A legtöbb ember a saját születésnapját igyekszik emlékezetessé tenni. Jólesik, ha felköszöntenek és kisebb-nagyobb ajándékot kapunk. Bérczesi Robi azonban a negyvenkettedik születésnapját arra használta, hogy minket, nézőket gazdagítson egy fergeteges koncerttel. Élményanalízisünk.

Bérczesi Róbert és a nevével fémjelzett Hiperkarma zenekar még azok számára is ismerős, akik nincsenek benne a magyar zene világában. Az együttest sokan a 21. század elejének egyik legfontosabb magyar kultuszzenekarának tartják. Ez nem véletlen, hiszen a 2000-ben megjelent első albumukat a mai napig a „generációs” jelzővel illetik. A sokrétű szövegvilágban a komplex asszociációk és képek sorai keverednek a költői képek végtelenjeivel, illetve a 2000-es évek progresszivitásával. Az elmúlt tizennyolc évben a kísérletezés letisztultságba, a sorok összetettsége könnyen énekelhető dallamokká formálódott.

A megérkezett ember

Bérczesi Robi a koncert alatt teljesen kitöltötte nemcsak a színpadot, hanem az egész Nagyszünet területét. Abszolút eggyé vált a zenével, egy megérkezett embert lehetett látni, aki gátlások nélkül játszott a közönségnek és saját magának egyaránt. De a legfontosabb az volt – s ami miatt a koncert is tökéletes lett végül –, hogy egy olyan embert láthattunk a színpadon, aki önmagával jóban van.

A koncert alatt a színpadon egy olyan embert láthattunk, aki önmagával jóban van.

S ehhez hosszú utat tett meg Bérczesi. Őszintén számolt be több interjúban is majdnem egy évtizedig húzódó drogfüggőségéről. Ugyan a drogok némelyike serkenti a kreativitást, azonban a szerfogyasztók többsége önértékelési deficitben szenved: többségük céltalanságot, tehetetlenséget és negatív érzelmeket él meg (Bereczki, 2010). Mindez torz önismerethez vezethet, amely megnehezíti az identitás fejlődését, annak kialakulását. Passzivitásukban nem is tudnak elköteleződni semmi mellett – ami pedig az identitás fejlődésének lényeges eleme lenne (Sárkány, 2005).

A drogproblémáit felismerve pszichiátriára ment, s a több hónapos kezelés után a Konyharegény című albummal tért vissza. Az önismeret javulásával, az énkép erősödésével az ember igazi értékeit ismerheti fel (Bereczki, 2010). Bérczesi Robi az ehhez hasonló tapasztalatát „földelésnek” hívta egy korábbi interjúba – amely szerint kialakultak és végső formát öltöttek azok a tulajdonságai, amelyek végigkísérik az egész további életében.

Egy ilyen embert láthattunk a Nagyszünet színpadán, aki megérkezett, önmaga volt és azt csinálta, amit a legjobban tud és szeret: zenét. Abraham Maslow (2003) így jellemezte a csúcsélmény és az identitás viszonyát: „(...) az az érzésem, hogy az ember leginkább a csúcsélményekben azonos önmagával, ilyenkor van

legközelebb saját belső énjéhez, ilyenkor a legegyénibb”.

A koncert

A Budapest Parkot talán senkinek sem kell bemutatni – Európa legnagyobb szórakozóhelye, ahol fesztiválszintű külföldi előadók lépnek fel minden nyáron, s egyaránt kielégítik valamennyi korosztály elvárásait. A Nagyszünet, a Park bal oldalán kialakított zöld terület is része ennek a sikernek. A nézőtér pillanatok alatt megtelt, mindenki a kezébe kapta a forró nyári estén a hűsítő hosszúlépését. Bérczesi Robi pedig megvárta az első kortyot, majd elkezdte. Elkezdte onnan, ahonnan valóban elkezdte. A népdal átdolgozástól kezdve – Indulj el egy úton – az előző/másik zenekarai számain át – a Bla Bla-tól a 23:50, illetve a Biorobottól a Szív szól című szám – egészen a Kispál és a borzig (Jelvény nélkül). Mindenki megtalálta a neki tetszőt a színes palettából. Persze, nemcsak az elmúlt évtizedek zenéi szóltak – mint például a Jóbarátok betétdala, amely mindenkiben kellemes emlékeket ébresztett –, de az új albumról személyes kedvencét is eljátszotta, a Belekerültélt. És közönségként mi is belekerültünk abba a flow-ba, amit Bérczesi teremtett nekünk.

A Nagyszünet nézőtere pillanatok alatt megtelt.

Élményanalízis

Flow − 5/4

A koncert alatt a flow-élmény garantált volt! A helyszín szűkössége miatt azonban gyakran előfordult, hogy a bárpult előtt kígyózó sorok eltakarták a színpadra nyíló kilátást vagy a széksorok között kellett átesni a lábakon.

Intenzitás − 5/5

Bérczesi intenzitása mindenkire átragadt, sokan nem bírták ki, hogy a székben maradjanak és inkább táncolni kezdtek. A kis színpadot élettel töltötte meg, látszott rajta, hogy teher nélkül, csakis a boldogságért zenél.

Különlegesség − 5/4

A Kispál feldolgozásokat teljesen új dimenziókba emelte, a különböző népdalokat pedig angol szövegrészekkel újította meg.

Inspiráció − 5/4

A koncerten elhangzott zenekarok számai – legyen szó a Hiperkarmáról, a Kispál és a borz feldolgozásokról vagy Bérczesi Robi másik zenekaráról, a Biorobotról – mindig inspiratívak azok komplex asszociációi miatt.

Megoszthatóság − 5/5

Egy koncert mindig kellemesebb, ha megosztod a barátaiddal. Főleg, ha mindezt a Nagyszünetben, a Budapest Park bal oldalán kialakított területen teheted meg!

Összegezve, azoknak ajánljuk Bérczesi Robi koncertjeit, akik:

  • valami újfajta, rendkívüli zenei élményt szeretnének átélni,
  • akik szeretik a feldolgozásokat,
  • s akik imádják a komplex zenei szövegvilágot.

 

Felhasznált irodalom:

Bereczki S. (2010). Önismeret: Nem csak szenvedélybetegeknek…. Budapest: Emberbarát Alapítvány.

Maslow, A. (2016). A lét pszichológiája felé. Budapest: Ursus Libris.

Sárkány P. (Szerk.) (2005). Az értelemkérdés sodrában: Viktor Frankl születésének centenáriumán. Budapest: JEL Könyvkiadó.