Valódi közhely, hogy életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, így szinte második otthonunkként tekintünk rá. Ezért fontos az, hogy a munkánk minél nagyobb elégedettséggel töltsön el bennünket. Vajon tényleg az a legboldogabb, aki a céges hierarchia tetejéről irányítja a dolgokat? Cikkünkben a vezetés elégedettséggel való összefüggéseit tárgyaljuk.

Egyáltalán nem újdonság az, hogy a dolgozók munkahellyel kapcsolatos elégedettsége egyaránt befolyásolja a cég sikerét és az egyén teljesítményét. Kutatások egész serege foglalkozott és foglalkozik a dolgozói elégedettséget meghatározó tényezőkkel. Számos oka lehet tehát, ha a munkahelyünkkel nem vagyunk teljesen elégedettek, ha kényelmetlennek éljük meg a mindennapi tevékenységeket.

Hasznos lehet ebben az esetben, ha ismerjük ezeket az okokat, tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire jelennek vagy jelenhetnek meg ezek a mi mindennapjainkban. Ha tudjuk azt, hogy mi az oka a az elégedetlenségünknek, az is könnyen kiderülhet, hogy mit tudunk tenni ellene. Van, hogy nem változtathatunk rajta, máskor magunkban kell keresni az okokat, de előfordulhat az is, hogy a munkahelyi sajátosságokban rejlik a kényelmetlenség oka, vagy csak egyszerűen nem passzolunk az adott munkakörbe.

1-kep

Sokan vágynak arra, hogy minél nagyobb karriert fussanak be, minél magasabbra emelkedjenek a ranglétrán. Greenberg és Baron valóban azt találták 1998-as kutatásukban, hogy az elégedettséget növeli a magasabb pozíció, valamint a minél hosszabb munkaviszony fennállása és a kedvezőbb javadalmazás. Azok viszont már kevesebben vannak, akik valamilyen úton valóra is tudják váltani ebbéli vágyaikat és valódi vezetői sikereket könyvelhetnek el. A vezetők viselkedése és az, hogy kiből válhat igazán jó vezető szintén egy népszerű kutatási téma a pszichológiában.Felmerül a kérdés, hogy

a magas státusz biztos előrejelzője lehet-e az elégedettségnek?

A szervezeti hierarchiában elfoglalt hely olyan összefüggéseket mutat az elégedettséggel, amelyek többek között a vezetői készségek által meghatározottak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy önmagában a magas státusz nem kulcsa az elégedettségnek. Az olyan kollégák tehát,

akik kevésbé jó vezetői képességekkel rendelkeznek, valószínűleg egy magas pozícióban kellemetlenül érezhetik magukat.

Bár ezek az emberek jellemzően nem feltétlenül szeretnének főnöki babérokra törni, karrierjük alakulása más okokból is vehet ilyen fordulatot. Hasonlóképp elégedetlenebbek lesznek azok a munkatársak is, akik alacsonyabb pozícióban vannak, de vezetői készségeik alapján akár a ranglétra magasabb fokán is meg tudnák állni a helyüket.

A cikk alapjául szolgáló szakdolgozat* eredményeit figyelembe véve tehát elmondhatjuk, hogy a korábbi eredményekhez hasonlóan valóban elégedettebbek azok a dolgozók, akik magasabb státuszban vannak a munkahelyükön, de ezt a hatást nagyban befolyásolja az, hogy az illető mennyire rendelkezik vezetői készségekkel. Ezek szerint elmondható, hogy nem feltétlenül az a legboldogabb a munkahelyén, aki a legmagasabb státusszal rendelkezik. Mind a dolgozók, mind a cégek számára az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb pozíciót és munkakört.

 ***

* A szakdolgozat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szociál- és munkapszichológia tanszékén készült 2017-ben. A dolgozat eredeti címe “A dolgozói elégedettség kapcsolata a munkavállalók vezetői készségével és a munkahelyi státusszal”. Amennyiben bármilyen kérdése van a kutatással kapcsolatban, valamint a részletes eredményekért keresse fel a dolgozat készítőjét a tamara.kertesz@mindset.co.hu e-mail címen.