Hogyan segít a humor a stresszkezelésben? Milyen hatásokkal járulhat hozzá testi-lelki egészségünkhöz? A humor rejtett oldala a mindennapok során a megküzdés eszköze is lehet. 

A stressz egy mindannyiunkat érintő egészségkárosító hatás, mely mára már a mindennapjaink részévé vált. Olyannyira, hogy a World Health Organization a 21. század világjárványának kiáltotta ki – igaz, ez még a koronavírus megjelenése előtt történt.

A stressz alapvetően az alkalmazkodást szolgálja. Ez az élet sava-borsa, ahogy felfedezője, Selye János, jellemezte. A felgyorsult világban azonban gyakran előfordul, hogy tűrőképességünk határán kell teljesítenünk, és túl sok vagy elhúzódó stresszorral kell megküzdenünk. Ez a túlzott terhelés fenyegetést jelent mind testi, mind pedig lelki egészségünkre nézve. Ebből adódik, hogy a pszichológiai kutatások egyre nagyobb része foglalkozik azzal, hogy milyen könnyen elérhető stratégiák állnak rendelkezésünkre a stressz csökkentésének érdekében. Ezeknek a munkáknak talán kissé meglepő tanulsága, hogy

a humor nemcsak pillanatnyi hangulatunkat emelheti, de hatékony módszer lehet lelki egészségünk védelmére, sőt még fizikai állapotunk javításában is szerepet játszhat. 

A humor titkos oldala 

Nevetni mindannyian szeretünk. A humoros történések önfeledt perceket okoznak, pozitív érzelmeket keltenek bennünk és figyelmünket a jelenre irányítják. A humor kutatásával foglalkozó szakemberek azonban azt állítják, hogy a szubjektíve megtapasztalható, rövidtávú hatásokon túl számtalan más módon is támogathat minket a mindennapi megküzdésben az, ha szem előtt tartjuk az élet humoros oldalát.

Nem csak az adott pillanatban segít a nevetés.

A kutatásokban egybehangzóan megmutatkozik, hogy a humor nem minden fajtája hozható összefüggésbe a hatékony megküzdéssel. A humornak azok az altípusai, melyek mások vagy saját magunk leminősítésén alapulnak, inkább a gyenge pszichológiai funkcionalitással, az alacsony önértékeléssel és a társas támogatás hiányával függnek össze, így nem jelentenek segítséget a mindennapi boldogulás tekintetében.

A humor, mint érett énvédő stratégia

Vaillant munkássága során azokkal az érett énvédő stratégiákkal foglalkozott, melyek hozzájárulnak az egészséges pszichés állapot megőrzéséhez, és támogatnak minket abban, hogy egy-egy nehéz helyzetből a lehető legtöbbet hozzuk ki. A szakember a humort is ezek közé a stratégiák közé sorolta. Funkcióját tekintve a leghasznosabb tulajdonsága az, hogy lehetővé teszi a negatív érzések kifejezését anélkül, hogy saját magunk vagy társaink számára bármilyen kellemetlenséget okoznánk. Ennek nagy hasznát vehetjük a stresszel való érzelemfókuszú megküzdésben, hiszen a humor egy konstruktív módot kínál az érzelmek szabályozására. 

Megtalálni a dolgok humoros oldalát a lelki egészség szempontjából is nélkülözhetetlen.

Ha tudunk nevetni a nehézségeken, az hozzájárul ahhoz, hogy a hirtelen élethelyzeti vagy lelki változások ne árasszanak el minket.


A humor segíthet nekünk abban, hogy a stresszes helyzetekben egyet hátra tudjunk lépni.

Lehetővé teszi, hogy meglássuk az események kevésbé szembetűnő aspektusait. Ez sokszor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a stresszel szemben hatékony megküzdési stratégiákat alakítsunk ki az egészségkárosító tevékenységek helyett. A humoros hozzáállásnak köszönhetően szembe tudunk nézni olyan fájdalmas dolgokkal, melyek egyébként túlságosan fenyegetőnek bizonyulnának. Ezzel támogathat minket abban, hogy az elkerülő stratégiák helyett aktívan próbáljunk megküzdeni a minket érő stresszforrásokkal.

Kutatások bizonyítják, hogy a jobb humorérzékkel rendelkező emberek hatékonyabban tudnak helytállni a stresszt keltő események közepette is. Megfigyelhető, hogy ezek az emberek inkább kihívásként tekintenek ezekre a helyzetekre, és figyelmüket inkább a történések pozitív aspektusai felé irányítják. Kudarcok esetén jelentős személyes haszonnal kecsegtet, ha sikerül megtalálni az események humoros oldalát, hiszen így megelőzhetjük azt, hogy érzelmileg túlságosan azonosuljunk kudarcainkkal. 

A nevetés a legjobb orvosság?

A humor általában nevetéshez vezet, és ez a tény már önmagában is fontos egészségvédő faktorrá teszi. A nevetésnek számtalan fiziológiai hatása ismert, melyek hozzájárulnak egyebek mellett a stressz negatív hatásainak a csökkentéséhez is. Egy kiadós nevetés következtében ellazulnak izmaink, hatékonyabbá válik a légzésünk, serken a vérkeringésünk és különböző hormonális változások is beindulnak a szervezetünkben. 

A nevetés hatására csökken a stresszhormonok termelése, és természetes fájdalomcsökkentő anyagok szabadulnak fel.

Növeli továbbá a vérben keringő örömhormon, vagyis a szerotonin mennyiségét, így csökkentve a stresszre adott negatív érzelmi reakció hatásait.

A nevetés számtalan egészségfejlesztő tulajdonsága ismert.

A nevetés hatására testünk endorfinokat szabadít fel, ami azontúl, hogy emeli fájdalomküszöbünket, a dolgokhoz való hozzáállásunkra is hatással van, hiszen így bizakodóbb attitűddel nézünk szembe a ránk váró kihívásokkal. A humor nyomán megjelenő kellemes érzések szintén elősegítik a pozitív testi változások létrejöttét, hiszen támogatják az immunrendszer optimális működését, és kompenzálják a negatív érzések miatt bekövetkező testi változásokat. 

Társas kapcsolatok humorral fűszerezve

A kutatók szerint a társas helyzetekben is kifizetődő lehet a humoros hozzáállás, ami azért is fontos, mert a társas élet nehézségei is jelentős stresszforrást jelenthetnek éltünkben. Milyen helyzetekben lehet hasznos a humoros hozzáállás társas kapcsolatainkban?

Csak akkor, ha nem sértő, hanem pozitív formáit használják a humornak, az agresszív hozzáállások akkor sem konstruktívak, ha egyébként viccesnek bizonyulnak. 

A stresszes helyzetekben is sokat segíthet a pozitív humor.

A humor pozitív formái segíthetnek a kapcsolati konfliktusok feloldásában, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hatékonyan kezeljük partnerünk érzelmi állapotát, és támogatás jelenthet mindkét fél számára a stresszes helyzetekben történő helytálláskor. 

Az együtt-nevetés önmagában erősíti társas kapcsolatainkat.

Köteléket alakít ki az emberek között, és az ilyen pozitív kapcsolódási pontok jól jönnek a stresszel való megküzdés során is, hiszen lehetővé teszik hogy társaink támogatására támaszkodjunk a nehéz időkben. 

Humor és megküzdés a mindennapokban

Amint látjuk, a humor egy univerzális eszköz, ami testi, lelki és társas szempontból is támogat minket a megküzdésben. Ha meg tudjuk találni a dolgok vicces oldalát, azzal felvértezzük magunkat a stressz számtalan negatív hatásával szemben, és általános hangulatunkat gyorsan is javíthatjuk általa.Vannak azonban azok az élethelyzetek, ahol nehezünkre esik spontán humorral szemlélni az eseményeket.

Jól jöhet ilyenkor egy előre elkészített nevetéskönyvtár, amivel nehéz időkben tudatosan befolyásolhatjuk testi-lelki reakcióinkat. 

Ehhez érdemes megfigyelni, hogy mik azok a tartalmak, amelyek a legviccesebbek a számunkra, illetve amelyek helyzettől függetlenül mindig megnevettetnek. Ne legyenek elvárásaink a könyvtárunk minőségével szemben, az sem baj, ha banális dolgok kerülnek bele. A lényeg csak az, hogy oldalai megnevettessenek minket. Összeállított gyűjteményünket bármikor elővehetjük, és általa a nehéz időkben tudatosan kamatoztathatjuk a humor és nevetés egészségvédő tulajdonságait.

Felhasznált irodalom:

Fink, G. (2016.04.26). Stress: The Health Epidemic of the 21st Century. Elsevier SchiTech Connect. http://scitechconnect.elsevier.com/stress-health-epidemic-21st-century/

Horn, A. B., Samson, A. C., Debrot, A., & Perrez, M. (2019). Positive humor in couples as interpersonal emotion regulation: a dyadic study in everyday life on the mediating role of psychological intimacy. Journal of Social and Personal Relationships, 36(8), 2376-2396.

Kaye, M. (2018). Stressz - A feszültségoldás pszichológiája. Budapest, HVG Kiadó.

Nagy, H. (2019). A pozitív pszichológia alkalmazása a klinikai és egészségpszichológiában. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó.

Martin, R. A., Kuiper, N. A., Olinger, L. J., & Dance, K. A. (1993). Humor, coping with stress, self-concept, and psychological well-being. Humor, 6, 89-89.

Vaillant, G. E. (2000). Adaptive mental mechanisms: Their role in a positive psychology. American psychologist, 55(1), 89.