A trend, ami januárban felforgatta a közösségi médiát, az egy évtized alatt bekövetkezett változások összevetése volt. Mekkora valójában a távolság 2009 és 2019 között, ha a lelki fejlődésünket, és a környezetünk ránk gyakorolt hatását nézzük?

Nem biztos, hogy egy fotó a tíz évvel ezelőtti önmagunkról annyi változást mutat, mint a környezet, amelyben élünk, és ami a lelki fejlődésünkre is hatással van. Tíz év alatt annyit változott a világ, a technológia, az életstílusunk, és ez a fejlődés annyira felgyorsult, hogy sokkal nehezebb a jövőre nézve tízéves intervallumokban gondolkodni, mint korábban. 2009 volt az az év, amikor ugrásszerűen megnőtt a magyar Facebook-felhasználók száma, és a közösségi média egyszerre nagyobb teret hódított az életünkben. Nem sokkal később megjelentek az első okostelefonok, tabletek, megváltozott, ahogy kommunikálunk, kapcsolódunk egymáshoz, és ez sokak szerint számos problémát vont maga után. Felnőtt az Y generáció, belépett a munkaerőpiacra, és ezzel együtt jelentős kutatási területté nőtte ki magát a kapunyitási pánik jelensége, ami minden eddigi nemzedéknél jobban érintette őket. Teljesen megváltoztak a médiafogyasztási szokások is, az online hírportálok egymással versengenek a hírekben, és egyik nap a globális felmelegedés, másik nap a mindent elpusztító szuperbaktériumok képét festik a közösségi oldalak falaira – nem csoda hát, hogy sokan szorongással tekintenek a jövőbe, és inkább afelé fordulnak, amit az elmúlt tíz év jelentett számukra.

A tízéves kihívás jó lehetőséget teremt az önreflexióra, valamint arra, hogy egy kicsit a fejlődésre fókuszáljunk: mit értünk el, miben lettünk többek, honnan hova jutottunk? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet abban is, hogy új célokat fogalmazzunk meg magunknak, vagy újraértékeljük a régieket. A változások figyelmeztethetnek arra, ha nem jó úton haladunk, de arra is, ha már teljesen más irányt vett az életünk. Nem valószínű, hogy most is mindenben úgy gondolkodunk, mint tíz éve, de ez nem is baj, hiszen ez a fejlődésünk természetes része. Ahogy Muhammad Ali mondta:

az ember, aki ugyanúgy látja a világot 50 évesen, mint 20 évesen, az 30 évet elpazarolt az életéből.

Érdemes abban is önvizsgálatot tartanunk, hogy a fentebb említett társadalmi változások hogyan hatottak ránk és a kapcsolatainkra. Mit változtatott meg az életünkben a technológia fejlődése, milyen előnyeit és hátrányait érezzük? Mi az, amiben rossz hatással van ránk? Erről nem lehet általánosságokban beszélni, hiszen a legtöbb, ezzel foglalkozó kutatás még friss, és nehéz az ok-okozati összefüggéseket feltárni, de azt mindenképpen jelzik a számok, hogy a mai világban több a szorongó és magányos ember, mint a tíz évvel ezelőttiben. Erre pedig csak ráerősít, ha azt látjuk a neten, hogy mindenki más milyen boldog és sikeres életet él. Az, hogy a technológia, az internet, a tabletek és okostelefonok világa már sok esetben csecsemőkortól elérhető, lehet, hogy alapvetően fogja megváltoztatni a most felnövő, alfa generáció gondolkodását, és egészen új képességeket és problémákat vet fel a jövőben.

Emellett viszont a közösségi média számos jó kezdeményezés színtere is: egymást támogató csoportok, civil szervezetek platformja, könnyebben értesülhetünk a jó programokról, lehetőségekről, illetve a kapcsolattartást is egyszerűbbé teszi – más kérdés, hogy valóban szükségünk van-e 2000 ismerősre, és hogy milyen minőségben tartjuk azokat a kapcsolatokat. Nem mindig építő, ha a szakítás után is belelátunk az exünk életébe, vagy nemcsak az osztálytalálkozón, hanem nap mint nap szembesülünk azzal, hogy vannak, akik a mi mércénk szerint sikeresebbek vagy többre vitték nálunk. Egy furcsa dolog a szociális médiában, hogy akit 2009-ben felvettél, jó eséllyel még mindig ott van az ismerőseid között, akkor is, ha már egyáltalán nem tartod vele a kapcsolatot – mint valami groteszk gyűjteményben. Az internet mindent sokkal jobban konzervál, mint korábban, ezért is nem okozott sokaknak nehézséget hirtelen előhúzni 10 évvel ezelőtti fotókat és megosztani őket.

Nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül a környezet hatását sem, amikor magunkat vizsgáljuk: mit is változtunk tíz év alatt? Mi az, ami az előnyünkre szolgál és érdemes megtartunk, tovább vinnünk, és mi az, ami már nem kell, vagy amiről mi is láthatjuk, hogy csak rombol minket? Milyen új horizontok vannak előttünk, amiket még nem fedeztünk fel? Ez a kihívás jóval több lehet annál, mint csupán fotók megosztása, ha átgondoljuk ezeket a szempontokat, és az önismeretünk mélyítésére, önmagunk fejlesztésére használjuk fel.