Elkezdődött a november, ami sokaknak egyet jelent az egy hónapig tartó absztinenciával. A száraz november kampány célja az egy hónapos alkoholmentes kihíváson túl, hogy megvizsgáljuk, milyen szerepet tölt be az alkohol az életünkben, és hogyan változnak a mindennapjaink nélküle. Arra is lehetőséget ad, hogy jobban elgondolkodjunk azon, hogy tulajdonképpen fontos-e teljesen kizárni az alkoholt az életünkből, vagy lehet-e tudatosan fogyasztani, és megéri-e az személyesen nekünk? Bár a száraz november kétségkívül egészségtudatos kezdeményezés, azt is érdemes megvizsgálni, hogy mi az, amitől mégis a kultúránk része az alkohol, és hogy lehetnek-e előnyei mégis a moderált fogyasztásának. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.
A legtöbb ember és baráti társaság életében eljön az a pont, ahol megkérdőjelezik az addig rutinszerűen folytatott szociális ivásukat. A száraz november tökéletes alkalom lehet az alkoholfogyasztási viselkedés tudatosítására. Absztinensen könnyű azt érezni, hogy mikor, milyen körülmények között nyúlnánk egy pohár valamiért, így könnyebben ráláthatunk az ivási szokásaink valós okaira. A száraz november egy hónapos „alkoholdiétája" lehetőséget ad arra, hogy az egészségtudatosság jegyében felfedezzük, mennyire vagyunk függői a szociális alkoholfogyasztás rituáléinak, és mennyire tudunk élvezni egy-egy pillanatot anélkül is. De vajon tényleg a végleges absztinencia a cél, vagy lehet felelősségteljesen alkoholizálni?
Cikkünkből kiderül:
- Miért érdemes átgondolni az alkoholfogyasztási szokásainkat?
- Milyen pszichológiai és szociális előnyei lehetnek a mérsékelt alkoholfogyasztásnak?
- Hogyan élvezhetjük az alkohol társasági előnyeit anélkül, hogy ártanánk az egészségünknek?
Az alkoholfogyasztás és az egészség: mit mondanak a kutatások?
Régóta tudjuk, hogy a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása káros hatással van az összes szervre és szervrendszerre, illetve szociális károkat is okozhat.
Mára azonban azt is kutatásokkal bizonyították, hogy csekély mennyiségű fogyasztás is egészségügyi kockázattal jár,
hiába tartja számon szíverősítőként az egy kupica pálinkát a magyar néphagyomány. Azt gondolhatnánk tehát, hogy a teljes absztinencia az egyetlen biztos megoldás az egészségünk megőrzése szempontjából, és hogy minél kevesebb alkoholt fogyasztunk, annál jobban járunk. Ugyanakkor disszonáns érzéseket kelthet ezt hallani, tekintve, hogy az alkoholfogyasztás évezredek óta a kultúránk részét képezi, és rengeteg pozitív életesemény és érzés asszociálódik hozzá. Például általában koccintunk, ha összejön a család vagy a baráti kör. Együtt iszunk, ha szolidarítunk egymással, vagy ha éppen ünneplünk valamit, tehát a társas életünk szerves részét képezi, sőt mi több, évezredek óta megjelenik a társas rítusaink részeként.
Bár rengeteg kutatást publikáltak már az alkohol negatív hatásairól, főleg a mértéktelen fogyasztást vizsgálva, érdemes említést tenni azokról a tanulmányokról is, amelyek holisztikus szemléletben gondolkodva a moderált ivás lehetséges szociális vagy mentális előnyeivel is foglalkoznak. Ezek a kutatások talán segíthetnek egy kevésbé leegyszerűsítő, kiegyensúlyozottabb hozzáállást kialakítani a mostanra stigmatizált alkoholfogyasztással kapcsolatban.
Az alkohol hatásainak vizsgálata nem egyszerű, hiszen rengeteg tényező közrejátszik abban, hogy milyen következményei lehetnek a fogyasztásának. A legtöbb kísérlet értelmét veszti az eredményeit tekintve, ha steril, kontextusból kiragadott módon igyekszik vizsgálni az alkoholfogyasztás problematikáját. A résztvevőket gyakran egyedül, egyénenként figyelik meg, így a csoportfolyamatok és az ivás szociális oldalának vizsgálata elmarad ezekben a kutatásokban. Nem csoda, hogy sok minden megmagyarázatlanul maradt az alkohol hatásmechanizmusának megértéséből.
Hogyan hat a mérsékelt alkoholfogyasztás a társas kapcsolatokra?
Érdekes belegondolni, hogy a világ kék zónáiban, ahol 90 év feletti átlagéletkort mérnek, szerves részét képezi az alkoholfogyasztás a mindennapoknak. A kék zónákban megfigyelhető, hogy a hosszú élet titka nem az egészségtudatosságra való törekvésben és szigorú diéták követésében rejlik, hanem sokkal inkább a kiegyensúlyozott, stresszmentes életviteltől függ. A helyiek barátaikkal és családjukkal töltik az idő legnagyobb részét, és társaságban vagy ételek kíséretében naponta megisznak egy-két pohár alkoholt. Ez általában bort vagy sört jelent, Szardínián például a helyi cannonau vörösbort fogyasztják előszeretettel. Továbbá a kék zónák lakói körében azt is megfigyelték, hogy azok, akik társaságban napi egy-két pohár alkoholt fogyasztottak, hosszabb életet éltek, mint a teljesen absztinens társaik.
A kulcs tehát a kiegyensúlyozott életvitel és a moderált fogyasztás. De tisztázzuk először is a mérsékelt alkoholfogyasztás fogalmát:
mérsékelt alkoholfogyasztásnak számít férfiak esetében napi maximum 2 egység, míg nők esetében napi maximum 1 egység alkohol megivása. Egy egység alkohol megfeleltethető például 25 ml 40%-os alkoholtartalmú röviditalnak, kb. egy pohár (2,5-2,8 dl) 4%-os sörnek vagy 1 dl 13 %-os bornak.
Több kutatásban is azt találták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak lehetnek pozitív hatásai a pszichológiai jóllétünkre. Mivel az alkohol csökkenti társas gátlásainkat, és erőteljesen serkenti az endorfinrendszert, fontos szerepet játszik társas helyzetekben. Az alkohol és az endorfin felszabadulás közötti kapcsolat különösen fontos, mivel az endorfinrendszer központi szerepet játszik az emberek társas kötődésében.
Az endorfintól nemcsak nyugodtabbnak érezzük magunkat, de a társas kapcsolódást és egymásra hangolódást, a mentalizációs képességet, vagyis egymás megértését is segíti.
Tehát az alkohol közvetetten vagy közvetlenül, de befolyásolja a szoros emberi kötelékek kialakítását, így hozzájárul a mentális jólléthez.
Dunbar és munkatársai kutatásukban azt találták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztók több értelmet találtak az életükben, és elégedettebbek voltak azzal, mint az absztinens társaik. A kutatás azt is megállapította, és a mérsékelt ivók nagyobb szociális hálóval rendelkeztek, mint a nemivók. Az alkohol fogyasztása, különösen nyugodt, társasági környezetben, közvetlen előnyökkel járhat. Azok az emberek, akik elégedettebbek az életükkel, feltehetőleg gyakrabban találkoznak barátaikkal bárokban, és szívesebben élvezik az ebből fakadó társasági előnyöket. Ebből a kutatásból az is kiderül, hogy akik jellemzőbben egy „törzshelyen” vagy helyi bárban isznak általában kisebb társasággal, azok nagyobb élettel való elégedettségről és társas támogatottságról számoltak be, mint akik nagyvárosi, zsúfolt helyeken isznak nagyobb társaságokban.
Tehát fontos következtetés, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás előnyei főleg nyugodtabb közegben, még beszélgetésre alkalmas méretű csoportokban voltak megfigyelhetőek.
Egy kísérletből az is kiderül, hogy ismerkedés során az alkoholt fogyasztó csoportok erősebb társas kötődést tapasztaltak, mint a nem alkoholos italokat fogyasztó csoportok tagjai. Egyéni szinten az alkohol fogyasztása növelte a Duchenne-mosolyok gyakoriságát, és csökkentette a negatív arckifejezéseket, mint például a szomorúság, a megvetés és az undor jeleit. Emellett az alkoholfogyasztás növelte az egymással való beszélgetések időtartamát (és csökkentette a csendes pillanatokat), valamint fokozta az önbevallásos kötődést is.
Elgondolkodtató az is, hogy bár a fent említett kísérlet ok-okozati kapcsolatot talált az alkoholfogyasztás és a pozitív társas hatások között, van olyan kutatás is, amely szerint az alapvetően elégedettebb és boldogabb emberek hajlamosabbak a mérsékelt alkoholfogyasztásra, nem pedig az alkoholfogyasztás okozza az elégedettséget.
Mértékletesség és társas ivás: az egyensúly a kulcs
Az alkohol társas szerepe tehát vitathatatlan, ugyanakkor fontos megtalálni a helyes egyensúlyt. Meginni egy-két italt egy családi vacsora vagy egy baráti összejövetel során nem kell hogy szorongást okozzon, de
érdemes megtartani a mértéket, és tudatosan fogyasztani, nem feledkezve meg az alkoholfogyasztás lehetséges egészségügyi veszélyeiről.
Az egészségtudatosság mellett fontos, hogy tisztában legyünk saját határainkkal, és megfelelően kezeljük azokat a szociális helyzeteket, ahol az alkohol is szerepet kap. Így élvezhetjük a társasági élet előnyeit anélkül, hogy ártanánk az egészségünknek.
Jó taktika lehet az alkoholfogyasztás mellett olykor más szociális elfoglaltságokat találni, mint a közös túrázás, társasozás, jótékonykodás, vagy akár egy tea vagy kávé melletti beszélgetés. Érdemes koncertekre járni, hiszen az éneklés és a tánc szintén elősegíti az endorfin felszabadulását és a társas kötődést.
Dunbar, R. I., Launay, J., Wlodarski, R., Robertson, C., Pearce, E., Carney, J., & MacCarron, P. (2017). Functional benefits of (modest) alcohol consumption. Adaptive human behavior and physiology, 3, 118-133.
Heath, D. B. (2007). Why we don't know more about the social benefits of moderate drinking. Annals of Epidemiology, 17(5), S71-S74.
Kreouzi M, Theodorakis N, Constantinou C. Lessons Learned From Blue Zones, Lifestyle Medicine Pillars and Beyond: An Update on the Contributions of Behavior and Genetics to Wellbeing and Longevity. American Journal of Lifestyle Medicine. 2022;0(0). doi:10.1177/15598276221118494
Kuroki, M. (2017). Does drinking in moderation lead to higher life satisfaction?. Applied research in quality of life, 12, 125-135.
Sayette, M. A., Creswell, K. G., Dimoff, J. D., Fairbairn, C. E., Cohn, J. F., Heckman, B. W., ... & Moreland, R. L. (2012). Alcohol and group formation: A multimodal investigation of the effects of alcohol on emotion and social bonding. Psychological science, 23(8), 869-878.