Noha általában a kollektív siker a cél, mégis a legtöbb szervezet – legyen az üzleti, sport vagy oktatási – még mindig az egyéni sikereket jutalmazza. Egy friss kutatás azt mutatta ki, hogy leggyakrabban a legproduktívabb egyének kapnak kitüntetést, míg a csoportokról vagy a nélkülözhetetlen alkalmazottakról gyakran megfeledkeznek. Ez miért lehet probléma? Vajon van ennél hatékonyabb ösztönzési módszer? Cikkünkből kiderül!

1968-ban az Ohio állambeli egyetemi amerikai focicsapat egy úttörő hagyományt indított el. A mérkőzéseket követően a legjobb játékosokat díjazták egy olyan matricával, amelyet a sisakukra ragaszthattak. A módszer hatékonynak bizonyult, a csapat ugyanis a szezon végén megnyerte a nemzeti kupát. Az ország többi egylete le is másolta az ösztönzési rendszert.

2001-re a módszer azonban elavult, és már korántsem működött olyan hatékonysággal, mint azelőtt. Az akkori edző újragondolta a rendszert. Az egyéni teljesítmények díjazása helyett bevezette a csapat kollektív ösztönzését. Például ha csapata több mint 24 pontot ért el, akkor minden játékos kapott matricát. Ezzel annyira feltüzelte a csapatot, hogy a szezon végén ismét nyertek, és azóta is az egyik legerősebb egyetemi csapatként tartják őket számon.

A csoporthoz tartozás fontossága

Legtöbben számos különböző csoporthoz tartozunk. Ez érdekes módon biológiai szükségletünk is. Az emlősök között ugyanis teljes mértékben egyedülálló az a tulajdonságunk, hogy például bármikor együtt tudunk működni egyébként ismeretlen társainkkal is.

Gondoljunk például a nagyobb sporteseményekre. A magyar válogatott európabajnoki szereplése alatt több ezren ünnepeltek együtt az utcákon. Sőt, a New York University kutatói azt is kimutatták, hogy egy csoporthoz csatlakozás már önmagában hatással van az agyra és a viselkedésre. Az is érdekes jelenség, hogy a különböző rasszú emberek csoportosítása csökkenti az egyének rasszista beállítódását.

A szurkolók is a csapat részének érzik magukat.

Csapatok vezetése

Tekintve, hogy biológiai szükségletünk a csoporthoz tartozás, ezért alapvető fontosságú vezetők számára a csoportidentitás menedzselése. Ezt többek között közös célok megfogalmazásával teheti meg. Ez hosszú távon nem csak a csoportidentitást erősíti, hanem az egyének individuális törekvéseit is átformálja a csoport érdekeit előtérbe helyező, kollektív gondolkodásmóddá. Ezek után a csoport tagjai siker esetén osztoznak a dicsőségben.

Nézzünk még néhány gyakorlati tanácsot a csoportidentitás erősítéséhez! Előző cikkeinkben már említettük, hogy az anyagi juttatások mellett nagyon fontos az alkalmazottak szociális szükségleteinek figyelembe vétele is. Akárcsak a csoporthoz való tartozás, úgy a biztonság és a kontroll is alapvető emberi szükségletek. Néha a dicsérő szavak vagy egy asszertív tanács csodákra képes!

A cikk elején említett esetből tanulva fontos, hogy az egyének mellett a csoport egészét is jutalmazza a vezető. Ezzel azok a láthatatlan, de hatékony munkaerők is fontosabbnak érzik magukat, akik nem számszerűen mérhető teljesítménnyel, hanem egyéb szintén létfontosságú munkájukkal segítik az adott szervezetet.

Mi a csapatok hátránya?

Természetesen nem minden esetben működnek jól a csoportok. Az egyik leggyakoribb kritika, hogy nehéz menedzselni a különböző tagok nézeteltéréseit. Ennek ellenére, ahogy több kutatás is bizonyította: a legelkötelezettebb tagok azok, akik felvállalják és megosztják kételyeiket egy adott probléma kapcsán. Ennek tükrében a bölcs vezetők teret engednek a nézeteltérések megvitatásának, és arra ösztönzik a csapatot, hogy ne a szervezeti normákat kövessék, hanem a szervezeti célok elérésére törekedjenek.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE