Pénzért nem lehet boldogságot venni.” Vagy mégis? Mennyi pénzre van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk? Mibe érdemes fektetnünk a pénzünket? Minél nagyobb vagyonunk van, annál jobban érezzük magunkat a bőrünkben? A pénzkérdés a legtöbb országban tabunak számít, holott mind tudni szeretnénk ezekre a kérdésekre a válaszokat. Cikkünkben lerántjuk a leplet a pénz körüli mítoszokról!

Az embereknek fontos a pénz. Kár tagadni, ez így van. Mégis keveset beszélünk róla. Titkoljuk egymás elől a fizetésünket, hogy mennyit költünk, mennyi adósságunk van. Miért számítanak az anyagiak tabunak? Azt gondoljuk, hogy

az összeg, ami a bankszámlánkon van, elmond valamit rólunk.

Megmutatja, mennyire vagyunk kitartóak, hogyan teljesítünk a szakmánkban, valamint azt: mit értünk el az életben. Ám számos tényezőt figyelmen kívül hagyunk. Nem nézzük azt, hogy az illető családja vagyonos-e, hogy rámentek-e a szociális kapcsolatai a gyűjtögetésre, vagy hogy egyáltalán törvényes úton szerezte-e a pénzét.

Mi a boldogság mértékegysége?

A boldogság és a pénz kapcsolatát már számos kutatás vizsgálta. A Gallup-szervezet 156 országban kérte meg az embereket, hogy értékeljék a boldogságukat 1-10-es skálán. Az öt legboldogabb nemzet – Dánia, Finnország, Norvégia, Hollandia és Kanada – közös jellemzői, hogy tehetősek, nincsenek háborúk, hozzájutnak az egészségügyi szolgáltatásokhoz, megfelelő szintű az oktatás.

A legkevésbé boldog országok a felmérés szerint afrikai, nélkülöző országok, ahol gyakori az éhínség, a politikai instabilitás, a korrupció, a bűnözés és az erőszak.  Az eredmények természetesen magukért beszélnek. Ott, ahol nincsenek meg az emberek alapvető szükségletei – ivóvíz, étel, lakhely és biztonságérzet –, nehéz elégedettnek lenni.

Természetesen az életszínvonal fenntartásához rendkívül fontos a pénz, s nem születik mindenki ezüstkanállal a szájában. Fontos azonban, hogy munkavégzés közben is pozitív érzelmeket éljünk át, ne roskadjunk bele a munkába, mivel a munkahelyi elégedetlenségnek számos negatív hatása van az egészségünkre nézve.
Természetesen az életszínvonal fenntartásához rendkívül fontos a pénz, s nem születik mindenki ezüstkanállal a szájában. Fontos azonban, hogy olyan munkát végezzünk, melyet szeretünk csinálni, s pozitív érzelmeket élünk át közben. A munkahelyi elégedetlenségnek ugyanis számos negatív hatása van az egészségünkre nézve.

Tudd, hol a határ!

Számos kutatás azt mutatja, hogy a magasabb fizetés együtt jár a magasabb örömszinttel.

Van azonban egy bűvös határ,

ahol ez a tendencia megszakad. Egy magas beosztású vezetőnél, akinek megvan mindene, színvonalas életet tud biztosítani a családjának, nem lesz sokkal boldogabb az a személy sem, aki épp megörökölt egy szállodaláncot.

Mindez arra utal, hogy míg a legtöbb család anyagi gondokkal küzd, vitázik párjával a megélhetésen, a luxuscikkekre való beruházáson, addig nekik folyamatosan megadatik a lehetőség, hogy új dolgokat próbáljanak ki, új ingereket tapasztaljanak meg.

Megkérdeztek embereket arról is, hogy mennyivel lennének boldogabbak, ha kétszer annyit keresnének, mint jelenleg. Azt felelték, hogy legalább dupla annyira. A valóságban azonban ez közel sem így van, nagyjából 10%-os növekedés tapasztalható csak. Azaz, igen, a pénz boldogabbá tesz, de ez az öröm nem egyenes arányban nő a keresetünkkel.

Törekedjünk arra, hogy az élmények keresése határozza meg az életünket, ne a pénzkeresés.
Törekedjünk arra, hogy az élmények keresése határozza meg az életünket, ne a pénzkeresés.

Ahogyan az lenni szokott, a környezet itt sem egy elhanyagolható faktor. Korántsem mindegy ugyanis, hogy a Wall Streeten élünk tehetős családunkkal vagy egy nyomornegyed közelében. Akaratlanul is összehasonlítjuk a saját életünket másokéval. Amennyiben a miénk a relatív győzelem – jelen esetben a vagyon tekintetében –, szerencsésebbnek, elégedettebbnek fogjuk magunkat érezni.

Mit kezdjünk a pénzünkkel?

Míg a legtöbb tudomány szerint a legjobb befektetés az értékpapír vagy az ingatlan, addig

a pszichológia szerint élményekbe érdemes befektetni.

Ha a pénzünket nyaralásra, tanulásra vagy akár pszichoterápiára költjük, jobban érezzük magunkat, mint ha vásárolnánk. Ezek ugyanis a jólétünket szolgálják, míg a tárgyak megvétele csak rövidtávú kielégülést nyújt számunkra. Mindig lesz belőlük egy újabb, egy jobb, míg az emlékeink, a tudásunk kitörölhetetlen és állandó boldogságforrásként konzerválódnak.

Legtöbbször túlértékeljük a pénz életünkre gyakorolt szerepét. Természetesen nélkülözhetetlen a létfenntartáshoz, azonban ahogyan a mondás tartja, nem lehet pénzen boldogságot venni. Nem szabad hagyni, hogy gazdagság iránti vágy irányítsa az életünket, mivel attól nem leszünk boldogabbak. Gondoljunk csak bele, mi a leggyakoribb, amit az emberek meg szoktak bánni életük végéhez közeledve. Az anyagiaknál sokkal fontosabb az, hogy minél több minőségi pillanatot éljünk át a szeretteinkkel, s használjuk ki az időt, amennyi megadatik nekünk együtt.

Ha érdekel a téma, egy korábbi cikkünk is foglalkozik vele: https://mindsetpszichologia.hu/jolet-vagy-jollet-a-penz-es-az-elettel-valo-elegedettseg-kapcsolata/