Amikor úgy érezzük, változásra, változtatásra van szükség az életünkben, olyan problémával állunk szemben, amit egyedül már nem tudunk megoldani, idővel eljutunk oda, hogy beismerjük, segítséget kell kérnünk. Megszületik a döntés: felkeresünk egy pszichológust. A neheze azonban még csak ezután jön.

Az életben vannak dolgok, amiknek kifejezetten kedvez az idő múlása. Szerencsére ezek közé tartozik hazánkban a pszichológia és a terápiába járás megítélése is. Más szelek fújnak, amelyek a fejekben is végeztek egyfajta szellőztetést a 20-30 évvel ezelőtti felfogáshoz képest. Sőt, egyre többen ismerik fel, hogy szükségük van segítségre, vagy azért, mert szeretnék önmagukat jobban megismerni, vagy elakadtak valamilyen élethelyzetben, esetleg egy komoly krízis közepén találják magukat. A felismerés után egy sor olyan kérdésre kell válaszolni, ami kedvünket szegheti, hogy a fejlődés, gyógyulás útjára lépjünk. Cikkünkben a megfelelő szakemberhez vezető út akadályait vesszük sorra, és igyekszünk irányjelzőket tenni a pszichológuskeresés térképére.

  1. Anyagiak

Magyarországon havi több tízezer forintot terápiára költeni jelentős anyagi megterhelést jelenthet. Gyakran a legelső kérdésként merül fel a probléma beismerése és megfogalmazása után, hogy megengedhetjük-e ezt magunknak? Sajnos sokaknál (rendszerint a legnagyobb segítséget igénylőknél) gyorsan érkezik az egyértelmű válasz: nem. Ezzel nincsenek könnyű helyzetben, hisz TB alapon lehetséges, de nehézkes pszichológiai segítséget igénybe venni. Ebben az esetben általában a problémát először a háziorvos felé kell jelezni, aki beutalót adhat valamelyik szakorvoshoz. A szakorvos (pszichiáter) dönti el, hogy melyik intézménybe irányítja a klienst, ahol egy első interjú és állapotfelmerést követően felveszik. Ezekben az intézményekben leginkább szorongással, pániktünetekkel, hangulatzavarokkal, depresszióval, anorexiás vagy bulimiás magatartással, esetleg enyhébb életvezetési problémákkal küszködő személyek jelentkezését várják.

Vannak olyan intézmények, ahol nem szükséges beutaló,

mint például a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Pszichiátriai Intézet Pszichoterápiás Osztály, Pszichoterápiás Szakrendelő és Nappali Kórházában. Itt egy telefonos időpont-egyeztetés után történik az első állapotfelmérés és a további lépések megbeszélése. A szűkös TB támogatáson túl

működnek olyan magánrendelést működtető pszichológusok, akik pro bono alapon vállalnak el egy-két klienst körülményeik ismeretében.

Ezek az információk nem mindig publikusak, így vagy ismerősök által, online keresés után vagy közvetlen kapcsolatfelvétel és érdeklődés útján lehet a szakembereket megtalálni.

Ha a fenti válaszra – tudniillik, hogy megengedhetjük magunknak a pszichológushoz járást – igennel feleltünk, több lehetőség közül választhatunk. A magánrendeléseken a terápiák ára változó, amelyet többek között a pszichológus szakképzettsége, a terápia formája (például egyéni vagy család- és párterápia stb.), az elhelyezkedés és a kapacitás határoz meg, általában 6.000 és 25.000 Ft között mozog. Fontos hangsúlyozni, hogy a pszichológiai tanácsadás egy szolgáltatás, ami az egyenrangú kapcsolat megteremtésén alapszik. Sokakat frusztrál, hogy az ülések számát előre nem lehet meghatározni, ami pénzügyileg nehezen tervezhetővé teszi a gyógyulást. Erről a kérdésről az első interjú alkalmával szokás megállapodni a pszichológussal.

  1. Férfi vagy nő

A pszichológus a módszereken túl a személyiségével dolgozik. Mindannyian egy kicsit mások, de a szakképzések elvégzése alkalmassá teszi a terapeutákat arra, hogy a különbségek ellenére jól tudjanak segíteni, ezért nem szabad szakmailag férfi és női pszichológus között különbséget tenni. Ha valamilyen oknál fogva azonban azt érezzük, hogy az azonos vagy pont az ellenkező nemű terapeutának tudunk nagyobb bizalmat szavazni és őszintén megnyílni, akkor érdemes a megérzéseinkre hallgatni. Megfontolandó továbbá, hogy fennáll-e annak a veszélye, azért választunk valakit, mert el akarjuk csábítani...?

  1. A terápia időtartama

Akármilyen jó lenne gyorsan megoldani a problémákat, a terápia általában időigényes folyamat. Bár vannak rövidebb, célzott terápiák, de egy több évtizeden keresztül elhatalmasodó komplex elakadást nem lehet pár óra leforgása alatt megoldani.

A kliensek az első interjú alkalmával az élethelyzet felvázolása után tudnak hellyel-közzel pontosabb képet kapni a terápia hosszáról,

ami közös megegyezés kérdése, és leginkább a probléma jellegétől, súlyosságától, a segítséget kérő motiváltságától függhet. Vannak rövid, 10-20 alkalmas terápiák és hosszú, akár több évig tartó folyamatok. Közegészségügyi ellátásban egyes helyeken maximalizálva van az igénybe vehető alkalmak száma, ami általában fél év. Az egyetemeken a diákoknak általában 10 alkalmat biztosítanak, várólisták itt is előfordulhatnak. Egy-egy ülés 50 perces és legtöbbször heti egy alkalom javasolt.

  1. Lokáció

Ha átgondoltuk, mennyit tudunk rászánni egy hónapban a terápiás folyamatra, milyen nemű terapeutát szeretnénk, akkor szűkíteni tudjuk a pszichológusok körét elhelyezkedés szerint. Jelöljük ki a potenciális idősávokat a hetünkben, és nézzük meg, milyen rendelők esnek közel a munkahelyünkhöz, otthonunkhoz.

  1. A terápia formája – csoportos vagy egyéni?

Bár az emberek nagy részének a terápia egyéni ülések sorozatát jelenti, választhatunk csoportos terápiát is. Ebben a formában kevesebb idő jut egy-egy alkalommal ránk, de jobban ráláthatunk emberi kapcsolatainkra.

A csoport tagjaitól jövő visszajelzések a segítségünkre lehetnek a hibás viselkedésmintázataink tudatossá tételében és megváltoztatásában.

Gyakran előfordul, hogy a többi csoporttag valamelyike olyan személyt jelképez a múltunkból vagy jelenünkből, akivel problémánk van. A csoportterápia lehetőséget biztosít számunkra, hogy feldolgozzuk ezeket a helyzeteket. Léteznek támogató csoportok olyan emberek számára, akik hasonló helyzetben vagy krízisben vannak (például gyászoló szülők, szenvedélybetegek hozzátartozói, szexuálisan bántalmazott nők számára), de általában az a cél, hogy egy a terápiás csoport kicsiben leképezze a világot, ezért a heterogén összeállítás fontos szempont a csoport összeállítása során.

Cikksorozatunk folytatásában a megfelelő terápiás irányzat kiválasztásához adunk iránymutatást.

•••

Kifogástalan szakmai minőség, hiteles  szakemberek, meghitt környezet és elfogadó légkör: a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központban várunk Téged is, ha a fejlődés útjára lépnél! Személyes és online egyéni pszichológiai tanácsadás mellett pár- és családterápiával, valamint különböző csoportfoglalkozásokkal, workshopokkal is várunk Budapesten, immáron két helyszínen is!