„Az vagyok, aki vagyok. Úgysem lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” Így szól Szophoklész örök érvényű idézete, amit akár az Identity mottójának is tekinthetünk. A dobozán azt olvashatjuk: pszichológiai társasjáték, ez a megnevezés azonban félrevezető lehet. Itt nem a győzelem a cél és nem is a csapatmunka. Az Identity valójában egy társasjátéknak álcázott önismereti utazás. Élményanalízisünk.

 

A játék megálmodója dr. Füzesi Györgyi pszichológus, aki igyekezett úgy kialakítani a játékszabályokat, hogy azok betartásával automatikusan létrejöhessen egy olyan biztonságos, ítélkezésmentes és megtartó légkör, ami lehetővé teszi a mélyebb önfeltárást. A játék során kártyákat kell húznunk, amelyek instrukciói mentén

saját élményeinket, gondolatainkat és érzéseinket oszthatjuk meg

a többi játékossal. A kártyacsomag úgy van összeállítva, hogy a lehető legtöbb életterületet érintsék a kérdések. Alkalom nyílik arra, hogy mélyebben gondolkodhassunk olyan kérdésekről, amelyek régóta foglalkoztatnak minket, illetve arra is, hogy jobban rálássunk eddig önmagunk előtt is rejtve maradó tartalmainkra.

Ennek a játéknak a végén nem hirdetünk győztest. Saját felismeréseik, az elfogadás megtapasztalása és a közösségi élmény a résztvevők jutalma.

Hét szín, hét választás 

Hét különböző kártyatípus közül húzhatunk minden körben. Vannak amelyek életünk örömteli pillanataira emlékeztetnek, például felidézhetjük a legjobban sikerült családi nyaralásukat. Választhatunk olyat is, amely vágyaink és céljaink felismeréséhez segít hozzá, például a következő mondat befejezésével: „A legjobban az hiányzik az életemből, hogy...”. Más lapok a legfontosabb kapcsolatainkra fókuszálnak, például eszünkbe juttathatják, hogy mikor éreztük legutóbb a párunk szeretetét. De akár

aktuális problémáink feltérképezésében is segítséget kaphatunk,

ha végiggondoljuk, mi lenne az elérni kívánt célállapot velük kapcsolatban. Vannak könnyed, szórakoztató, álmodozásra hívó kérdések, és vannak olyanok is, amelyek komoly önvizsgálatra ösztönöznek. A kártyák legtöbbször olyan szempontok végiggondolását váltják ki, amelyekkel a hétköznapjaink során ritkán foglalkozunk, éppen emiatt tudnak rendkívül nagy hatást gyakorolni ránk. Valószínűleg nem sokszor jut eszünkbe, hogy mit tennénk, ha teljesen egyedül lennénk és nem korlátozna minket senki sem, hogy azzal foglalkozzunk, amire a leginkább vágyunk. De az sem gyakori, hogy arról mesélünk a barátainknak, hogy melyik történelmi korban élnénk a legszívesebben. Az Identity világában mindebbe egy kicsit beleélhetjük magunkat, lenyomatát pedig továbbvihetjük a való életünkbe is.

Élményanalízis

Flow – 5/4

Mivel társasjátékról van szó, az élmény alakulása a társaság többi tagjától is függ, de ha minden résztvevő bevonódik, akkor a helyzet könnyen kiválthatja a flow élményt. Az Identity tipikusan az a játék, amely során elveszíthetjük az időérzékünket. Általában még alig választott mindenki 3-4 kártyát, máris órák repültek el.

Intenzitás – 5/5

Identityzni kifejezetten intenzív élmény. Különösen, ha olyan kérdést húzunk, ami rímel a minket aktuálisan foglalkoztató problémákra, életeseményekre, de akkor is, ha például érzelemdús emlékeinket kell előhívnunk. Az sem ritka, hogy mások történetei érintenek meg minket. A játék után még hosszasan hatással lehetnek ránk az átéltek.

Különlegesség – 5/5

A társasjáték műfaj képviselői között az Identity mindenképp egyedülálló. Szabályai nem megszokottak, nincsen a klasszikus értelemben vett start- és célmező és nyertest sem tudunk választani. Egészen másról szól. Segít, hogy jobban rálássunk önmagunkra, önreflexióra ösztönöz, gyarapítja pszichológiai ismereteinket, fejleszti a kommunikációs képességeinket és az érzelmi intelligenciánkat. Nem mellesleg közösségi élményt is nyújt, közben pedig erősíti a játékosok közötti kapcsolatot.

Inspiráció ­– 5/5

Egy Identity parti rendkívül inspiráló élmény lehet, hiszen új örömforrásokat, vágyakat, feladatokat fedezhetünk fel életünkben, miközben jobban megérthetjük a már meglévőket is. Ez pedig nemcsak az általunk kapott kérdések nyomán bontakozhat ki, hanem a mások kártyáin szereplő kérdések mentén is, illetve a többiek válaszai is rendkívül inspirálóak lehetnek.

Megoszthatóság – 5/4

A játék alapvetően arról szól, hogy a kihúzott kártyán olvasható instrukció segítségével megnyíljunk és megosszuk a gondolatainkat, érzéseinket, emlékeinket a többi résztvevővel. A többi játékos is így tesz, ennek hatására pedig a beszélgetés körről-körre egyre mélyebbé, őszintébbé és nyíltabbá válik. Ennek eredményeképpen sokszor olyan felismerések születnek, amelyekbe fontosnak érezhetjük beavatni barátainkat, bizalmasainkat is.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • mélyebb önismeretre vágynak
  • kíváncsiak, mi rejlik másokban a felszín alatt
  • inspirációt keresnek a mindennapokhoz

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.