Már javában zajlik az adóbevallási időszak és idén is, mint minden évben, kétségbeesett küzdelmet folytatsz a jegyzőkönyvek, nyugták és számlák megtalálásáért? Vagy azok közé tartozol, akik első alkalommal készítik el az adóbevallásukat, és így reménykedve böngészel az interneten, bízva abban, hogy megtalálod a szükséges nyomtatványokat és kitöltési útmutatókat? Netán te vagy a szerencsések egyike, akinek a munkáltatója átvállalja az elszámolást? Mindegy, hogy az adófizetők mely csoportjába tartozol, az ezzel járó stresszt nem könnyű elkerülni. Cikkünkben olyan stratégiákat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek az adóbevallási időszak stresszmentes átvészelésében.

Miért okoz annyi stresszt az adózás?

Az adóbevallási periódus az átlagos munkavállaló számára az év egyik leginkább rettegett időszaka. Fejfájás, felgyorsult szívverés és szorongás gyötri az adózás miatt aggódó embereket. Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2012-es kutatása szerint

a felnőttek körében a pénz a stressz legfőbb forrása,

és az emberek többségénél – a megkérdezettek 65%-ánál – ezt a pénzügyi stresszt az adóbevallás is kiválthatja. Az adózási időszak közeledtével a stressz miatt szorongóbbak, idegesebbek, ingerültebbek lehetünk. Sokan félnek egy lehetséges büntetéstől vagy attól, hogy rosszul számoltak. Az egyszerű matematikai hibák miatti frusztráció pedig elég lehet ahhoz, hogy megszállottan újra és újra felülvizsgáljuk a saját eredményeinket. Ez a fajta kényszeres viselkedés pedig még több stresszt és szorongást okoz, illetve halogatáshoz is vezethet. Emellett nyugtalanok vagyunk a határidők miatt is. Ráadásul előre aggódunk, hogy a visszatérítés mértéke nem lesz elég nagy a meglévő vagy jövőbeni pénzügyi kiadásaink támogatásához.

Melyik megküzdési stratégiákat ne válasszuk?

Az adóbevalláshoz kapcsolódó stressz is hozzájárulhat az olyan egészségtelen viselkedési formák megjelenéséhez, mint például a túlevés, a dohányzás, az ivás, vagy az inaktivitás. Ezeket a stratégiákat sokan alkalmazzák már a mindennapi stresszorokkal való megküzdés során is. Ha stresszhelyzetekben egyre többször választjuk ezeket a káros megküzdési stratégiákat, akkor komoly, hosszan tartó egészségügyi problémáink alakulhatnak ki. Kutatások azt is kimutatták, hogy rossz egészségügyi állapotunkat

a pénzügyi és interperszonális stressz tovább súlyosbíthatja.

„Azok az emberek, akik káros stratégiákat választanak a stresszel való megküzdéshez, rövid távon lehet, hogy enyhíteni tudják a stressz okozta tüneteket, de végül jelentős egészségügyi problémák alakulnak ki náluk, és emiatt még több stressz éri őket” –  állítja Katherine C. Nordal pszichológus, az Amerikai Pszichológia Társaság ügyvezető igazgatója. A kutatások azt mutatják, hogy a stressz és az egészségtelen viselkedés mint megküzdési stratégia hozzájárul a fejlett országok legnagyobb egészségügyi problémáinak – az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség – kialakulásához. Tehát rendkívül sürgető, hogy megtanuljunk egészséges módon megküzdeni a stresszorokkal, kiemelten az egyre gyakoribb pénzügyi stresszorokkal is.

Melyik megküzdési mechanizmusokat alkalmazzuk inkább?

Az Amerikai Pszichológiai Társaság a következő stratégiákat javasolja az adózás okozta pénzügyi stresszel való megküzdéshez:

1. Határozzuk meg a stresszt! Mindenki különböző módon éli meg a stresszhelyzeteket. Honnan tudjuk, ha stresszesek vagyunk? Megváltozik ez a stressz-élmény az adózási időszakban, vagy esetleg akkor, amikor más pénzügyi döntéseket hozunk?

2. Határozzuk meg a pénzügyi stresszorokat! Milyen események vagy helyzetek váltanak ki bennünk stresszt? Ezek kapcsolatban vannak az adózási határidőkkel, a számlák fizetésével, a financiális döntéseinkkel?

3. Ismerjük fel, hogyan birkózunk meg a pénzügyi stresszel! Néhányan egészségtelen megküzdési módokat választanak. Mi is így teszünk, ha a pénzzel kapcsolatos stressz ér minket? Egész évben vagy csak az adózási periódusban alkalmazzuk ezeket a stratégiákat? Szoktunk túlköltekezni, elhanyagolni a számlák kifizetését, esetleg folyamatosan hitelt felvenni annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a pénzügyi stresszt?

4. Találjunk egészséges és hatékony megküzdési módszereket! Próbáljunk ki egészséges, stresszt csökkentő tevékenységeket: tegyünk egy rövid sétát, sportoljunk, írjunk naplót vagy beszéljük meg a dolgainkat a barátainkkal, a családdal. Alkalmazzuk ezeket a stratégiákat akkor is, ha pénzzel kapcsolatos stresszhelyzetben vagyunk.

5. Ne halogassunk! Minél hamarabb megcsináljuk az adóbevallásunkat, annál előbb szabadulunk meg néhány stresszortól, így kicsit megkönnyebbülhetünk.

6. Kérjünk szakértői segítséget! Ha nem vagyunk benne biztosak, mit és hogyan kell kitöltenünk, illetve milyen kötelezettségeink és jogosultságaink vannak, akkor forduljunk egy szakértőhöz. Ha pedig úgy érezzük, hogy ennek ellenére sem tudunk megküzdeni az adózás okozta stresszel vagy a pénzügyi kihívásainkkal, akkor keressünk fel egy pszichológust, aki segít a stressz kezelésében, az ártalmas megküzdési stratégiák megváltoztatásában.

Nem egyszerű az adózással járó stressz megszüntetése, de egy kis gyakorlással jelentősen csökkenthető.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=42s