Selmeci Péter sikerességében kulcsfontosságú szerepe van a nyitottságának és az újdonságok iránti szüntelen érdeklődésének. Ennek köszönheti azt is, hogy az olykor sok kötöttséggel járó felsővezetői munkájában sikerült megtalálnia a feltöltődés és az önmegvalósítás kulcsát azáltal, hogy fiatal tehetségeket és startup vállalkozásokat támogat. A mentori tevékenysége mellett arról is beszélgettünk, hogy miben rejlik egy startup sikere, és melyek azok a személyiségjegyek, amelyek előnyösek lehetnek egy ilyen vállalkozás elindításában. Interjúnk következik.

Selmeci Péter karrierjét a kezdetektől fogva végigkíséri a kihívások iránti kíváncsiság. Ennek köszönhetően akkor is motiválta őt az újdonságok megismerése, amikor a vezetői beosztásából fakadó leterheltsége már önmagában kitöltötte a mindennapjait. Így került kapcsolatba a startupok világával, ami mára egyben a feltöltődésének egyik forrásává is vált.

A karrierje eddigi döntő részét multinacionális vállalatoknál töltötte el. Mi az, ami vonzóvá teszi az Ön számára ezt a közeget?

Szeretem a dolgokat vegyíteni. A multik megadják a lehetőséget a szakmai fejlődésre, hogy profiktól tanulja meg az ember a kipróbált legjobb gyakorlatokat, és rendszerekben, illetve folyamatokban gondolkozzon. Ugyanakkor a multi környezet értelemszerűen néha terhes kötöttségeket is jelent. Világéletemben vállalkozói szemlélettel rendelkeztem és ennek a szemléletnek köszönhettem, hogy a multiknál is leginkább a projektek világában találtam meg helyem. Itt konkrét kitűzött céljai vannak a csapatnak, és közvetlenül lehet megélni a sikereket vagy az esetleges kudarcokat.

A jelenlegi munkájában mi motiválja Önt a legjobban?

A PwC-n belül felelős vagyok a fiatalok kineveléséért. Nagyon nagy öröm számomra látni, ahogy a fiatal tehetségek a PwC berkein belül szárnyat bontanak. Motiválnak az új projektek ugyanúgy, mint amikor egy régi kliensünk tér vissza kimondottan hozzánk, mert annyira meg volt elégedve a munkánkkal. Lelkesedéssel tölt el egy-egy sikeres projektzárás, amit az ügyfeleink is saját sikerüknek élnek meg, illetve az is, amikor látom a csapattagok csillogó szemét és motiváltságát.

Selmeci Péter (Fotó: Porkoláb Patrik)

Mi vezette arra, hogy startup cégek mentorálásával kezdjen foglalkozni?

A PwC támogatja Magyarország egyik legjelentősebb startup inkubátor programját, az INPUT Programot, amelynek én vagyok a projektvezetője. Ennek köszönhetően sikerült megismernem a hazai startup ökoszisztéma néhány fontos szereplőjét, akiken keresztül a startupokkal egymásra találtunk.

Mit ad Önnek a startupperek támogatása, mentorálása?

A startupok világa egy kifejezetten inspiráló közeg, amelynek tagjai a világ fontos problémáinak megoldásán ügyködnek, motiváltak és tehetségesek. A jellemzően fiatalokból álló csapatok számára nagy értéket tud teremteni egy az üzleti világban tapasztalattal bíró szakember. Ez mindkét félnek sokat ad, hiszen a mentorált hozzáférhet a mentor tapasztalatához, kapcsolatrendszeréhez, míg a mentor a mindennapi üzletmenettől eltérő módon visszaadhat valamit a társadalomnak és inspirálódhat az izgalmas témák és emberek között.

Mi az, ami Ön szerint mindenképpen szükséges egy induló startup sikeréhez?

  • Higgyenek magukban, merjenek nagyot álmodni, de kezdjenek kicsiben.
  • A termék validációját ne csak a család és a barátok között, hanem elsődlegesen a potenciális ügyfelek, felhasználók bevonásával tegyék meg.
  • Ha fiatal és tapasztalatlan a startupper, akkor vonjon be mentort és hozzáértő szakértői kompetenciát segítségként.
  • Merjenek elbukni (gyorsan és sokszor, ha kell), ezek alapján pedig változtatni az ötleten, és akár más témákba belevágni.

Vannak-e Ön szerint olyan személyiségjegyek, amelyek előnyt jelenthetnek egy startuppernek?

Szerintem fontos a kreativitás, a rugalmasság és az optimizmus. A sikeres startupper legyen csapatjátékos és érdeklődő, merjen kockázatot vállalni, és nem árt az sem, ha jó a kudarctűrő képessége.

Élőben is meghallgatnád Selmeci Péter inspiráló történetét és szívesen tennél fel kérdéseket a felsővezetőnek, aki a fiatalok mentorálásában találta meg az önmegvalósítás egyik útját? Érdekel, milyen az élet, ha az ember a sok kötöttséggel járó multik világán belül találja meg a feltöltődés forrását? Gyere el március 14-én a Főnix Akadémia rendezvényére! Jegyek és további részletek ide kattintva érhetők el.