A tavasz közeledtével, ahogy egyre hosszabbak lesznek a nappalok és egyre melegebb az idő, úgy vágynánk mi is arra, hogy amint a virágok, mi magunk is kibonthassuk a rügyeinket. A természet feléledése és a tél hátrahagyása azonban gyakran fásultságot, fáradtságot, esetleg levertséget hoz magával. De mi okozhatja ezt és mit tehetünk ellene?

Az angol nyelvű szakirodalomban a tavasszal kapcsolatban gyakran megtalálható a „spring fever”, vagyis tavaszi láz kifejezés. Ez az összefoglaló neve számos hangulati vagy épp viselkedésbeli változásnak, amely a tavasz beköszöntével jelenik meg. Ilyen lehet például a nyugtalanság vagy épp a lustaság, de utalhat az energia, az életerő vagy akár a szexuális étvágy növekedésére is.

Hiszen a tavasz az újjászületés és a frissesség időszaka, ilyenkor az érzelmi életünk is megújul és a télen talán szunyadó érzéseink is táptalajra lelhetnek.

Nem beszélve a hormonrendszerünk változásairól és a belső biológiai rendszerünk aktivizálódásáról.

Cikkünkből megismerheted:

  • a tavaszi láz és a tavaszi fáradtság közötti különbségeket
  • a tavaszi időszak szervezetünkre gyakorolt hatásait
  • hogyan tehetünk azért, hogy könnyebben alkalmazkodjunk az új évszakhoz

A tavaszi láz tehát néhány pontban eltér a közismert magyar „tavaszi fáradtság” (angolul erre talán a springtime lethargy" volna a megfelelő szó) kifejezéstől. A jelenséget általában a növekvő világossággal és a napsütéssel hozzák kapcsolatba. A tavasz beköszöntével és a napsütéses órák növekedésével az emberek boldogabbá válnak: számos kutatás számol be arról, hogy minél többet tartózkodunk a szabadban egy napsütéses tavaszi napon, annál jobb hangulatba kerülünk.

A cirkadián ritmusunkra – belső biológiai óránkra – is jelentős hatást gyakorol az új évszak: a tavasz beköszöntével nappal éberebbek vagyunk és éjjelente általában jobban alszunk. A fény jótékony hatásai közé tartozik többek között az éberség és az energikusság, de például az is, hogy a kognitív feldolgozásunk javul vagy épp a szerotonin termelésünk nő – amitől boldogabbá válunk, illetve a depresszió is mérséklődik.

De akkor mégis hogyan lehet, hogy fáradtabbnak érezzük magunkat? Miért tapasztalhatjuk a tavaszi fáradtság tüneteit? A kimerültséget, ingerlékenységet, a csökkenő energiaszintet és teherbírást, a fejfájást, migrént vagy akár az alvási problémákat?

A sok változás igen kimerítő lehet a szervezetünk számára.

A testünk próbál alkalmazkodni az eltérő időjárási viszonyokhoz és az egyre hosszabbra nyúló nappali órákhoz, ráadásul a napfény növekvő mennyisége hormonális változásokat is előidéz a szervezetünkben: az alvási hormon (melatonin) és a boldogsághormon (szerotonin) szintje is szezonálisan ingadozik. Ennek következményeit pedig érzékelhetjük tavaszi fáradtságnak. A sok változás kibillenthet minket az egyensúlyunkból, éppen ezért gyakran érezhetjük azt, hogy nyugtalanság járja át a levegőt tavasszal, mintha mind kiszabadultunk volna a ketreceinkből. Szerencsére azonban ez az állapot általában csak néhány hétig tart, amíg át nem állunk a téli működésmódunkról a tavaszira.

A szervezetünknek – a hormonrendszerünknek és a biológiai óránknak – ugyanis időre van szüksége az alkalmazkodáshoz.

De mit tehetünk azért, hogy a szervezetünk minél könnyebben és gyorsabban alkalmazkodjon és álljon át a tavaszi üzemmódra?

Töltsünk minél több időt a szabadban! A napfény ugyanis rengeteg pozitív hatással van a szervezetünkre, nem beszélve arról, hogy a tavasz beköszöntével egyre hosszabbak lesznek a nappalok, így egyre több lehetőségünk van élvezni a napsütést és a friss levegőt. A napfény serkenti a szerotonin, azaz a boldogsághormon és gátolja a melatonin, vagyis az alvási hormon termelődését, ebből kifolyólag éberebbé és energikusabbá válunk.

Fogyasszunk friss és egészséges táplálékot! Ha lehet, kerüljük a gyors és feldolgozott ételeket. Figyeljünk oda az elegendő víz, a vitaminok, a zöldség és gyümölcs, a megfelelő mennyiségű fehérje és a növényi rostokban gazdag ételek bevitelére. A tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás segíti az anyagcsere-folyamatainkat és hozzájárul a fáradtság leküzdéséhez.

Ne feledkezzünk meg a kikapcsolódásról! Néha tartsunk egy kis szünetet a napi rutin során, foglalkozzunk olyan dolgokkal is, amik feltöltenek és motiválnak. Mindezeken túl pedig törekedjünk rá, hogy minél korábban lefeküdjünk és eleget aludjunk.

Sem a tavaszi láz, sem a tavaszi fáradtság nem orvosi fogalom vagy kategória, inkább, mint általános jelenség beszélhetünk róluk. A szezonális változások ugyanis sok ember hangulatára és viselkedésére nyomják rá a bélyegüket és széles réteget érinthetnek. Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb embernél ez hamar lezajlik, nem ölel fel különösebben nagy időszakot, míg a szervezetünk akklimatizálódik, azonban, ha azt tapasztaljuk, hogy a tünetek hosszan fennálnak, érdemes szakemberhez fordulni.

Fontos, hogy az átállás időszakában türelmesek legyünk magunkkal és realizáljuk: normális, ha a szervezetünknek időbe telik az alkalmazkodás.

Segítsük odafigyeléssel és tudatosan ezt a folyamatot és igyekezzünk megadni magunknak azokat a dolgokat, amik télen esetleg hiányoztak. Tekintsük ezt a periódust egyfajta bemelegítésnek, gyakorlásnak ahhoz, hogy valóban kivirulhassunk tavaszra.

McKean, B. (2023, September 21). Spring into Mental Health: The Psychological Effects of the season. Psychologist Gold Coast - CBT Professionals. https://cbtprofessionals.com.au/spring-into-mental-health-the-psychological-effects-of-the-season/