A Jóbarátok rajongói után a Harry Potter-rajongóknak is kedveznek egy „reunion” résszel. Miért tölt el minket ez örömmel és várakozással? Érdekes, de ide kapcsolódhat az is, hogy a hideg beköszöntével bizonyára sokan újra és újra megnézzük, Kevin hogyan jár túl a betörők eszén, valamint a Stranger Things c. sorozat sikere is témánkhoz kötődik. A sorozatban megjelenített helyszínek, zenék mind az elmúlt évtizedeket idézik bennünk. Sokan örömmel nézzük ezeket a filmeket, sorozatokat. Jó érzésekkel tölthetnek el minket a régi ismerős arcok, vagy öltözékek. Mi ez a jelenség, mely ennyi mindent összekapcsolhat? És miért is fontos?

A nosztalgia egyfajta szentimentalitás, vágyakozó ragaszkodás a múlthoz, és többnyire pozitív érzelemként tekintünk rá. Ez azonban nem volt mindig így. Évszázadokkal ezelőtt még neurológiai betegségként kezelték, melynek tünetei közé tartozott a honvágy, a sírás, a szorongás, vagy az álmatlanság. Később, a melankólia és a depresszió egy fajtájának tekintették. Csak a 20. század vége felé tettek különbséget a nosztalgia és a honvágy között, és kezdték a honvágyat, mint külön fogalmat kezelni, amikor is a kutatások arra jutottak, hogy a nosztalgia szót többször kötik össze inkább a „melegség”, „régi idők” „sóvárgás” szavakkal.

Régi emlékeink, melyek meghatározóak

A nosztalgikus emlékek sokszor olyan nagy jelentőségű életeseményekre vonatkoznak, melyekre ha utólag visszaemlékszünk, kiemelt fontosságban részesíthetjük őket. Az ábrándozás során sokszor egy számunkra fontos régebbi, sok esetben gyerekkori emlékünkre gondolunk. Lehet ez egy kellemes karácsonyi emlék a családunkkal, egy szuper nyaralás a barátainkkal, vagy akár egy film, könyv, amit régebben nagyon szerettünk.

Főként társas érzelemként tekintünk a nosztalgiára, hiszen szociális kapcsolataink fontos tényezői annak, hogy életünket jelentőségteljesnek tekinthessük. Sokszor kellemes érzéssel járhat, néha pedig egy pici veszteségérzéssel társulhat.

A nosztalgikus érzésekre sok esetben a popkultúra is ráépíthet. Sőt, még akár lego kockákból is boldogan rakjuk ki régi kedvenceink helyszíneit és épületeit. Ez amiatt lehet, hogy a filmek, zenék, melyek népszerűek voltak gyerekkorunkban meghatározóak lehetnek számunkra. Hajlamosak lehetünk nosztalgiával gondolni gyerek- és kamaszkorunk termékeire, hiszen ezek az évek nagy hatással vannak preferenciáink kialakulására.

Nosztalgia, mint segítőnk

A nosztalgia pszichológiai vigaszt, kényelmet, nyugalmat tarthat fent. Így tehát egyfajta védekezés is lehet a fenyegetések ellen, például izoláció vagy bárminemű félelemkeltő esemény során – melyet az elmúlt időszakban hosszan tapasztalhattunk a koronavírus-járvány miatt. Továbbá ellensúlyozhatja a negatív érzéseket azáltal, hogy az interperszonális kapcsolatok erősségének érzésével bírhat az emlékeken keresztül.

Egyik fontos jellemzője az érzésnek így az lehet, hogy megerősítheti az egyén hitét az élet értelmében, segíthet a visszaemlékezésnél is beágyazni az értelmes élet érzését, mely egzisztenciális védelemként szolgálhat, továbbá segítségül szolgálhat a magány ellen is. Az egyedüllét közvetlenül csökkenti a társas támogatottság érzését, ám a nosztalgikus emlékek megjelenése közvetett módon növelheti a támogatást, így átmenetileg kis védelmet nyújthat a magány negatív érzéseivel szemben. Fenyegetések és szorongással teli időszak alatt sokszor kereshetjük az értelmet a mindennapokban, és hajlamosabbak lehetünk "nosztalgiázni".

Hajlamosak lehetünk nosztalgiával gondolni gyerek- és kamaszkorunk eszközeire.

A nosztalgia egyik „feladatának” tekintik azt is, hogy helyreállítsa a pszichológiai és fizikai homeosztatikus állapotunkat. Egyes elméletek szerint a nosztalgia kapcsolatban áll a hideg idővel. Kutatások alapján a nosztalgia erőteljesebben jelentkezik hideg időben, vagy hideg szobákban, ezáltal próbálva helyreállítani hőszabályozó rendszerünket, mivel kis kellemetlenséget érezhetünk a hideg miatt.

A nosztalgia a fizikai melegség érzését növelheti, a hideg szobát melegebbnek érezve ezáltal. A nosztalgikus, fontos emlékek egy átlagos emlékhez képest nagyobb toleranciaszinttel segíthetnek bennünket a hideggel szemben. Ez utalhat arra is, hogy a nosztalgiának esetleg szélesebb körben is szerepe lehet a homeosztatikus feladatokban. Ez természetesen további kutatásokat igényel, mindenesetre egy izgalmas új elméletnek tekinthető, és érdekes magyarázata lehet annak, hogy télen, vagy az ünnepi időszakban, mint karácsonykor is, miért vagyunk gyakrabban nosztalgikus állapotban.

Ezek az érzések és emlékek tehát számos magyarázatot és jelenséget rejthetnek magukban. Megmagyarázhatja azt, hogy fenyegetéssekkel teli időszakokban miért kezdjük el felidézni a régi szép emlékeket, hogy az ünnepek alatt miért gyakori jelenség a régi fotókat nézegetni, de arra is, hogy miért várjuk annyira régi kedvenc filmünk újabb és újabb folytatásait. Mint oly sok más jelenségnél, itt is igaz lehet, hogy gyakori és szélsőséges megjelenései már hátráltathatnak a mindennapjainban, megfelelő mennyiségben viszont védelmet nyújthat és segíthet, hogy átvészelhessünk a nehezebb időszakokat.

Felhasznált irodalom:

Routledge, C., Arndt, J., Wildschut, T., Sedikides, C., Hart, C. M., Juhl, J., Vingerhoets, J. J. M. & Schlotz, W. (2011). The past makes the present meaningful: nostalgia as an existential resource. Journal of personality and social psychology, 101(3), 638.

Sedikides, C., Wildschut, T., Arndt, J., & Routledge, C. (2008). Nostalgia: Past, present, and future. Current directions in psychological science, 17(5), 304-307.

Wildschut, T., Sedikides, C., Arndt, J., & Routledge, C. (2006). Nostalgia: content, triggers, functions. Journal of personality and social psychology, 91(5), 975.

Zhou, X., Wildschut, T., Sedikides, C., Chen, X., & Vingerhoets, A. J. (2012). Heartwarming memories: Nostalgia maintains physiological comfort. Emotion, 12(4), 678.