Rózsaszín köd, izgalmas együtt töltött idő, megszokás, unalom, veszekedés és szakítás… Valóban csak ennyi egy párkapcsolat lefutása? Ha figyelünk az intő jelekre és tisztában vagyunk vele, épp hol jár a kapcsolatunk, akkor nem törvényszerű, hogy kifullad és elváláshoz vezet. De mik is egy párkapcsolat szakaszai és melyikben mire érdemes figyelni?

Ellyn Badert és Peter Pearsont amerikai párterapeuta szerzőpáros alkotta meg az elkötelezett párkapcsolat fejlődéselméletét. Ezeket mutatjuk be most röviden. Ugyanakkor hangsúlyozzuk: ezek a legáltalánosabb leírások, természetesen lehetnek ettől eltérő lefutású és kimenetelű kapcsolatok is.

Szimbiózis

Szakasz leírása: ebben a szakaszban megszűnnek az énhatárok, a párok feloldódnak egymásban. Rengeteg időt akarnak együtt tölteni, hogy megismerjék a másikat és bemutathassák saját magukat. Ezt a szakaszt szokták rózsaszín, elvakult időszaknak nevezni.

Szakasz kihívása: amennyiben a kezdet túl intenzív, gyakori, hogy a túlzott ingeráradattól kifullad a kapcsolat és hirtelen erős távolodás áll be.

Mire érdemes figyelni: nagyon jó érzés, ha valakivel jól alakulnak a dolgok, ha kialakul a kölcsönös szimpátia, viszont érdemes törekedni az úgymond közepes tempójú ismerkedésre. Tehát nem rögtön hétből hét este egymásnál aludni. Fontos, hogy a kezdeti ismerkedési szakaszban is legyenek külön töltött napok.

Ez erősítheti meg hosszú távon az együttműködést.

Differenciálódás

Szakasz leírása: a rózsaszín köd után – amit sokan nem tudnak – elindul egy természetes távolodás a másiktól. Ekkor az egyik vagy mindkét félben kialakul a vágy, hogy ismét egyénnek is érezhesse magát. Például időnként a saját hobbijaihoz forduljon a párja helyett.

Szakasz kihívása: Ha az egyik tagban kialakul a vágy a különülésre, viszont a másikban még nem, az sok konfliktushoz vezethet.

Mire érdemes figyelni: Kikerülhetetlen, hogy elinduljon a differenciálódás, ezért érdemes észlelni, ha itt járunk. Ez nem azt jelenti, hogy a kapcsolat már ne lenne elég jó, pusztán természetes, hogy a másikon kívül is szeretnénk létezni. Ne ijedjünk meg ettől, és attól is próbáljuk védeni magunkat, hogy azt gondoljuk, ha a másik már nem csak velünk foglalkozik, akkor már nem is szeret.

Gyakorlás

Szakasz leírása: Itt már nemcsak újra a saját dolgaink, hanem a párunkon kívüli személyek is újra fontosak lesznek számunkra.

Szakasz kihívása: Bár nem könnyű, de meg kell találni az egyensúlyt a párunkkal, saját magunkkal és az egyéb személyekkel töltött idő között.

Mire érdemes figyelni: Teret adni mindennek és mindenkinek.

Újraközeledés

Szakasz leírása: Ilyenkor figyelmünk központjába ismét a másik kerül. Ha ide eljut a pár és megfejlődi ezt a szakaszt, akkor nagy eséllyel tartós és mély elköteleződés alakulhat ki.

Szakasz kihívása: Idáig eljutni úgy, hogy a párok ismét nagyjából ugyanott tartsanak.

Mire érdemes figyelni: Kialakítani az egyensúlyt a minket körülvevő személyekkel.

Érett kapcsolat

Szakasz leírása: Két erős, különálló személyiség elkötelezett a másik irányába. Rugalmasan állnak egymás és saját igényeikhez. Figyelnek a másik és saját szükségleteikre.

Szakasz kihívása: Ebben a szakaszban nem egyszerű fenntartani a játékosságot és az izgalmat.

Mire érdemes figyelni: Érdemes olyan új közös élményeket szerezni, amely még inkább megerősíti az elköteleződést.

Összességében elmondható, hogy minden szakasznak megvan az egyéni szépsége és kihívása. Amennyiben a párok ezeket megfejlődik egy nagyon erős és biztos kötelék alakulhat ki közöttük. A legújabb elméletek szerint a szerelem és elköteleződés időről-időre változhat. Tehát teljesen természetes, hogy egy kapcsolaton belül megélünk dühöt, szomorúságot, örömöt, izgalmat vagy épp unalmat.

Egy párkapcsolat nem attól lesz tökéletes, hogy minden mindig jó, hanem attól, hogy a kevésbé jó időszakokban is ki tudunk tartani a másik mellett.

Valamint figyelünk rá, mire lenne szükségünk ahhoz, hogy pozitív irányba változzon a kapcsolat, illetve ki merjük fejezni, ha úgy érezzük, valamelyik szakaszban megfeneklettünk.

                                                                                        ***

Amennyiben olvasnál még a párkapcsolatok rejtelmeiről, ajánljuk neked Kacsur Adrienn szexuálszakpszichológus szakértőnk frissen megjelent könyvét: Szexpert – Légy szakértője a szexualitásodnak!

Bader E., Pearson P. T. (1988): In Quest of the Mythical Mate. A Developmental Approach to Diagnosis and Treatment in Couples Therapy. Routledge

Perel E. (2013): The secret to desire in a long -term relationship. TED Talks. Online tartalom, utoljára lehívva: 2023. 01. 01. Youtu.be/sa0RUmGTCYY

Thais Gibson (2022): Kötődési problémák – Megoldások. Útmutató a mély és tartós érzelmi kötelékek kialakításához. Édesvíz Kiadó