Ha a sportra gondolunk, nehéz súlyok és kőkemény edzések jutnak az eszünkbe. A versenyzőket legyőzhetetlen, erős embereknek látjuk, akik életüket a sportáguknak szentelték. Valószínűleg nem is tévedünk nagyot, de vajon mi az, ami a sikeres sportolókat megkülönbözteti a többiektől? Elég csak a fizikai erő, vagy más is szükséges a jó eredményhez? Cikkünkben az autogén tréning jelentőségét emeljük ki.

Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint „minden fejben dől el”. Ez részben igaz a sportversenyekre is. Nyilvánvaló, hogy a megfelelő izomerő, állóképesség és technikai tudás nélkül nem lehet nagy sikereket elérni. Mindemellett a versenyzőnek nyugodtnak kell maradnia a versenyek előtt, és ébernek kell lennie a futam során. Koncentrálnia kell, hogy ne öntsék el féltávnál negatív gondolatok, s bíznia kell saját magában. Éppen ezért legalább annyira fontos a felkészülés során, hogy a sportoló megkapja azt a lelki segítséget, amelyre szüksége van a maximális teljesítmény eléréséhez, mint egy jól felépített edzéstervre.

A koncentráció javítására egyik ma már széles körben alkalmazott technika az autogén tréning, mely egy relaxációs forma.

Relaxáció

A relaxáció szó francia eredetű jogi kontextusban használatos szó, jelenése „elengedni a rabot”. E jelentése alapján asszociálhatunk arra, hogy egy-egy relaxáció során saját magunkat szabadíthatjuk fel, kiadhatjuk minden feszültségünket. Három típusát különböztetjük meg, az aktív, azaz muszkuláris, a passzív, azaz kognitív relaxációt, illetve az integrált, eklektikus módszereket.

Az autogén tréning egy passzív relaxáció, melyet J. H. Schultz berlini pszichiáter dolgozott ki. Élettani szempontból jól megalapozott módszer, számos vizsgálat bizonyítja hatékonyságát. Ez a technika felhasználja a jóga és a hipnózis elemeit is. Előbbiből a testtartások és a légzési technikák jelennek meg, míg utóbbiból a nehezedés és melegedés található meg a tréningben. Önszuggesztív módszer, ami azt jelenti, hogy miután a személy elsajátította ezt a technikát, utána önállóan képes végezni mentális beszéd segítségével. Napjainkban a pszichoterápiákban fokozatosan előtérbe került a személy részvétele a terápiás munkában, így már gyakran szerves részét képezi a terápiáknak is.

Az autogén tréning előnye, hogy könnyedén elsajátítható.

Nagyjából tizenkét-tizenöt hetet vesz igénybe, napi kétszeri gyakorlás mellett. Az emberek többsége képes átélni az autogén tréning nyújtotta élményt, ellentétben a hipnózissal, melyben nagy szerepet játszik az egyén hipnábilitása. Egy másik pozitívuma, hogy ha már automatizmusként játszódnak le a személyben a folyamatok – melyekről cikkünk később tesz említést – akkor bárhol elvégezhető. A külső zajok nem zavarják meg a folyamatok, így akár utazás közben is lehet autogén tréninget végezni. A tréning fekve vagy ülve is elvégezhető.

Az autogén tréning elemei

Az autogén tréning egy általános megnyugvással indul, majd ezt követően hat gyakorlatot tartalmaz:

  1. nehézségérzés gyakorlata,
  2. meleg érzés gyakorlata,
  3. szív gyakorlata,
  4. légzés gyakorlata,
  5. napfonat,
  6. homlok hűvösségének gyakorlata.

Ezen gyakorlatok során az izom- és idegrendszer összehangoltan működik, melynek eredménye az úgynevezett koncentratív önellazítás, ami azt jelenti, hogy saját energiáinkat felhasználva válunk képessé elérni a pszichés és testi ellazultságot.

Megfelelő gyakorlás után létrejön az „organizmikus átkapcsolás”

nyugalmi tónusra, azaz képessé válunk pszichés és testi szándékaink irányítására. Mivel ez is egy módosult tudatállapotnak tekinthető, a gyakorlatokat visszahívás követi, azaz fokozatos nyújtózások, apró mozgások előzik meg a szem kinyitását.

Sportpszichológiai alkalmazás

Előfordul, hogy a következő versenyig hátralévő időt a sportoló túl kevésnek vagy épp ellenkezőleg, túl hosszúnak éli. Gyakori probléma ezen kívül a rajtláz, illetve a rajtapátia jelensége is. Ezek következtében a sportoló teljesítménye jelentősen romolhat. A külvilág, a szurkolók és az edzők számára azonban egyáltalán nem biztos, hogy érthető a rosszabb eredmény. Fontos felismerni, hogy amennyiben a környezet nem megfelelően reagál egy-egy vereségre, az hosszú távon is meghatározhatja a későbbi teljesítményt.

Az autogén tréning egyik pozitív velejárója az is, hogy az

elsajátítás folyamatában gyakran együtt gyakorolnak a sportolók,

ami közös élményt jelent, és javíthatja a csapattársak közötti viszonyt. Ilyenkor érezhetik, hogy mind közös célért küzdenek, egységet alkotnak. Az ilyen csoportos alkalmakon általában négy–húsz fővel dolgoznak együtt a pszichológusok. Összességében elmondható, hogy a végső cél az, hogy a sportoló ne csak testileg, hanem pszichésen is ugyan olyan rendszeresen eddzen, a legjobb eredmény elérése érdekében.

Az autogén tréning közös elsajátítása tovább erősíti a csapattársak közötti kapcsolatot.

Hogyan sajátítható el és alkalmazható a hétköznapokban?

A technika elsajátításához képzett trénerre van szükség. Mint ahogyan már említettük, tizenkét-tizenöt alkalom alatt megtanulható, és utána igény szerint alkalmazható. Segíthet abban is, hogy éberek maradjunk, illetve hogy egy álmatlan éjszaka után pihentebbnek érezhessük magunkat. Azonban fontos kiemelni, hogy a rendszeres alvásmegvonást az autogén tréning nem helyettesítheti, csupán alkalomszerűen alkalmazható erre a célra.

Elmondható, hogy az autogént tréning széleskörű alkalmazhatóságának köszönhetően egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő technika, melynek tanulása és használata a hétköznapi emberek számára is ajánlott.

 

Ha szeretnéd elsajátítani a módszert, gyere el Autogén tréning csoportunkra!