A perfekcionizmus a munkamániához hasonlóan egy olyan „tulajdonság”, amelyet a társadalom megbecsül. Folyton kiválóan teljesíteni, mindig a tökéletességre törekedni nem bűn, ám iszonyú kimerítő, így jó tudni mi is áll a folytonos teljesíteni akarásunk hátterében. A sztereotípiákkal ellentétben a perfekcionista emberről nem feltétlenül a színárnyalatok szerint rendezett ruhásszekrény vagy a kényszeresen szervezett időbeosztás árulkodik. Lehet, hogy valójában a te életedre is hatással van, és még csak nem is tudsz róla! Cikkünkben 9 olyan jelet mutatunk be, amelyek segíthetnek fényt deríteni az igazságra.

A perfekcionizmust leginkább az irreális elvárásokkal és a folytonos elégedetlenséggel lehetne jellemezni. Noha ez egy sokak által ünnepelt tulajdonság, hisz melyik vezető ne díjazná a munkahelyén mindig 120%-osan teljesítő alkalmazottat, vagy ki nem ismerné el a sikereket sikerekre halmozó vezetőjét, az árnyoldalról sem szabad megfeledkeznünk.

Folyton hibátlanul teljesíteni megterhelő, hosszútávon pedig egyenesen lehetetlen.

Az ilyen emberekre általánosan igaz, hogy rengeteg energiát fektetnek olyan feladatok megoldásába, amelyek már nem igényelnének további munkát, egy-két apró javítandó részlet azonban elhúzza a folyamatot – a legtöbb perfekcionista ezért sokszor rossz kapcsolatot ápol a határidőkkel.

Sok ember nem vallja be magának, hogy küzd a perfekcionizmussal, sokakban pedig egyenesen fel sem merül a gondolat, hogy mindez jelen lehet az életükben. Nézzük hát, mi az a 9 jel, amely rejtett perfekcionizmusunkra utalhat!

1: A világ a legtöbbször fekete vagy fehér a számodra

Végletekben gondolkozol, nem látod az átmenetet. A következő példa jól szemlélteti az ilyen gondolkodást: ha valaki gonoszul viselkedik, akkor az egy gonosz ember, és nem áll fenn annak a lehetősége, hogy esetleg rossz napja volt, vagy a szituáció váltotta ki az illetőből a viselkedését.

2: A végletek embere vagy

Történt már veled olyan, hogy diétázás alatt elloptál egy sütit a tányérról, majd ezt követően úgy érezted, most már úgyis lőttek az egész eddigi munkádnak, ezért inkább megetted az összes sütit? Ha a válaszod igen, akkor te bizony a végletek embere vagy, aki nem ismeri a fokozatosságot és nem tudja, mi az az átmenet.

3: ­Nem tudsz bízni abban, hogy egy adott feladatot rajtad kívül más is meg tudna oldani

Nem delegálsz, így a munkahelyeden sokszor túl sok feladatot halmozol fel. Semmilyen munkát nem adsz át szívesen másnak, hisz azt csak te tudod úgy megcsinálni, ahogyan kell.

4: Fontos számodra, hogy mindig a maximumot nyújtsd

Nem is érted, hogy tud valaki egy közepesen jó munkát kiadni a kezéből, miközben lenne lehetősége jobban is teljesíteni.

5: Nehezen zársz le egy projektet

Sokszor nézed át a már kész munkádat, és mindig találsz benne valamit, amin javítanod kellene.

6: A „kellene” szó rabságában élsz

Folyamatosan tervezel, mások helyett is. Sokszor hangzik el a szádból, hogy kinek mit kellene csinálnia (beleértve saját magadat is), de ha épp nincs lehetőséged kimondani a gondolataid, a fejedben a „kellene” szó ugyanúgy visszhangzik. Ha pedig nem úgy történnek a dolgok, ahogyan szerinted „kellene”, azt nehezen viseled.

7: Az önbizalmad a teljesítményed függvénye

A kiválóságra törekszel, de ugyanakkor az is nagyon fontos számodra, hogy a teljesítményedet elismerjék. Ha ez nem történik meg, az önbizalmad könnyen megcsappan.

8: Túl sokszor gondolsz a kudarcaidra

Újra és újra végigpörgeted a fejedben, mit rontottál el mostanában, mindez pedig gyakran az önbizalmad drasztikus csökkenéséhez vezet, ez azonban az újabb hibák melegágya – olyan ez, mint egy spirál, nem igaz?

9: Halogatod vagy egyenesen elkerülöd az olyan szituációkat, ahol nem tudod a maximumot nyújtani

Úgy érzed, hogy ha nem tudsz 100%-ot hozni egy adott feladattal kapcsolatban, akkor az meg sem éri az erőfeszítést.

Ne ess kétségbe!

Ha bármelyik, vagy akár több pont is igaz rád a 9 közül, ne ess kétségbe, nincs minden veszve! Az, hogy fontos számodra a jó teljesítmény, és a sikereidért mindent megteszel, még nem baj, sőt! Fontos azonban megtanulnod különbséget tenni a reális és az irreális elvárások között, illetve bár mindenki szeret igényes munkát kiadni a kezéből,

néha meg kell tanulnunk nem 100%-osan teljesíteni.

Dr. Karin Joder pszichológus egy lehetséges megoldást kínál a perfekcionizmus okozta negatív hatások kezelésére. Amikor az egyén tudja, hogy most nincs szükség 100%-os teljesítményre, de ő mégis elvárja azt önmagától, próbálja meg abbahagyni a feladatot, mielőtt azt tökéletesen elvégezné. Az első néhány alkalommal nehéz lehet, de mindez csak gyakorlás kérdése – a késztetés egyre enyhébbé válik, a gyötrő teljesítményvágy helyett pedig egészséges elvárásaink lesznek.

∗∗∗

A Mindset Pszichológia nem csak érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE