Hogyan segíthet a gondolatok elengedése a párkapcsolati elégedettség növelésében? Milyen szerepet játszik a tudatos jelenlét a szexualitásban? Érdekes kutatási eredmények bizonyítják, hogy érdemes a mindfulness szemléletét beépíteni a párkapcsolatunkba.

Az elmúlt években már egyre több pszichológus von be mindfulness technikákat a párterápiába. Sok kutatási eredmény bizonyítja, hogy a mindfulness gyakorlása pozitív hatással van a kapcsolatainkra – többek között Ellen Langer, harvardi mindfulness-kutató is beszélt erről korábbi interjúnkban. Hangsúlyozta, hogy a mindfulness összetett fogalom:

nem egy gyakorlatot értünk alatta, hanem azt a szemléletet, hogy kikapcsolunk az automata üzemmódból, és az itt és mostra irányítjuk a figyelmünket.

Odafigyelünk például arra, hogy máshogy csináljunk valamit, mint ahogy rutinosan tennénk, vagy megfigyeljük a változásokat a párunk viselkedésében napról napra. A kiszámíthatóság és a túlzott biztonság egy idő után könnyen kioltja a szenvedélyt a párkapcsolatban, azonban lehet, hogy elég a nézőpontunkon változtatnunk ahhoz, hogy újra vonzóbbnak és érdekesebbnek lássuk a párunkat.  

Az Auburni Egyetemen most egy új kutatásban azt vizsgálták, milyen hatással van a mindfulness a párkapcsolattal és a szexuális élettel való elégedettségre. A kutatásban a mindfulness két aspektusa játszott fontos szerepet: az egyik a fent is említett tudatos jelenlét, a másik pedig a gondolatok elengedése és elfogadása. Az utóbbi azt jelenti, hogy észleljük, milyen gondolatok vagy érzések jelennek meg bennünk, például tudatosítjuk, hogy most szorongunk vagy dühösek vagyunk, de nem merülünk bele, nem reagálunk rá, hagyjuk továbbmenni.

A kutatásban résztvevő 800 pár kérdőívet töltött ki arról, mennyire jellemző rájuk a mindfulness, különösen ezen a két területen. Emellett a jelenlegi stressz-szintjüket, szexuális- és párkapcsolati elégedettségüket is felmérték. Ezután megnézték, milyen kapcsolatban van a mindfulness és stressz mértéke az elégedettséggel.

Érdekes módon, ami fontosabb faktornak bizonyult, az a gondolatok elengedése és elfogadása, valamint az alacsonyabb stressz-szint, ami együtt járt mindkét fél nagyobb megelégedésével a párkapcsolatot illetően. A tudatos jelenlét ezzel szemben kevésbé számított ebben. Mindez nem meglepő annak tükrében, hogy a stressz negatív hatással van a kapcsolatainkra, mindkét felet érintve. Egy korábbi kutatásban arról írtunk, hogy a partnerünk feszültsége minket is stresszesebbé tehet, ezzel együtt pedig nő a konfliktusok és veszekedések esélye is otthon.

A stressz csökkentésében segíthet, ha megtanuljuk elengedni az aggasztó vagy bosszantó gondolatainkat, és a stresszt reakció nélkül szemlélni magunkban.

Ha nem hagyjuk, hogy az aktuális érzésünk meghatározza a viselkedésünket, az már hatással van arra, ahogy otthon, a párkapcsolatunkban működünk. Ez különösen igaz a mostani helyzetben, ahol mindenkinek fokozott stresszel kell megküzdenie: ha ezt észleljük magunkon, tudatosítjuk, és elfogadjuk, akkor tovább tudunk lépni. Például észlelem magamon, hogy aggódom, emiatt feszült vagyok, de azt is tudatosítom, hogy ez csak egy érzés, és elfogadom, hogy megjelent bennem, de nem reagálok rá viselkedésben, nem veszekszem például a párommal, hogy levezessem a feszültséget. Ugyanígy, ha meg tudjuk úgy hallgatni a párunk aggodalmait, érzéseit, hogy közben nyugodtak maradunk, azzal megakadályozhatjuk, hogy a stressz eluralkodjon az otthoni légkörön.

Nem meglepő módon a szexualitással való elégedettséget is jelentősen visszavetette a stressz a kutatás szerint. Ami érdekesebb, hogy mindenkinek a saját elégedettségére volt hatással, hogy mennyire stresszes: ha az egyik fél stresszes volt, kevésbé élvezte az együttlétet, de ez nem volt igaz a partnerére. A férfiak esetében a gondolatok elengedése segített csökkenteni ezt a hatást (például a teljesítményszorongást), a nőknél viszont a tudatos jelenlét volt fontosabb az együttlét élvezetében. Ebből arra következtethetünk, hogy a nők esetében többet számít, hogy ne automatikusan éljék meg az együttléteket, hanem tudatosan figyeljenek arra és viselkedjenek úgy, ami kielégítő számukra. A nők elégedettségével a kutatás szerint egyébként az is összefügg, hogy a férfiak figyelnek-e tudatosan rájuk együttlét közben, és mennyire hangolódnak rá az igényeikre.

Felhasznált irodalom

McGill, J. M., Burke, L. K., & Adler-Baeder, F. (2020). The dyadic influences of mindfulness on relationship functioning. Journal of Social and Personal Relationships. Advanced online publication. DOI: 10.1177/0265407520944243