Ismered az áramlat-élmény fogalmát? Jól gondold meg, mert ilyen érzésben biztosan nem volt még részed! A Skyward Szélcsatorna mindenkinek feladja a leckét, hogy milyen is tetőtől-talpig „flowban lenni”. Élményanalízisünk.

Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia egyik alapító atyja és máig legismertebb alakja több könyvet is írt már az általa csak „flownak” vagy „áramlatnak” nevezett tapasztalásról. Ez a jelenség akkor figyelhető meg szerinte az embereken, amikor szó szerint beszippantja őket az a tevékenység, amiben éppen benne vannak.

Elmondása szerint megszűnik ekkor a tér korlátja, értelmetlenné válik az idő fogalma, s mi nem teszünk mást, csak gyönyörködünk abban a valamiben, amit épp csinálunk. Maximális mértékben összpontosítunk, tökéletesen fel vagyunk töltve, csak úgy buzog bennünk az életkedv, s nincs más vágyunk, csak folytatni-folytatni a korábban megkezdett cselekvést.

Mikor kerülhetünk áramlat-élménybe? Nos, Csíkszentmihályi szerint gyakorlatilag bármikor. A lényeg csak az, hogy személyes képességeink és az elénk állított kihívások a lehető legnagyobb egyensúlyban legyenek. Ekkor agyunk elengedi ugyanis a múlt problémáit és a jövő elvárásait, s mi szabadon koncentrálhatunk a jelen pillanatára,

például a repülés szédítően különleges élményére!

Vigyázz, mert most tényleg elvisz a szél!

„Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretne úgy repülni, mint a madár. A repülés az emberiség régi álma, amit először a Wright fivérek valósítottak meg. Az ő nevükhöz fűződik az első irányítható, motorral hajtott, levegőnél nehezebb repülőgép. Azóta a technika sokat fejlődött, és ma már lehetőségünk van a puszta testünk segítségével repkedni, lebegni egy zárt térben, a felfelé áramló szél erejét kihasználva” – olvasható a Skyward honlapján. A szélcsatorna Magyarország első zártrendszerű szabadesés-szimulátora, amely a Csepel Művek szívében mindenkinek lehetőséget ad egy egészen elképesztő élmény kipróbálására.

Fotó: Bánszegi Rebeka (Mindset)

A szélcsatorna működése olyan, akár egy valódi reptér üzemelése, éppen ezért a résztvevők csapatának legalább egy órával a hivatalos „felszállás” előtt meg kell érkeznie. Ez az óra azonban nem céltalan várakozással fog telni! A gyors regisztráció után ugyanis mindenki kap egy speciális overált, egy bukósisakot, egy védőszemüveget és egy pár cipőt, majd pedig részt vesz egy ejtőernyős kiképzéshez hasonló kis oktatáson. Itt egy tanító videó segítségével gond nélkül elsajátíthatjuk, hogy miként kell egy helyben maradni, forogni, emelkedni és süllyedni, valamint hogy mit jelentenek az oktató egyes kézjelei.

Ha minden fontos mozdulatot megtanultunk, és ezt egy kis vizsgán be is bizonyítottuk, akkor irány a széltér: következnek a végső simítások. Miközben beindul és bemelegszik a szélgép, egy elkülönített kamrában mindenki választ magának sorszámot és egy pár füldugót, majd pedig lélekben is felkészül élete egyik legizgalmasabb élményére. A szélcsatornába egyesével lépnek (pontosabban dőlnek) be a résztvevők, miközben az oktató végig mellettük marad és segít nekik. A pár perces kalibrációra szolgáló lebegés után aztán egy igazi repülés következik, amely során az oktató fel- és leszáll, valamint körbe-körbe forog a soron következő résztvevővel. S hogy milyen érzés ez az egész? Mint azok az álmok, amelyekben képes vagy repülni...

Csak itt nem félelmetes a zuhanás!

Fotó: Bánszegi Rebeka (Mindset)

Élményanalízis

Flow – 5/5

Ha ez az élmény nem repít téged a jelen gondtalan élvezetének világába, akkor semmi sem! Itt aztán nincs miért aggódnod, teljesen átadhatod magad a cselekvés örömének.

Intenzitás – 5/5

Mi lehet annál aktivizálóbb, mint egy elsöprő erejű szélkavalkádban repkedni? Semmi. Az élmény intenzitását csak fokozza, hogy itt tökéletes biztonságban érezheted magad.

Különlegesség – 5/5

Aki gyakran szokott szabadidejében lebegni, annak valószínűleg unalmas tapasztalat lesz a szélcsatorna élménye. Mindenki másnak egy életre szóló emléket jelent majd, hogy megélhette gyermekkora egyik legnagyobb álmát: a repülést.

Inspiráció – 5/1

Mivel lebegés közben szinte teljesen kiürül az agyunk, ez talán nem a legalkalmasabb időpont az inspirálódásra. Itt meg kell élnünk és ki kell élveznünk minden egyes pillanatot, különben még elszalasztunk egy tökéletes csúcsélményt...

Megoszthatóság – 5/5

Megpróbálhatod ugyan magadban tartani ezt a páratlan kalandot, de sajnos nem fog menni. Garantáljuk neked, hogy ezzel a sztorival ismerőseid agyára fogsz menni! Ők pedig minden bizonnyal irigykedve fogják hallgatni.

Összegezve, azoknak ajánljuk a Skyward szélcsatornáját, akik:

  • mindig is ki szerették volna próbálni, hogy milyen igazi szuperhősök módjára közlekedni,
  • nem félnek teljesen szokatlan és egészen különleges élmények részesévé válni,
  • valamint szívesen emelnék az egekbe alacsony adrenalin-szintjüket.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.