Carl R. Rogers az egyik legmeghatározóbb képviselője a pszichológia tudományának, így a személyközpontú pszichoterápia elmélete sokak számára jól ismert, hiszen Rogers köteteit nem csak a szakemberek forgatják szívesen. A Valakivé válni amint megjelenik, azonnal elkapkodják a polcokról, idén azonban az Edge 2000 Kft. gondozásában megjelenő könyvet ismét a kezünkbe vehetjük, hogy Rogers legszemélyesebb írásán keresztül nemcsak hozzá, de önmagunkhoz is közelebb kerülhessünk. Könyvajánlónk.

Carl R. Rogers Valakivé válni – A személyiség születése című írása a hatvanas években volt olvasható először. Az azóta is töretlenül nagy sikernek örvendő könyvnek mára  több javított, bővített formája is kiadásra került. Amint megjelenik a könyvesboltok polcain, hamar elkapkodja a lelkes olvasóközönség. A könyv különös sikere annak is köszönhető, hogy Rogers nem egy tankönyvet vagy száraz tényekkel átitatott kötetet írt. A Valakivé válni személyes hangvitele azt a benyomást keltheti, hogy az íróval teázgatunk egy kellemes délutánon, aki őszintén, szívét kitárva mesél az életéről és az őt meghatározó élményekről. A kötet nemcsak a segítő szakemberek számára remek olvasmány a tanácsadás vagy terápia sikeressé tételében, de bárki számára segít lebontani a falakat a terápiával kapcsolatban, és már maga a könyv is

közelebb hoz minket önmagunkhoz.

Hidd el, benned itt megvan!

Rogers könyvei több millió ember polcain sorakoznak világszerte. Legáltalánosabb gondolata szerint az egyénben megtalálható egy olyan hajtóerő vagy erőforrás, ami segítségével képes a növekedésre, a fejlődésre, az érésre. Azonban képzeljük el azt, hogy különböző életesemények, félelmeink, szorongásaink hatására ezt képesek vagyunk olyan mélyre süllyeszteni lelkünk egyik kulcsra zárható fiókjába, hogy nagy erőfeszítések árán is nehéz lebontani a köré épített védőfalakat. Így az egyik legfontosabb célja egy segítő kapcsolatnak az, hogy sikerüljön megtalálni és elfordítani a kulcsot a fiók zárjában, majd aktivizálni ezt a hajtóerőt. Ami mindennél fontosabb, hogy olyan módon, vagyis olyan attitűddel forduljunk embertársainkhoz, hogy ez az erőforrás előhívhatóvá váljon.

Egy olyan kapcsolat, amiben a teljes elfogadás érvényesül, mozgósíthatja a mélyre temetett boldogsághoz szükséges hajtóerőket. De talán ehhez az is szükséges lehet, hogy mi magunk is teljes elfogadással tekintsünk a világra, így a terápiás kapcsolat egy olyan példaként szolgálhat, amelyet interperszonális kapcsolatainkban kamatoztathatunk.

A könyv egy önismereti utazásra is invitál minket.

Ismerd meg önmagad!

Ez a könyv egy többdimenziós utazásra hívja az olvasót! Az egyik síkon megismerjük Rogers legszemélyesebb és legfontosabb gondolatait, elméleteit, tapasztalatait, amik által a személyközpontú beállítódást jobban megérthetjük és elsajátíthatjuk, míg egy másik síkon pedig egyre mélyebben és mélyebben ismerhetjük meg saját személyiségünket. Mintha egy ajándékdobozt bontogatnánk, amit az író személyesen ad át nekünk, és a sok selyempapírt egyesével kicsomagolva egy életre szóló kincshez juthatunk. A könyvet olvasva bebarangoljuk Rogers terápiáról felépített világát.

„Ez a könyv szól mind a kliensről, mind rólam, amint meghatódva érezzük azokat az óriási rendező erőket, amelyek jelenléte nyilvánvaló a mi nagy közös élményünkben, és amelyek – úgy tűnik – az univerzum teljességében mélyen gyökereznek.”

Rogers tulajdonképpen az egész életét a terápiás kapcsolat és ezáltal a „valakivé válás” folyamatának megismerését tekintette a legfontosabb feladatának. Ez a könyv csodálatosan szemlélteti azt, hogy nemcsak a kliens „tanulhat” a terapeutától, de a terapeuta is a klienstől, hiszen Rogers elméleteit és teljes szemléletmódját az alapján alakította ki és fejlesztette, amit a saját bőrén tapasztalt. A kötet hét része egy olyan személyes vallomás, melyben nemcsak egy terapeuta, egy tanár, egy elméletalkotó szólal meg, hanem a felfedezéseire rácsodálkozó személy, aki minden részletre gyermeki lelkesedéssel tekint.

Minden ember egy magában álló sziget, a szó valódi értelmében, és csak akkor emelhet hidakat más szigetek felé, ha akar és tud is mindenekelőtt önmaga lenni.

Ezzel a könyvvel Rogers olyan élményeket teremt, hogy évekkel később is nemcsak egy papírhalmot látunk benne, hanem egy régi jó barátként tekinthetünk rá a könyvespolcunk gyűjteménye között.

 

Felhasznált irodalom: Rogers C. R. (2018) Valakivé válni. A személyiség születése. Budapest: Edge 2000 Kft.