Egy új kutatás szerint a policisztás ovárium szindrómában szenvedő középkorú nőknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gondolkodási és memóriaproblémák. Az amerikai Neurology folyóiratban megjelent tanulmány ugyan nem bizonyítja, hogy a PCOS kognitív hanyatlást okozna, azonban felhívja a figyelmet a betegség, illetve a különböző agyi jellemzők közötti együttjárásra.

A policisztás ovárium szindróma egy nőket érintő hormonális rendellenesség, amely rendszertelen menstruációval és az androgén nevű hormon emelkedett szintjével jár együtt. A PCOS-vel diagnosztizált nők körében általában gyakori a túlzott szőrnövekedés, az akné, a rossz anyagcsere vagy akár a meddőség is.

Ez a rendellenesség körülbelül a nők 10 százalékát érinti, azonban összetett jellege miatt viszonylag nehezen és általában csak hosszas vizsgálatok után diagnosztizálható.

Habár összefüggésbe hozták az olyan anyagcsere-betegségekkel, mint az elhízás és a cukorbetegség – amelyek szívproblémákhoz vezethetnek –, arról viszonylag keveset tudunk, hogy hogyan befolyásolja ez az állapot az agy egészségét. Jelen kutatás eredményei azt sugallják, hogy az ilyen betegségben szenvedőknek gyengébb a memóriájuk és a gondolkodási készségeik. Ez pedig számos szinten befolyásolhatja az ember életét, kezdve az életminőségtől, a karrier sikerességen át például az anyagi biztonságig.

​A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem finanszírozásában megvalósuló kutatásban 907, 18 és 30 év közötti nőt vizsgáltak. A résztvevőket 30 évig követték nyomon, majd különböző teszteket és feladatokat végeztettek velük a memória, a verbális képességek, a feldolgozási sebesség és a figyelmi kapacitás felmérésének céljából. A tesztelés idejében 66 részvevő vallotta magát policisztás ovárium szindrómával élőnek.

A figyelmet mérő teszt során a résztvevők különböző színeket láttak leírva, azonban a tényleges szó helyett a betűk színét kellett visszamondaniuk – például amikor a „zöld” szót látták kék színnel leírva, akkor a kék szó bemondásával teljesíthették jól a feladatot. A PCOS-ben szenvedők átlagos pontszáma ebben a feladatban 11 százalékkal alacsonyabb volt, mint a társaiké.

Mindezen felül a policisztás ovárium szindrómában szenvedők ötből három tesztben alacsonyabb pontszámot értek el – különösen a memória, a figyelem és a verbális képességek területén – mint azok, akik nem voltak érintettek.

A kutatás 25. és 30. évében is agyvizsgálatokat végeztek egy kisebb, 291 résztvevőből álló csoporton. A megvizsgált személyek közül 25-nek volt policisztás ovárium szindrómája. A agyi képalkotó eljárások segítségével  a kutatók az agyszövetben lévő vízmolekulák mozgása alapján az agyban lévő fehérállományi útvonalak integritását vizsgálták. Arra lettek figyelmesek, hogy a policisztás ovárium szindrómában szenvedőknek alacsonyabb volt a fehérállomány integritása, ami az agy öregedésének korai bizonyítékát jelezheti. Leegyszerűsítve tehát úgy tűnik, hogy

a PCOS-es résztvevők agya hamarabb kezdett öregedni.

Ahhoz azonban, hogy helytálló következtetéseket vonhassunk le, valamint megértsük, hogy az eredmények mi okból alakultak így és a gondolkodási vagy épp memóriabeli változások hogyan következhettek be, további kutatásokra lesz szükség. Ezen törekvések a megelőzésben is segíthetnek, illetve a kockázatok csökkentésében is óriási szerepet játszhatnak. Például a mentális egészségünk javítása vagy épp a testmozgás mind-mind hasznos lehet az agyunk öregedésének megelőzésében.

American Academy of Neurology. (2024). Polycystic ovary syndrome tied to memory, thinking problems. ScienceDaily. Retrieved February 26, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240131183522.htm