Amint felismerjük, hogy egy kapcsolatban a másik fél mérgez minket, és rosszindulata kezdi legyűrni a józan eszünket, menekülőre fogjuk. Az előbb leírt forgatókönyv a lehető legjobb választás, ám a menekülés sajnos nem mindig a legegyszerűbb opció. Van, hogy a megélhetésünk múlhat azon, hogyan kezelünk egy ilyen embert – főleg, ha az az ember a felettesünk. Hogyan tehetik tönkre mindennapjainkat a mérgező főnökök? Mégis hogyan kerülhetnek magas pozíciókba az ilyen rosszindulatú emberek?

Ha nap mint nap azzal találod szembe magad, hogy teljesíthetetlennek tűnő feladatok sorakoznak a „to do” listádon, és egyre több estédet és hétvégédet veszi el a munka – persze mindezt mindenféle plusz megbecsülés nélkül –, akkor jó eséllyel mérgező, sötét személyiséggel „megáldott” főnököd van. Ha azt érzed, hogy sosincs pihenő, és a terhelő kihívások sorra jönnek veled szembe a munkahelyeden, gyors léptékkel haladsz a teljes kimerülés és kiégés felé. Emellett pedig azt is fontos észrevenni, hogy ha te szenvedsz a felettesed viselkedésétől és elvárásaitól, akkor mindezt valószínűleg a kollégáid is ugyanúgy élik meg.

kész is a negatív, demotivált munkahelyi környezet receptje.

A munkahely elvesztésének félelme mint eszköz

Sok esetben nehéz asszertívan kiállni magadért, ha közben attól rettegsz, hogy ez vajon mibe kerülhet majd neked. Gyakori, hogy egy alkalmazott azért nem szembesíti főnökét az általa okozott negatív következményekkel, mert fél, hogy elveszíti a munkáját és így az élethez szükséges bevételét. Ezt a félelmet egy mérgező és rosszindulatú felettes könnyen fel tudja használni mint fenyegető eszközt. Ez a félelem az, ami hatalmat ad az ilyen típusú felettesek kezébe, és ez az, ami miatt a legtöbb „rossz húzásukat” engedjük a szőnyeg alá seperni. Fontos felismerni, ha egy ilyen mérgező kapcsolatban éled mindennapjad nagy részét, mert az egészséged forog kockán.

Mégis hogyan lesz sikeres egy negatív ember?

Hogyan kerülnek menedzseri pozícióba a mások életét megnehezítő, empatikus képességek híján lévő személyek? Hogyan történhet meg, hogy magasabbra értékelik az ilyen kollégák teljesítményét, mint a tiedet? Egy új kutatás rámutat: a siker kulcsa az ilyen embereknél a személyiségükben rejlik. Egy korábbi cikkünkben részleteztük, mit is jelent a személyiségek sötét triásza. A sötét triász tagjait (a machiavellistát, a pszichopatát és a nárcisztikust) gyakran nem ismerjük fel elsőre – de

amint nekiiramodtak megmászni a ranglétrát, nincs aki megállítsa őket.

Ezt a három személyiségtípust motiválja, ha átléphet másokon, ez a tulajdonság pedig gyakran imponáló lehet azoknak, akik adott pillanatban felettük állnak. Ennek oka abban az egyszerű magyarázatban rejlik, hogy a legmagasabb pozícióban ülők egy jelentős része szinté a triász tagja. Számos bizonyíték van arra, hogy ha valaki alacsony pontot ér el a becsületesség-alázatosság skálán, akkor valószínűleg a jellemezői között helyet kap más egyebek között az egoizmus, a materializmus, az etikátlan munkahelyi döntések, a bűnözésre való hajlam. Az ilyen személyek önző döntéseket hoznak, bosszúállóak és gyakran csalnak vagy hazudnak. Mindezek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy a triász tagjai azok, akik a legmagasabb fizetést viszik haza a legelőkelőbb pozíciókban. Egy ilyen jellemleírással mégis hogyan juthat valaki előre a ranglétrán?

A paradox jelenség, és ami mögötte van

Miközben azt gondolhatnánk, hogy a feljebb bemutatott jellemleírással még csak munkát sem kellene kapnia senkinek, a machiavellista, a pszichopata vagy épp a nárcisztikus egyének gyakran jobbnál jobb lehetőségeket kapnak a karrierjük során. Templer (2018) szerint miközben negatív tulajdonságaikat emeljük a reflektorfénybe, észre kell vennünk, hogy az előrejutáshoz szükséges képességek terén igencsak kiemelkednek. Bár hosszú távon nehéz lehet velük a közös munka,

első körben nagyon meggyőzőek tudnak lenni,

látszólag őszintének tűnnek, ezek mellett pedig könnyedén alakítják kapcsolataikat a számukra kedvező módon. Templer (2018) kutatásában rámutat, hogy azok, akik kevésbé jellemezhetőek becsületesként és őszinteként, nagyobb arányban emelkednek ki a fentebb részletezett, előrejutáshoz szükséges politikai készségek terén.

Hogyan rúgnak labdába a „jók” a sötét triásszal szemben?

A „rossz főnökök” mellett szép számmal akadnak nagyon inspiráló, pozitív vezetők is. Mit csinálnak másképp az előrejutásért? Templer (2018) szerint az őszinte és becsületes személyek a csapatuk facilitásában, motiválásában emelkednek ki. A pozitív és motivált, együttműködő csapat hosszú távon sokkal jövedelmezőbb egy szervezet számára, mint a kirúgástól rettegő, sakkban tartott kollégák.

Van kiút egy ilyen mérgező kapcsolatból?

Ha a triász tagjainak fegyvere a személyiségedtől túl messze is áll, akad még megoldás az átlagember tarsolyában is. Ha nincs lehetőséged arra, hogy nyíltan szembeszállj egy mérgező felettessel, tedd azt, ami a pozitív embereket segíti a legjobb pozíciókba: erősítsd a csapatod, és mutasd be, hogy az általad képviselt munkahelyi értékek és a kollégákhoz való hozzáállás milyen teljesítménybeli különbséget eredményez! Ha az észérvek nem is, a számok sokszor meggyőzőek lehetnek.

 

 

Templer, K. J. (2018). Dark personality, job performance ratings, and the role of political skill: An indication of why toxic people may get ahead at work. Personality and Individual Differences, 124, 209–214. https://doi.org/10.1016/j.paid.2017.11.030