A catcalling sokkal több, mint egy egyszerű megjegyzés. Ez a kellemetlen jelenség gyakran mély sebeket hagy az érintettekben. Sőt, fontos megértenünk, hogy az ártalmatlannak tűnő becézgetések és ajánlattételek akár a szexuális zaklatás előfutárai is lehetnek. Vajon mi van ilyenkor a férfi és a nő fejében? 

Képzeljük el, hogy az utcán sétálunk, a gondolatainkban elmerülve. A csendet hirtelen egy füttyszó töri meg, amit egy szexuális tartalmú, kéretlen megjegyzés kísér. Pár másodperc után rájövünk, hogy ez nekünk szólt. Fejünket a hang felé fordítva észleljük, hogy minket bámulnak. Elfog minket a kellemetlen érzés, mintha valamilyen színpadon állnánk és a közönség ránk meredne – tőlünk azonban senki nem kérdezte meg, hogy részt akarunk-e venni ezen az előadáson. 

Az elemzések szerint a nők 80 százaléka minimum havonta egyszer szembesül ezzel a kellemetlen helyzettel. Egy másik tanulmány szerint a nők 61 százaléka akár naponta is tapasztalja a jelenséget. De még ijesztőbb, hogy az érintett nők 85 százaléka már tizenhétéves kora előtt tapasztal sértő megjegyzéseket.

A catcalling, vagyis a kéretlen szexuális megjegyzések, ajánlatok, becézgetések és obszcén kifejezések az utcán vagy más nyilvános helyeken gyakran fordulnak elő. Az esetek többségében férfiak az elkövetők és nők az elszenvedők. A kéretlen kommentárokat kísérheti még füttyszó, gesztikuláció, kacsintás vagy más hangadás is.

A catcalling megjelenési formái sokszínűek lehetnek, de közös bennük a figyelemfelkeltés szándéka. 

Mi van a nő fejében?

Az érintettek közül a legtöbben negatívan és sértően éljük meg az ilyen típusú véleményezéseket. Amikor hirtelen, a kéretlen figyelem középpontjában találjuk magunkat, gyakran élhetünk át fokozott stresszt.

Tapasztalhatunk izomfeszülést, légzési nehézséget, zsibbadást, remegést, szédülést és hányingert.

A nők ezen része inkább az elkerülő megküzdést választja. Az érzéseket vizsgálva dühöt, félelmet, undort, testi szégyent, lealacsonyítást, támadást és tehetetlenséget érezhetünk. Sokan kezdünk önmagunk hibáztatásába, például azon gondolkodunk, miért kellett ilyen ruhába kilépnünk az utcára, vagy, hogy ez biztosan azért történik velünk, mert egy óvatlan pillantásunkkal érdeklődésünket fejeztük ki az adott férfi iránt.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a nők kisebb hányada nem érzi sértőnek a helyzetet, sőt, egyesek egyszerű bókként értékelik a szituációt. Bár személyenként változó reakciókról beszélünk, még a catcalling pozitív megélésekor is megjelenik egy fontos érzés, mégpedig a félelem.

Na de mi van a férfi fejében?

Lépjünk be egy pillanatra a férfiak fejébe, és vizsgáljuk meg a catcalling jelenséget az ő perspektívájukból is. Egy 2020-as kutatás érdekes eredményekre világított rá: a férfiak motivációit vizsgálva azt találták, hogy

  • 85 százalékuk egyik fő célja egyszerűen csak a felgyűlt szexuális érzéseinek kifejezése
  • 74 százalékuk csupán flörtölni szeretne, és 50 százalékuk pedig önmagát szeretné felvidítani
  • kisebb arányban (37,8 százalék) a hatalom és a nő feletti kontroll vágyát említették fő motivációként. 

Számukra a catcalling egy eszköz lehet a fölérendelt szerep erősítésére.

Néhány férfi úgy vélheti, hogy ezek a megjegyzések egyszerűen csak bizonyos módszerként működnek a közeledés, kommunikációs helyzetbe lépés terén. Sokan nem is érzik, hogy megnyilvánulásaik sértőek lehetnek, és azt sem, hogy milyen erős hatással lehetnek a nőkre. Egyesek számára ez a viselkedés egyfajta „játék”, amelyet a férfiak és nők közötti kölcsönös flörtölés részeként értelmeznek.

Azonban fontos felismerni, hogy a catcalling nem egyenlő a kölcsönös kezdeményezéssel. Ez a viselkedés sok nő számára nemcsak kellemetlen, hanem ijesztő is lehet, és mélyebb sebeket okozhat az érintettekben.

„Ez csak egy megjegyzés” és „Lépj tovább”

Miért boncolgatjuk ennyire ezt a témát, ha csak néhány másodpercről van szó? Nem véletlenül. Ezek a rövid jelenetek ugyanis a szexuális zaklatás előzményei is lehetnek.

Sokan úgy gondolják, hogy a zaklató magatartása fontosabb, mint az, hogyan értékeljük a helyzetet.

A catcalling – függetlenül a szándéktól vagy annak értelmezésétől – tárgyiasító jellegű és nemi kiváltságokra épül. Hiszen ezek a megjegyzések szexuálisan tárgyiasítják a nőket, és fokozzák az önobjektivációt (azt a nézetet, hogy mi magunk, a testünk csupán egy eszköz vagy egy tárgy). A jelenség összefüggésben áll az önértékelés csökkenésével és a depresszív hangulattal is.

Az utcán átélhető kéretlen megjegyzések messze túlmutatnak a pillanatnyi kellemetlenségen. A catcalling mögött álló mélyebb társadalmi és pszichológiai problémák pedig tartós nyomot hagynak az érintetteken. A megértés és az empatikus hozzáállás minden egyes ember feladata, legyen szó akár az elkövetőkről, akár azokról, akik tanúi vagy érintettjei a folyamatnak.

A változás a tudatossággal kezdődik: ismerjük fel, hogyan érintenek minket ezek a hétköznapi, mégis mélyen gyökerező történések.

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.

Walton és Pedersen. (2022). Motivations behind catcalling: exploring men’s engagement in street harassment behaviour. Psychology & sexuality, 13(3). 689 – 700.

Fisher, D.L., Ferguson. (2017).  The Effects of Exposure to Catcalling on Women’s State Self-Objectification and Body Image, Current Psychology, 38. 1495 – 1498.

Saunders, C. S., Guarino,E. K. (2017).Contending with Catcalling: The Role of System-justifying Beliefs and Ambivalent Sexism in Predicting Women’s Coping Experiences with (and Men’s Attributions for) Stranger Harassment. Current Psychology, 36, 324–336.