Ha kreativitásról beszélünk, az emberek általában az értéket alkotó nagy művészekre gondolnak. Magunkat általában nem tartjuk elég kreatívnak: nem tudunk olyan szépen rajzolni, nem játszunk hangszeren, verset is legfeljebb középiskolában írtunk, de inkább ne is beszéljünk róla. Ritkán vesszük észre, hogy a mindennapi kreativitás lehetősége mindannyiunkban ott rejlik: egy eredeti problémamegoldásban, néhány kocsiban eldúdolt dallamfoszlányban, egy vasárnapi ebéd főzésében. Ezek a mindennapi tevékenységek pedig rendkívül pozitív hatással lehetnek életünkre.

A kreativitás nem csak a művészeti tevékenységekben bontakozhat ki. Fogalma szerint újszerű ötletek megjelenését jelenti, önmagunk eredeti módon való kifejezését. Sokan azt gondolják, a kreativitás a kiváltságosoké, úgy vélik, ha nem tudnak olyan eredetit alkotni, mint nagy művészeink, akkor inkább nem is próbálkoznak az ecset vagy a toll megragadásával. Pedig mindannyiunkban ott lapul a kreativitás képessége – többek között ez különböztet meg minket más fajoktól. Észre sem vesszük, hányszor fordulunk a kreativitásunkhoz mindennapjaink során: úgy szervezzük a napunkat, hogy minden teendőnk beleférjen, még akkor is, ha először lehetetlennek tűnt; vacsorát ütünk össze a hűtőben található maradékokból, mivel nincs kedvünk boltba menni; felvidítjuk barátunkat egy nehéz krízise után – ezek mind olyan helyzetek, melyek során mindennapi kreativitásunkra hagyatkozunk.

Mit jelent a mindennapi kreativitás?

Minden tevékenység, amit egyedi módon, eredeti gondolkodással közelítünk meg, a mindennapi kreativitás kategóriájába sorolható. Nem kell hozzá sem művészi érzék, sem elvont világlátás: minden eset, amikor nem előre meghatározott sablonjainkat hívjuk segítségül, megszólaltatja a bennünk rejlő kreatív ént. Ahogy Michele Root-Bernstein, a Spark of Genius társírója fogalmazott:

„A problémamegoldás folyamata a lényeg, nem az eredmény. Bármi lehet kreatív, amit teszünk, a takarítástól a hobbijainkon át a munkánkig.”

Miért fontos, hogy tisztában legyünk a mindennapi kreativitásunk jelenlétével? Azt már számos laboratóriumi kutatás bizonyította, hogy a művészeti tevékenységek pozitív hatással lehetnek az ember hangulatára. Azt is bizonyították, hogy pozitív érzelmi állapotban szívesebben töltjük az időnket kreatív tevékenységekkel. De mi a helyzet az apró, alig feltűnő mindennapi kreatív gondolatainkkal? A téma kutatói több megközelítést alkalmaztak a jelenség vizsgálatára: egy vizsgálat során a résztvevőknek napokon át le kellett jegyezniük, hogy bizonyos tevékenységek elvégzése közben hogyan érzik magukat. Azt találták, hogy minden tevékenység, ami bármely mód kreatívnak tekinthető, pozitív érzelmi állapotot szült a résztvevőknél. „A kreatív törekvések lehetővé teszik az emberek számára, hogy felfedezzék identitásukat, új kapcsolatokat alakítsanak ki, kompetenciákat képezzenek, és kritikusan szemléljék a világot” – fogalmaztak a kutatók.

Mindannyiunkban ott lapul a kreativitás képessége.

Egy-egy probléma kreatív megközelítése, amellett, hogy egyedi megoldásokat szülhet, szórakoztatják, próbára teszik, frissen tartják agyunkat. Nem meglepő tehát, hogy azok, akik az élet több területébe igyekeznek kreatív módon bevonódni, energikusabbnak, kompetensebbnek érzik magukat. Egy kutatás szerint ezek az apró kreatív tevékenységek nemcsak hangulatunkat tudják pozitív irányba változtatni, de az élettel való elégedettségünk is javulhat általuk. Jó hír emellett, hogy azt találták, ez a hatás független a személyiségünktől: vagyis egy univerzális, mindenki számára elérhető pozitív hatásról beszélhetünk.

Hogyan legyek kreatívabb a mindennapjaim során?

A szürke hétköznapokba csempészett kreativitás tehát számos pozitívummal jár: nemcsak általános hangulatunk javul tőle, de elégedettebbnek, kompetensebbnek érezzük magunkat, segíthet, hogy ne a sablonok, sztereotípiák alapján tájékozódjunk a világban. Egy kis tudatossággal elérhetjük, hogy a dolgok kreatív szemlélete beépüljön a mindennapjainkba, hogy egy nehéz nap során is találjunk valamit, ami miatt úgy érezhetjük, már megérte felkelnünk. Összeszedtünk pár hétköznapi példát, amely során érdemes tudatosan támaszkodnunk a kreativitásunkra.

  • Rendezd át az otthonod egy részét!

Tekints végig a szobádon olyan szemmel, mintha most látnád először. Sokszor hasznos egy lépés távolságból szemlélnünk a dolgokat, hogy feltűnjenek az oda nem illő részletek. Mik azok az elemei a szobának, amik egy régi, már megunt stílust tükröznek? Hogyan lehetne egy fokkal használhatóbb az elrendezés? Ha úgy is ítéljük meg, hogy nincs szükségünk változásra, kreativitásunkat máris munkára bírtuk.

  • Helyezkedj mások helyzetébe!

Ha várnod kell pár percet a buszmegállóban, figyeld meg a járókelőket körülötted! Nézz végig a ruháikon, figyeld az arckifejezésüket, a sétatempójukat! Találj ki egy történetet: hova tarthatnak most? Milyen emberek ők? Ez a gyakorlat nemcsak abban segít, hogy elüssük az időt, de a kreativitás mellett az empátiánkat is fejleszti.

  • Piszkold össze a kezed!

Igazi megelégedettséggel tölthet el az, ha valamit a két kezeddel alkotsz. Nem kell hozzá feltétlen kézügyesség: kreatív tevékenységgé válhat egy kis idő a konyhában vagy a kertben is. Keress új recepteket, vagy alakítsd egy kicsit át kedvenc ételedet! Kertészkedj! A környezeted csinosítgatása nemcsak kreativitásod használatára jó, de arra is, hogy minél kényelmesebben érezd magad otthon. A kétkezi munka elvégzése után pedig jóleső fáradtsággal dőlhetsz hátra: azonnal láthatod vagy ízlelheted munkád gyümölcsét.

Téves gondolat az, hogy kreativitásra csak a művészeknek van szüksége. A kreatív gondolkodás nemcsak hétköznapjainkat teheti színesebbé, de a bemutatott kutatások alapján láthatjuk, hogy pozitív hatással van hangulatunkra és az élettel való elégedettségünkre is. Érdemes időt fordítanunk arra, hogy a mindennapi problémáinkat, teendőinket kreativitásunk használatával oldjuk meg: a világ így nemcsak pozitívabbá, de érdekesebbé is válik.

 

Felhasznált irodalom: Conner, T. S., DeYoung, C. G., & Silvia, P. J. (2018). Everyday creative activity as a path to flourishing. The Journal of Positive Psychology13(2), 181-189. Silvia, P. J., Beaty, R. E., Nusbaum, E. C., Eddington, K. M., Levin-Aspenson, H., & Kwapil, T. R. (2014). Everyday creativity in daily life: An experience-sampling study of “little c” creativity. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts8(2), 183. Richards, R. (2010). Everyday creativity. The Cambridge handbook of creativity, 189-215.