Erős nők? Női vezetők? A munkaerőpiac és a női jogok dinamikus változásával egyre gyakrabban felmerülő kérdések, ugyanakkor igen erős ellenállást is kiválthatnak akár mindkét nemnél. Bár a női vezetők aránya növekedni látszik az utóbbi évek társadalomkutatásai szerint, még ma sem mondhatjuk, hogy egyenlő arányban dolgoznak nők és férfiak vezető pozícióban. De hogy jön ide Wonder Woman, a képregényhős? Cikkünkből kiderül!

Az erő tud félelmetes is lenni – mind otthonainkban, mind pedig munkahelyeinken –, és mint tudjuk, sok módja van a kifejezésének is. Evolúciós múltunkra visszatekintve beláthatjuk: a nőknél az utódgondozásban játszott szerepet az úgynevezett anyai agresszió, amely már a terhesség alatt kialakul és a gyermekek védelmét szolgálja. A férfiak reprodukciós sikereinek tekintetében kiemelten fontos és adaptív (volt) az agresszió, amely kissé más jellegű, mint az előbb említett. Lehetőségeink bővülésével olykor a nők is felvehetnek a férfiakéhoz hasonló viselkedésformákat – akár munkahelyeinken is. Pozícióktól függően változhat, hogy milyen széles repertoárját kell magunkra vállalnunk a nonverbális és verbális jeleknek – ahogyan a nők bekerülnek a vezetői körökbe, előfordul, hogy szükségessé válik a határozott fellépés.

Köztudott, hogy a nők az elmúlt ötven évben hatalmas lépéseket tettek a függetlenségük, a vezető szerepeik és számos más lehetőség megszerzése érdekében. Olyan világban élük, ahol

a női sebészek, ügyvédek, vadászpilóták vagy tábornokok sem ritkák.

Sőt, megtanultuk, hogy az érzelmi intelligencia (más néven EQ) fontosabb is lehet akár az IQ-nál. A magas EQ komponensei közül sok olyan, amelyek tipikusan női vonásokként ismertek: erős kommunikációs képességek, együttműködéssel kapcsolatos ösztönök, egyensúlyra való törekvés. Ezek mind szükségesek egy jó vezető számára is. A nőknek nem volt szakmai történelmük több száz éven keresztül, azonban hirtelen az elmúlt században helyet szereztek az asztalnál, saját tárgyalószobát munkahelyükön. Elég, ha megemlítjük a szavazati jogot és az annak megszerzéséhez vezető rögös utat. Az ezekkel járó erő és hatalom pedig kezdetektől fogva inkább maszkulin, férfias vonásként élt az emberek képzeletében, sem mint nőiesként. Láthatjuk, hogy

az elmúlt évek tendenciái az erőviszonyok újragondolását igénylik

munkahelyeinken is. Már nem pusztán a munka elvégzése a cél: egyre fontosabb a kapcsolatok kialakítása, az együttműködés és az interperszonális készségek fejlesztése – amelyekben nemcsak a férfiak lehetnek kiemelkedőek. Egy nő számára erősebbnek és határozottabbnak lenni azonban kockázatos dolog lehet, hiszen ilyen fellépésért gyakran agresszívnek vagy tolakodónak titulálhatják, ami pedig nem biztos, hogy mindig pozitív.

Összességében láthatjuk, hogy

a hatalommal kapcsolatos vonások még mindig a férfiaknál a megszokottabbak.

Ezek a tudatalatti gondolatok még mindig élnek és köszönik szépen, jól vannak. A nők azonban megtanulták, hogyan használják határozottságukat a megfelelő köntösbe burkolva, és hogyan bánjanak az erejükkel indirekt módon. Ha nem így tesznek, annak sajnos gyakran ára van!

Az amerikai Marvel képregények megfilmesítése nagy népszerűségnek örvend az elmúlt években. Nem is csoda, hiszen egyre tartalmasabb filmek készülnek, amelyek nem ritkán társadalmilag hasznos üzenetet is közvetítenek, a nézőközönség pedig egyre könnyebben tud azonosulni egy-egy szereppel. Itt érdemes megemlíteni a Wonder Woman című filmet, melyet a hazai mozik is bemutattak. A film főszereplője Wonder Woman, akit egy amazonok által lakott szigeten uralkodónak nevelnek. Láthatjuk, ahogyan megtanulja elhinni, bármire képes, majd pedig eltökélten készül csatáira és vívja meg azokat. Elutasítja a patriarchális társadalmat, megtagadja a nők viselkedésére vonatkozó elvárásokat – mindezt azért, mert így nevelkedett. Erős, bátor, empatikus, könyörületes – mindig új lendületet merít a szeretetéből, kedvességéből, és odaadásából.

Mit tanulhatunk ebből? Bármilyen pozícióban dolgozunk is, fontos, hogy

ne felejtsük el saját értékeinket,

és ismerjük fel azt a helyzetet, amelyben nem szabad az elvárásokat követnünk!

Wonder Woman megtestesíti a sok-sok éve meglévő szépség-dilemmát is. A kizárólag nők által lakott szigetről a férfiak közé kerülve nem foglalkozik a kitartó ostrommal, számára nem ez jelenti a legfontosabbat.

nem a szépsége definiálja őt, hanem a győzelmei.

Egyszerűen aszerint cselekszik, amit ő helyesnek lát, nem pedig aszerint, amit mások annak gondolnak – mindezt azért, mert elhiszi, képes megtenni bármit.

Talán ez lehet egy modell a következő generáció lányainak és nőinek a vezetők között. Nem minden lány lesz vezető, de szeretnénk, hogy elhiggyék: minden erejük és képességük megvan, hogy azok legyenek, amik szeretnének!

***

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE