Február végére már alábbhagy a lelkesedés az újévi fogadalmak betartásában, sőt, van, aki ilyenkorra már el is felejti, min akart változtatni ebben az évben. Persze ez nem ránk vonatkozik, mi sose tennénk ilyet, de ha ismerünk olyat, aki igen, olvassunk tovább!

Gyakran azt a hibát követjük el, hogy nem hagyunk magunknak elég időt a változáshoz. Mintha pár hét után már mennie kellene magától a dolognak, és ha nem így van, fel is adjuk, mondván, hogy nem tudunk megváltozni, változtatni. Pedig a kutatások szerint még a legkisebb változás beépüléséhez is legalább két hét kell, az életmód megváltoztatása, vagy az évek óta berögzült rossz szokásainak helyett újak kialakítása pedig ennél jóval nagyobb feladat. És itt most nem is a személyiségünk, csupán a szokásaink megváltoztatásáról beszélünk – az előbbi még csak ezt követi, és a szokások megváltoztatásába fektetett erőfeszítéseknél is több munkát vesz igénybe. De mielőtt még teljesen elkeserednénk, annyira nem is riasztó a helyzet: aki január eleje óta kitart, az márciusra jó eséllyel azt tapasztalhatja, hogy valóban könnyebb lesz. Egy angol kutatás szerint ugyanis átlagosan 66 nap, azaz kicsivel több, mint két hónap kell hozzá, hogy az életmódváltás új szokássá alakuljon, és már kevesebb erőfeszítésbe kerüljön a fenntartása.

A említett kutatásban résztvevőket arra kérték, hogy válasszanak egy új, táplálkozással, mozgással vagy folyadékbevitellel kapcsolatos szokást, és azt rendszeresen, ugyanabban az időben ismételjék 12 héten keresztül (például minden nap reggeli után). Naponta kitöltöttek egy kérdőívet, hogy betartották-e az új szokásokat, és ez mennyire volt megterhelő számukra, vagy mennyire csinálták már automatikusan. Az eredmények azt mutatták, hogy az új szokás minél jobban eltért a korábbi életmódtól, és minél összetettebb volt, több tervezést igényelt a megvalósítása, annál több időbe került, ameddig automatikussá vált. Így jött ki a 66 napos átlag, ami azt jelenti, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint reggel meginni egy pohár vizet, akár már pár hét alatt szokássá vált, de egy nagyobb kihívás esetén akár fél évbe is beletelt, míg valóban állandósult a változás.

Minden esetben rendszeresség és kitartás kellett ahhoz, hogy egy új szokás beépüljön, amiben sokat segített a fix időpont és helyszín, amihez a gyakorlást kötötték a kísérletben. Kevésbé lehet eredményes, ha valaki mondjuk akkor edz, amikor eszébe jut, ehelyett célszerűbb hetente egy meghatározott időben és helyen végezni az edzést, ami ezáltal könnyen beépül a napirendbe is.

A szokások fontos eleme a rutin, a kiszámítható ismétlődés, ezért nagyon nehéz egy határozott terv nélkül változtatni.

A rutin betartásához eleinte nagyon nagy önfegyelemre van szükség, és sokan ott buknak el, amikor az első edzést elcsalják, hogy majd elmennek másik nap, aztán felborul a rutin, és nem tud beépülni olyan szinten, hogy az adott helyzetben automatikusan eszünkbe jusson. Az idő mellett tehát a rendszeresség is legalább olyan fontos tényező, amikor változtatni akarunk valamilyen szokásunkon.

•••

Szeretnél változtatni a szokásaidon, de elakadtál benne? Terápiás & Tanácsadó Központunkban segítséget kérhetsz szakembereinktől.

 

Forrás:

Lally, C.H. M. van Jaarsveld, H. W. W. Potts, J. Wardle (2009): How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology Volume 40, Issue 6