Már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket e-mail fiókunk, Facebook hírfolyamunk és Messenger üzeneteink percenkénti ellenőrzése nélkül. Gyakran érezhetjük úgy, hogy lemaradunk valamiről, ha nem vagyunk éjjel-nappal elérhetők ismerőseink számára. Sokan járunk hasonló cipőben. Viszont ne feledjük, hogy kapacitásunk véges, ezért nem árt az óvatosság! A folytonos kognitív túlterheltség negatív következményeiről olvashatnak cikkünkben.

A figyelem fókuszának folyamatos váltogatását, több feladat párhuzamos végzését multitaskingnak nevezzük, melyet a technika folyamatos fejlődésének tudhatunk be. Míg az idősebbek lépésről lépésre vonódtak bele a technika világába, addig a fiatalok, a Z generáció tagjai majdhogynem okostelefonnal a kezükben születtek. Egyrészről könnyebb a fiatalok dolga, hiszen magától értetődő számukra a különböző kütyük használata, így pillanatok alatt bármilyen információhoz hozzájuthatnak. Másrészt viszont gondolkodási készségük fejlődését jelentősen hátráltathatja a figyelmi fókusz állandó váltogatása. Telefonunk időről időre okosabb lesz, azonban ez a mi esetünkben fordítva működhet.

Az idősebb generáció gyakran irigykedve tekint a fiatalok lenyűgöző informatikai készségeire, de nem árt figyelembe venni a dolog árnyoldalait is. Időnként az iskolában és a munkahelyen is kísértésbe esünk, hogy vessünk néhány pillantást üzeneteinkre, amely teljesítményünket jelentős mértékben visszaveti. A multitasking azt a látszatot kelti, hogy képesek vagyunk figyelmünket megosztani és több feladatra koncentrálni. Ám ez csupán illúzió. Egyszerre egy dologra összpontosítunk, de

hihetetlen gyorsasággal váltunk egyik tevékenységről a másikra.

Az ilyen jellegű mentális terhelés kimeríti az agy glükóz készletét, mely eredményeképpen kevésbé leszünk hatékonyak és hamar elfáradunk.

Dan Levitan neurológus szerint a multitasking stresszt okoz a szervezetben, ezzel fokozva a kortizol és adrenalin kiválasztást, melyek hosszútávon károsak az egészségre. Egyik kutatása eredménye szerint multitasking közben az IQ pontszám akár 10 ponttal is visszaeshet. Egy agymonitorozó eljárás segítségével pedig rávilágítottak a problémára. Az információ feldolgozás nem a hippokampuszban történik, amely az emlékek konszolidációjáért lenne felelős. A veszélyt az jelenti, hogy mindez az agyat véglegesen egy gyengébb gondolkodásmódra állítja be.

Az állandó váltogatás nyugtalanságot eredményez. Soha nem vagyunk teljes mértékben jelen. Csupán rövid ideig tudjuk fenntartani figyelmünket,

a munkamemória kapacitása csökken.

Különösen veszélyes mindez a fiataloknál, akik leginkább hajlamosak a multitaskingolásra. Emellett ők szilárdítják meg legrövidebb időn belül a rossz szokásokat. A multitasking nem csak szokássá válik, hanem egyenesen addiktívnak nevezhető. Sokszor még elvonási tünetek is fellelhetők egyes fiataloknál,  akiknek valamilyen okból kifolyólag nélkülözniük kell pár órára telefonjukat. A nagy mennyiségű üzenet azt a képzetet kelti bennünk, hogy valaki számára fontosak vagyunk, szükség van ránk a 24 óra minden percében. Mindez rendkívül erős megerősítésként szolgál. A kockázatot tovább fokozza, hogy az egész úgy működik, mint egy nyerőgép. A megerősítés véletlenszerűen érkezik, amely a leghatékonyabb módja egy viselkedés kondicionálásának.

Mi befolyásolja a multitaskingot?

Egy kutatás szerint a feladatok váltogatása a mentális állapotunktól függ. A vizsgálatban munka közben figyeltek meg embereket. A dolgozók hajlamosabbak voltak átváltani a Facebookra vagy beszélgetést kezdeményezni kollégájukkal monoton feladat végzése közben. Amikor figyelmük fókuszálására volt szükség, akkor inkább e-mailjeiket ellenőrizték „pihenésképpen”.  Átlagosan napi 21 alkalommal nyitották meg a Facebookot és 74-szer e-mail fiókjukat. Ugyan az oldalakon töltött idő mennyisége csekély volt, mégis azt mondhatjuk, hogy az elvégzendő munka rovására ment.

Hogyan szabaduljunk meg rossz szokásunktól?

Legfontosabb a multitasking lehetőségének csökkentése. Amikor nincs rá szükség, kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat vagy legalább az internetkapcsolatot! Ne kapjunk folyamatos értesítéseket Facebook és e-mail üzeneteinkről! Tűzzünk ki egyre hosszabb időtartamokat, ameddig nem váltunk át az aktuális feladatról! Lehet, hogy ez kezdetben csupán fél óra, de ez se vegye el a kedvünket! Próbáljuk minél tovább fókuszálni figyelmünket! Ahogy a rossz szokások kondicionálhatók, úgy megszilárdítható a figyelem hosszabb távú fenntarthatósága is egy kis erőfeszítéssel.

Láthatjuk, hogy a XXI. század folyamatos fejlődésével nehéz lépést tartanunk, legtöbben mégis igyekszünk felvenni a versenyt. Azonban egy dolgot érdemes szem előtt tartanunk, amikor úgy érezzük kudarcot vallottunk. Mégpedig biológiai adottságunkat. Fontos mérlegelnünk, hiszen kapacitásunk nem teszi lehetővé, hogy a végtelenségig bővítsük elvégzendő feladataink körét!