Napjaink legjobban fogyó kötetei között nem ritkán találunk olyan önsegítő könyveket, amelyek saját boldogságunk mintegy gesztenyeként való kikaparását segítik. Írónők tömkelege címzi a nagybetűs Nőknek irományát, ezzel is emlékeztetve őket saját nagyszerűségükre. Nézzük meg, Rachel Hollis New York Times bestsellerét, s azt, hogy milyen hozzáadott értéket képvisel ez a rendkívül őszinte regény az önismereti irodalom piacán.

A regény 2018-ban készült el, eredeti címe a Girl, wash your face. Magyar fordításban a Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy! címet viseli.

A borító első ránézésre is sugallja azt a nőiességet, amely a tartalmat teljes mértékben áthatja. Az írónő Rachel Hollis azonban – ahogy azt sok hasonló könyv esetén megszokhattuk – nem a női lét szépségeire való rámutatással próbálja meg életünket boldogabbá tenni. Épp ellenkezőleg: a nehézségeket, a kínlódásokat, a pszichológiai játszmákat írja le húsz fejezetben. A könyv egyediségét az adja, hogy az írónő saját életéből merít példákat. Híres amerikai médiaszemélyként betekintést ad a tökéletességet sugalló posztjai mögötti tökéletlen életébe. Történeteit egészen gyermekkori traumájáig visszamenően felidézi, s emellett párkapcsolati, gyermeknevelési, karrier vizekre is elevez. Visszaemlékezései során leírja mindazt, ami meggátolhatta volna abban, hogy ma kiteljesedett életet éljen.

A könyv külsejét és tartalmát is áthatja az életöröm és az életigenlés

Olyan hazugságokat részletez, amelyek közül néhány garantáltan jelen van a gondolatainkban, s talán álmaink feladásához, megalkuváshoz vezet. Lássunk néhány példát-e hazugságokra:

  • Nem vagyok elég jó.
  • Csak egyféleképpen lehet jól csinálni.
  • A testsúlyom határoz meg.
  • Majd holnap nekilátok.

Rachel elmeséli, ő maga hogyan birkózott meg ezekkel a hazugságokkal, és hogyan vetkőzött le olyan gondolatokat, szokásokat, amelyek észrevétlenül megmérgezték napjait.

Egészen konkrét, használható, általa már kipróbált „barátnői” ajánlásokat fogalmaz meg.

A számos gyakorlati tanács közül íme néhány, amely neki segített:

  • Törekedett az örömre, s olyan elfoglaltságokat választott szabadidejében, amelyek kiszakították aktuális nehéz helyzetéből: sétálni járt, a barátaival vacsorázott, időnként töltött magának egy pohár bort.
  • Saját magát tette a „listája” első helyére, mert felismerte, hogy ha magával nem törődik, az élete más területén sem tud jól teljesíteni.
  • Terápiába járt, hogy megértse jelenlegi önmagát, és a gyermekkori tapasztalatai fényében feltárja a bizonytalanságokat.

A könyvet áthatja az az életszemlélet, hogy életünk irányítói mi magunk vagyunk. Az írónő nem titkolt szándéka, hogy történeteit és életének fontos periódusait leírva hozzásegítsen másokat ahhoz, hogy jobb döntéseket hozzanak, könnyebben átlássák helyzetüket. A tanácsok, megoldási alternatívák által pedig könnyebben eljussanak a megoldáshoz.

A könyv számos olyan pszichológiai mechanizmust ír le élményközeli oldalról, melyek sok ember fejében napi szinten jelen vannak, s kifejtik áldásos vagy átkos hatásukat.

A másokkal történő folyamatos összehasonlítás, a félelmeink felülkerekedése, vagy saját gyengeségeink túlzott előtérbe kerülése könnyen válhat álmainkat hátráltató tényezővé.

Összességében egy igazán nőies, végtelenül őszinte és valóságközeli regény, mely – véleményem szerint – minden nő számára tartalmaz hasznos tanácsokat, új nézőpontokat és elgondolkodtató történeteket. Ha tudunk azonosulni azzal a megközelítéssel, hogy csak nekünk, saját magunknak van erőnk megváltoztatni egy szem életünket, és szeretnénk erre vonatkozóan tanácsokat kapni, érdemes időt szánni erre a könyvre. A őszinteség legmagasabb fokára már az első sorokban számíthatunk.

 

Felhasznált irodalom:  Rachel Hollis (2019): Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy! Partvonal Könyvkiadó.