Hogyan lehet valakiből tanácsadó szakpszichológus? Mivel foglalkozik? Milyen problémával érdemes hozzá fordulni? Hátszegi Eszter, Terápiás & Tanácsadó Központunk szakembere válaszolt ezekre a kérdésekre.

Hogyan lesz valakiből tanácsadó szakpszichológus?

A tanácsadó szakpszichológus képzés az egyetemi 5 éves (3 év alap- + 2 év mesterképzés) pszichológus végzettségre épített 2 éves szakirányú továbbképzés. A képzésbe lépés feltétele a pszichológia területén meglévő legalább 1 éves munkatapasztalat, kimeneti feltétele pedig 150 órányi sajátélményű önismeret. A képzés két éve alatt a pszichológusok jól strukturált tudást kapnak a tanácsadás alapjairól és folyamatáról, a tanácsadói kompetenciákról és a színes és változatos alkalmazhatósági területekről. Egyszerre van jelen az elméleti oldal és a gyakorlati eszközök fontossága. Az önismeret fejlesztése mellett a képzés intenzív lehetőséget nyújt szakmaiságunk csiszolására is, hiszen a félévek erősen építkeznek a szupervíziós tantárgyakra, mely során a klienseinkkel végzett munkára kaphatunk nagyobb rálátást, illetve szakmai segítséget. A képzés második évében a pszichológusok három szakirány közül választhatnak:

  • munka- és pályatanácsadás, mely során a hallgatók a pályatanácsadásról, álláskeresők támogatásáról, teljesítmény- és karrierproblémák megoldásáról tanulhatnak
  • családi- és párkapcsolati tanácsadás, ahol a családterápia folyamata, a családi kommunikáció, a párkapcsolatok dinamikája, a szülőcsoportok vezetése van előtérben
  • illetve a krízistanácsadás, ahol krízisintervenciós ismeretekről, telefonos és online tanácsadásról, és a krízistanácsadás speciális problémáiról szereznek tudást a pszichológusok.

És pontosan mivel foglalkozik?

Tanácsadó szakpszichológusokkal találkozhatunk oktatási- és nevelési intézményekben, multikban, nevelési tanácsadókban, rendvédelmi szerveknél, de magánrendelésen is. A tanácsadó szakpszichológus nem végez gyógyító lélektani munkát, ugyanakkor a célkitűzése az, hogy a kliense egész élettartamára jellemző jóllétét segítse.

Pszichológiailag alapvetően egészséges populációval foglalkozik, egy-egy életterületen való elakadáson segít keresztüljutni kliensének. Munkamódszerének alapja az egyén erősségeire és fejlődési perspektíváira építés, elősegíti a döntést, változtatni tudást, a problémákkal való megküzdést, ezáltal segíti a kompetens életalakítást. A közös munka során fókuszba állítja és feltérképezi a klienst érő interperszonális hatásokat, a problémát rendszerben szemléli, a család és a közösség hatásait is figyelembe veszi. A tanácsadás egy együttműködésre építő, kliensközpontú megközelítés, melyben a kliens erőforrásokat megmozgatva, önmagában megerősödve, a tanácsadó által kísérve találhat új, jobb, adaptívabb megoldásokat élete nehézségeire.

Mivel fordulhatnak hozzád?

Életvezetési nehézségekkel, egy-egy életterületen tapasztalt elakadással, legyen az akár párkapcsolati, munkahelyi, szociális probléma, stresszkezelés vagy a mindennapok szervezésének, megélésének kérdése. Tanácsadóként krízis szakirányon végeztem, így krízisekkel, veszteségekkel is szívesen dolgozom. Filozófiám szerint az igényesség egyik fontos eleme a lelki igényesség, így az önismeretük bővítésére vágyókat is szívesen várom. A Brainspotting módszer segítségével nehéz élethelyzetek, traumák feldolgozásával is foglalkozhatunk.

 

Ha szívesen dolgoznál együtt Hátszegi Eszterrel, akkor foglalj hozzá időpontot weboldalunkon.