen közelgő stressz kezelésére.

6. Ne nézzünk vissza az elmúlt évre!

Mivel a karácsony a kronológiai év vége, az emberek hajlamosak visszatekinteni arra, hogy mit értek el, mit nem. Ha depresszióval vagy alacsony önbecsüléssel küzdünk, fennáll a valós veszélye annak, hogy az alulteljesítéssel kapcsolatos negatív érzések felerősödnek. Koncentráljunk a pozitívumokra, és tűzzünk ki olyan célokat, amelyeket a következő évben szeretnénk elérni.

A karácsony a boldogságon túl tehát nehéz érzéseket is hozhat magával, a fenti tippek azonban segíthetnek ezeket kordában tartani és megőrízni mentális jóllétünkben. 

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.