A munka-magánélet egyensúlyt sokan úgy képzeljük, hogy ha elég jól zsonglőrködünk az időnkkel, a munkával töltött óráink és a személyes életünk balanszba kerül. Létezik egyáltalán ez az egyensúly? Lehetséges, hogy ez a harmónia csak egy illúzió? Mi van akkor, ha a tökéletes összhangnak gondolt „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” helyett végre más megközelítésből kellene vizsgálnunk szakmai és személyes életünk összefüggéseit? Cikkünkben utánajárunk a kérdésnek.

Egyes szakemberek szerint a munka-magánélet egyensúly elnevezés csak egy nagyra fújt lufi, valami olyasminek a neve, ami ebben a formában sosem hozható létre. A „munka-szerű” tevékenységeinket és a nem munkával töltött óráinkat egy mérlegre rakva sosem kaphatunk kiegyenlített képet. A kérdést inkább így érdemes megközelíteni: a munkahelyi produktivitásunk és sikerünk a személyes életünk minőségétől függ, miközben mindez fordítva is igaz.

Személyes boldogság = munkahelyi sikerek?

Az, hogy mennyire vagyunk kiteljesedettek és boldogok akkor, amikor épp nem dolgozunk, hatalmas hatással van teljesítményünkre a munkában. A munka-magánélet egyensúly kérdésének kutatói szerint szabadidőnk nagy befolyást gyakorol az energiánkra, motivációnkra, kreativitásunkra és arra is, hogy mennyire tudunk koncentrálni a feladatainkra. Kitartásunk és így előrejutásunk függvénye is tehát, hogy hogyan éljük személyes életünket.

Ne a túlórák jelezzék, hogy jó vagy

Valószínűleg sokan felhördülnek a gondolatra: tényleg a boldog magánélet hozná el a sikereket a munkában? Most sokak fejében megjelenhet az „élet nélküli”, mindig dolgozó Wall Street-i brókerek képe, akik hihetetlenül sikeresek és pimaszul gazdagok. Érdemes azonban feltennünk a kérdést: ha a sikert számukra a magánélet feladása hozta el, mi is hajlandóak lennénk-e ugyanerre? Itt jön be a képbe néhány fontos kérdés: mik a számomra fontos értékek? Akarok én milliárdos lenni? Az a siker, ha pénzt pénzre halmozok?

Ha még mindig nem győzött meg a gondolat, miszerint a boldogság a kulcs a sikerhez és nem fordítva, akkor képzeld el „a tökéletes munkaerőt”. Hogy jelenik meg a képzeletedben? Kialvatlan a rengeteg túlórától? A bankszámlájában gyönyörködik szabadidejében? Arra a kérdésre, hogy „találkozunk?” csak annyit szokott válaszolni: „nem tudok, dolgozom”? Ez lenne az ideális? És ha igen, te ideális akarsz lenni?

Ha taszít a gondolat, hogy csak és kizárólag a karrierednek élj, de ugyanakkor vágysz az elismerésre,ráadásul pénzt keresni sem lenne rossz, akkor a szakértők szerint

a sikerekhez vezető utat a boldog magánélet megteremtése jelenti.

Hogyan válhatunk mi a tökéletes munkavállalóvá? Hogyan vihet minket előre személyes boldogságunk a szakmai életünkben? A munka-magánélet tökéletes összhangjának illúzióját kergetni lehet, de nem érdemes.  A valószínűleg már ismerős tippek helyett (mint például: aludj eleget, szánj időt a barátaidra, találj egy hobbit) most nézzük meg, mit tehetünk, hogy az elérhetetlen egyensúly keresése helyett valóban a legjobban teljesítsünk az életünk minden területén!

1, A legfontosabbat legelőször!

Fel kell tudnod állítani egy sorrendet a teendőidről, és a legjobb, ha ez a lista a munkahelyi és a személyes feladatokat összehangolva tartalmazza. Soha ne csak azokkal a dolgokkal foglalkozz, amelyek „tűzoltást” igényelnek! A „fontos, de nem sürgős” teendőket is vedd előre, mert könnyen lehet belőlük SOS végrehajtandó feladat, ami hatalmas stresszforrás.

2, Állj ellen a csábításnak!

Ne hagyd, hogy eltereljék a figyelmed. Légy fókuszált! Rengeteg időt spórolsz meg magadnak, ha egy feladat közben például nem nyúlsz a telefonodért. Egy-egy üzenetre való gyors reagálás nem csak azt az 1-2 percet veszi el a munkádból, amíg válaszolsz, hanem teljesen kizökkent, és sokkal hosszabb idő visszarázódni, mint hinnéd.

3, Légy jelen igazán!

A 21. századi csodafegyver mélyen jelen lenni a pillanatban. Csodákra képes: új ötletek, kreativitás és sok-sok energia!

4, Légy gyerek, ha épp ahhoz van kedved!

Ha épp ráérsz arra, hogy lustálkodj, és te a semmittevés mellett döntesz, legalább ne legyen bűntudatod miatta! Ha megengedtél magadnak egy kis időt arra, hogy ne csinálj semmit, akkor legalább ne gyötörjön a bűntudat, mert úgy tényleg haszontalanul töltötted az időd. Ha a feltöltődésre szánt perceidben/óráidban azon gyötröd magad, hogy épp hasznos dolgokat is csinálhatnál, akkor ártasz magadnak a legjobban.

És ha éppen játszani szeretnél? Tedd!

Ha ezért bárki gyerekként tekint rád, vedd azt bóknak. Gyereknek lenni a legtöbb esetben szuper dolog – és nem mellesleg mindez a kreativitásodnak is kedvez!

5, Légy hiteles és bátor!

Vállald fel a hibáid, a szavaid a tetteidet tükrözzék, és légy bátor, ha az érzelmeid kimutatásáról van szó!

6, Gyógyítsd a cinizmust pozitív gondolatokkal!

A szeretet és a béke érzése akkor is átjárhat, ha épp nem hippiként éled az életed. Írj fel magadnak egy receptet ezekből nagy dózisban. Ezek jól gyógyítják a cinizmust is, ami a munkahelyed és magánéleted egyik erős mérgezője!

7, Kapcsolódj!

A kapcsolatok létszükségleteink. A jó kapcsolatok pedig egyenesen csodát tesznek a fáradt, szomorú lélekkel, gyógyítják az önbizalmat. Feladat: ma legalább egy ismeretlenre mosolyogj! Te is jobban leszel tőle.

Ezeket a tippeket végigolvasva talán hiányozhatnak az órákat számláló munka-magánélet egyensúly megteremtésének tippjei. A titok? Személyes életed örömei a tippjeink segítségével könnyen átültethetők a munka világába, így teremtve meg a vágyva-vágyott harmóniát.

 

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s