Az öngondoskodás amellett, hogy egy divatos fogalom lett manapság, valóban nem elhanyagolható, ha mentálisan egészséges életet szeretnénk élni. Az önmagunkra való odafigyelés, a minőségi énidő ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapok kihívásait kellőképpen tudjuk kezelni. De vajon tisztában vagyunk-e azzal mi az elsődleges szeretetnyelvünk, ha az önmagunkról való gondoskodásról van szó?

Az énidő fontossága

Napjainkban, amikor folyamatosan újabb és újabb ingerekkel vagyunk elárasztva, nehéz offline módba kapcsolnunk és lecsendesítenünk magunk körül a világot, hiszen hamar felbukkanhat bennünk annak az érzése, hogy ezalatt az idő alatt lemaradunk valamiről (FOMO = fear of missing out). Mégis, az egyedül eltöltött időnek számtalan előnye van. Kitisztul a fejünk, rendet tehetünk a gondolatainkban, így később sokkal jobb döntéseket hozhatunk. A folyamatos pörgésben olykor elveszíthetjük saját magunkat, és úgy érezhetjük, elhalad mellettünk az élet, mert nem tudjuk mélységeiben megélni a pillanatokat.

Az énidő emellett lehetőséget nyújt önmagunk felfedezésére és az önismeretünk mélyítésére is. Időt biztosít arra, hogy mélyebben elgondolkozzunk egyes dolgokon és megismerjük, mire vágyunk igazán – legyen ez akár egy nyugtató zene mellett, egy meleg itallal a kezünkben vagy testmozgás közben.

Végül, de nem utolsósorban, ha képesek vagyunk egyedül időt tölteni, mentális egészségünkért is sokat teszünk. Számos kutatás alátámasztja, hogy

ha időt fordítunk magunkra és olykor egyedül is töltünk időt, boldogabbak és elégedettebbek leszünk, emellett jobban kezeljük a stresszt is.

Továbbá azok az emberek, akik élvezik az egyedüllétet, alacsonyabb depresszióról számolnak be, ami szintén nem elhanyagolható pozitívum,

A saját szeretetnyelved

Mindannyian másképpen mutatja ki a szeretetünket. Így működik ez egy kapcsolatban és az önmagunkkal való viszonyunkban is. Az öt szeretetnyelvet (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés) Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, lelkész alkotta meg (1992). Lényege, hogy mindannyian másképp szeretünk szeretetet adni és kapni, és ha megismerjük egymás szeretetnyelvét, akkor közelebb kerülhetünk a másikhoz, hiszen érzékletesebben tudjuk kifejezni számára, mennyire fontos is nekünk. Így működik ez saját magunkkal kapcsolatban is:

van egy elsődleges szeretetnyelvünk, melynek segítségével a leghatékonyabban gondoskodhatunk saját magunkról.

Ennek megismerése épp olyan fontos, mint egy kapcsolatban a másik szeretetnyelvének felfedezése.

Előfordulhat azonban, hogy a kapcsolatainkban preferált szeretetnyelv nem egyezik meg azzal, ahogy önmagunkról szeretünk gondoskodni. A minőségi énidőnk egyik meghatározó tényezője lehet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mivel tudunk saját magunknak örömet szerezni. Nézzük meg, mit jelent az öt szeretetnyelv az önmagunkkal való törődésre levetítve!

1. Testi érintés

Amennyiben ez az elsődleges szeretetnyelved, fontos számodra, hogy jól érezd magad a saját testedben és fizikailag egészséges legyél, ezért a következő dolgokat részesíted előnyben: egy kellemes masszázs, puha takarók, testmozgás, wellness, bőrápolás, meleg zuhany stb.

2. Szívességek

Ha a szívességek jelentik számodra a legfontosabb szeretetnyelvet, akkor szeretsz olyan dolgokat megtenni magadért, melyektől jól érzed magad, melyek hatékonyabbá, könnyebbé teszik az életedet. Ilyen lehet a rendszerezés, a takarítás, a tervezés, a naptár vezetése, terápia stb.

 

Előfordulhat, hogy a kapcsolatainkban preferált szeretetnyelv nem egyezik meg azzal, ahogy önmagunkról szeretünk gondoskodni.

 

3. Ajándékozás

Ha az ajándékok vesznek le a lábadról, akkor az énidődben is kulcsszerepet kaphat önmagad megjutalmazása. Nem csak anyagi jellegű ajándékokra gondolhatunk, lehet ez egy szépen elkészített smink, egy finom étel vagy egy nagy, kellemes séta is.

4. Minőségi idő

Ha a minőségi idő tölt fel a leginkább, akkor szeretsz olyan dolgokkal foglalkozni, melyek minőségileg feltöltenek és boldoggá tesznek. Ilyen lehet a meditálás, az olvasás, a relaxálás, a hobbikra fordított idő stb. Szúrj be a naptáradba egy idősávot, amikor semmi mással nem foglalkozol, csak magaddal, azaz olyan dolgokat csinálsz, amit szeretsz, s melyek nem kell, hogy produktívak legyenek.

5. Elismerő szavak

Pozitív belső hanggal, hálaadással, naplózással és önfejlesztéssel hozzájárulhatsz önmagad megerősítéséhez, megnyugtatásához. Vannak olyan meditációs gyakorlatok is, melyek kifejezetten a pozitív megerősítéssel foglalkoznak (pl. Elfogadom/tisztelem magam., Megbocsájtok magamnak.).

Felismerted, hogy melyik szeretetnyelv passzol hozzád a leginkább? Természetesen mind az ötben találhatsz olyan tevékenységeket, melyek vonzanak, de

a legtöbbünknek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ha tudod, hogy melyik ez, akkor még inkább testre szabhatod azt az időt, amit önmagaddal töltesz, ezáltal biztosítva a feltöltődést a mindennapokra.

Ha pedig még bizonytalan vagy, kísérletezz bátran, váltogass sokszínű tevékenységeket a szabadidőben és nézd meg, melyik kapcsol ki és tölt fel a leginkább! Önismeretünk egy végtelen utazás: nem biztos, hogy ami ma igaz ránk, az néhány év múlva is az lesz. Szeretetnyelvünk sem mindig állandó, így érdemes olykor felülvizsgálni, hogy még mindig ugyanaz adja-e az örömöt, mint korábban.

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/high-octane-women/201201/6-reasons-you-should-spend-more-time-alone

https://www.forbes.com/sites/amymorin/2017/08/05/7-science-backed-reasons-you-should-spend-more-time-alone/#69df6ddb1b7e

https://www.blessingmanifesting.com/2017/02/5-self-love-languages.html