Az Apple watch és a Fitbit majdnem mindenki számára ismerősen csengő nevek, de ezeken kívül még jópár hasonló eszköz van a piacon. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a készülékek, amikben az a közös, hogy több különböző dolgot is képesek kezelni: mérik a szívritmust, számolják a lépéseket, a megtett távolságot, a sebességet, az elégetett kalóriákat is, sőt, GPS követővel is rendelkeznek. A fitnesz eszközök fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatása egyértelmű, az viszont már kevésbé, mit tesznek a pszichológiai jóllétünkért.

A fitness trackerek talán a futók körében a legelterjedtebbek, akik ezekkel jóval hatékonyabban tudják mérni teljesítményüket. Andrew Lane brit sportpszichológus-professzor például Strava GPS órát használ, ami számára nemcsak a fizikai és fiziológiai információk forrását jelenti, de közösségi esemény lehetőségét is látja benne. A Strava óra lehetővé teszi, hogy a többi futóval is megoszthassa eredményeit, ami elősegíti a másokkal való pozitív kapcsolat kialakulását. Lehetősége nyílik megbeszélni teljesítménye különböző aspektusait más futókkal, versenyzőkkel, ami által a futás is egy interaktív tevékenységgé válhat.

Szórakozás, verseny és egészség egyszerre

Gyakran hallani a futóktól, hogy nem élvezik a futást – ennek akár egyik ellenszere is lehet a fitness tracker használata. Vegyük példának a Fitbit-et, ami egy telefonos applikációval szinkronizálva működő karóra. Hogy mi ebben a szórakozás? Minden nap kihívás elé állíthatjuk magunkat, és törekedhetünk arra, hogy elérjünk egy bizonyos számú lépésmennyiséget – a célállítás pozitív hatással lehet a teljesítményünkre az által, hogy

segít a feladatra való koncentrálásban,

valamint a célok eléréséhez szükséges stratégiák mérlegelésében.

A Strava órához hasonlóan a Fitbit applikációnak is lehet szociális vetülete: hozzáadhatunk barátokat, akikkel szemben akár kihívásokat is állíthatunk. Csinálhatunk például egy „lépés-kihívást”, majd megláthatjuk, ki tudta a legtöbb lépést megtenni egy nap, egy hét vagy akár egy hétvége alatt – ezáltal közösségi aktivitássá válik, amibe még egy kis versennyel is kerülhet.

wearables-2316471_1280
A Fitbit, ami egy olyan karóra, ami egy telefonra tölthető applikációval szinkronizálva működik.

Hogyan illeszthető ez a mindennapi életbe és a munkába?

Minden szervezetnek, sportegyesületnek és cégnek célja, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat, jókedvűek legyenek és kevésbé stresszeljenek – ezek mind hozzátartoznak a mentális egészségünk megtartásához. Egy lehetséges út ennek elérésére a fitness tracker-ekbe való befektetés is lehet – az aktivitás közösségi eseménnyé válhat a munkahelyen. Mindenki követheti saját teljesítményét, megoszthatja azt a kollégáival, sőt versenyezhetnek is egymás ellen. Nemcsak hogy többet kezdenek majd mozogni az emberek, de fizikai egészségük pozitív változásait is érzékelni fogják, ami pedig nagymértékben hozzájárul a

mentális egészség és jóllét kialakulásához.

A már említett professzor, Andrew Lane egyetemén például sétáló megbeszéléseket tartanak a futópályán, ezzel is ösztönözve a mozgást. Miért is ne próbáljunk ki új megoldásokat, ha az fizikai és mentális egészségünk javulását is eredményezheti?

Itthon még talán kevésbé elterjedt ezen eszközök használata, de ha legközelebb találkozunk velük, gondoljunk arra: nemcsak fizikai, de pszichológiai egészségünkre és jóllétünkre is pozitív hatással lehet.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s