Az olimpiai arany megszerzése, mint a legmegerőltetőbb és legtöbbet követelő kihívás él a köztudatban, éppen ezért megszerzése csúcspont lehet egy elit sportoló karrierjében. Ehhez azonban nem elég csupán a fizikai és technikai képzettség, fejben is ott kell lenniük a versenyzőknek. Vajon melyek azok a mentális tényezők, amelyek megkülönböztetik az olimpiai bajnokokat a többiektől?

Az egyes sportok olimpiai szinten történő űzése rendkívüli nyomást gyakorol a versenyzőkre, ezért közülük csak azok lehetnek sikeresek, akik képesek az ilyen magas szintű stresszel való megküzdésre. A kutatások számos olyan stresszort azonosítottak már, melyekkel az olimpikonok pályafutásuk alatt találkoznak. Ezen stresszorok kapcsolatba hozhatóak a sportági szervezettel, a kompetitív teljesítménnyel és a magánélettel is. De hogyan lehet, hogy egyes sportolók ekkora nyomás alatt is képesek kimagasló teljesítményt nyújtani?

A válasz a pszichológiai rezilienciában keresendő.

A reziliencia eredetileg rugalmas állóképességet jelent, melyről akkor beszélhetünk, ha egy rendszert olyan behatás ér, amely kibillenti azt a korábbi egyensúlyából; az adott rendszer azonban úgy alakítja ki az új egyensúlyt, hogy egy magasabb szinten stabilizálódik. A reziliencia segítségével a sportolók a felbukkanó nehézségeket képesek átlátni, és úgy kontrollt gyakorolni az adott helyzet felett, hogy megtalálják az abban rejlő lehetőségeket. A reziliencia részét képezi a megküzdés is, mely az egyén azon képességeit és erőfeszítéseit jelenti, melyek segítségével szembe tud nézni az őt érő negatív hatásokkal és stresszel. A pszichológiai reziliencia és az optimális sportteljesítmény között bizonyítottan van kapcsolat, de mit is jelent ez tulajdonképpen?

Több elit sportoló nyilatkozatában hallhattuk és olvashattuk, hogy úgy vág neki az olimpiai versenyszámának, hogy nem feltétlen a bajnoki cím megszerzése a célja, hanem az, hogy a benne rejlő potenciálokat megfelelően ki tudja használni, és hogy élvezze a versenyzést. Számukra ezt jelenti az optimális sportteljesítmény, de melyek azok a pszichológiai faktorok, melyek védelmet nyújtanak a sportolók számára a stresszorok negatív hatásai ellen?

1. Létezik nyerő személyiségtípus?

Az olimpiai bajnokok számos pozitív tulajdonsággal jellemezhetők: nyitottak az új kihívásokra, lelkiismeretesek, extravertáltak, érzelmileg stabilak és proaktívak. Ezen tulajdonságok befolyásolják az értékelési folyamataikat, és a metakogníciójukat, azaz a saját tudásukról való tudásukat.

Az olimpiai bajnokok számára nélkülözhetetlen a pozitív személyiség.
Az olimpiai bajnokok számára nélkülözhetetlen a pozitív személyiség.

2. A motiváció jelentősége

A magas szintű motiváció minden elit sportoló számára elengedhetetlen, s karrierjük előrehaladtával egyre inkább hajtja őket, hogy önmagukból a legjobbat hozzák ki. Az olimpiai bajnokoknál a motiváció szelf-determinált és nem szelf-determinált változata is megtalálható, azonban a reziliens sportolók az extrinzik, azaz eszköz jellegű, vagy külső motiváció szelf-determinált változatát jobban képesek integrálni, és belsővé alakítani.

3. Ha hiszel benne, meg tudod csinálni! - avagy mire képes az önbizalom?

A stressz-reziliencia-sportteljesítmény háromszögében a megfelelő sportolói önbizalom megléte kimondottan fontosnak tekinthető. A sport világában az önbizalom nem más, mint a sportbeli sikerességhez szükséges képességbe vetett hit és bizonyosság.

Több kutatás is igazolta már, hogy a magasabb önbizalommal jellemezhető sportolók a teljesítményüket is jobbnak értékelték, amely motiváló hatása által további energiabefektetésre készteti a versenyzőt. A sport világában a legtöbb energiabefektetést pedig az olimpiai szint megszerzése és megtartása igényli.

4. Mi álljon a figyelem középpontjában?

A megfelelő figyelmi állapot megteremtéséhez minden esetben szükség van az adott helyzet értékelésére, és kiértékelésére. A sportolók figyelme eltérő sportágak különbözősége miatt, illetve eltérő a felkészülési időszakban és a különböző versenyeken is. Az olimpiai bajnokokban azonban közös, hogy képesek csupán önmagukra, és ezáltal saját sportteljesítményükre fókuszálni, a többi versenyzőtől függetlenül. Képesek a verseny folyamatára koncentrálni, annak végkimenetele helyett, illetve képesek a figyelmi fókuszukat elterelni a feléjük támasztott elvárásokról.

A felsorolt pszichológiai faktorok interakciója meghatározza a sportolók stresszorokkal szemben mutatott rezilienciáját. A jó hír azonban az, hogy ez a képesség fejleszthető, melyről nem hiába mondják, hogy:

„A reziliens képességeink fejlesztése olyan, mintha aranylelőhelyekre találnák önmagunkon belül."