A hála rendszeres gyakorlása számos előnnyel jár számunkra: fokozza a jóllétünket, javítja a kapcsolatainkat, erősíti a pszichológiai immunrendszerünket, és segít a jó dolgok, örömök észrevételére szoktatni az agyunkat. Cikkünkben 4 olyan módszerről olvashattok, melyekkel kialakítható  a hála rendszeres gyakorlása!

A hála kifejezésére sokféle mód van: egy gyors „köszönöm”, egy üzenet vagy egy szívesség, amivel viszonozzuk a másik kedvességét. Nem számít, melyiket választjuk, ha szokást csinálunk abból, hogy észrevesszük és kifejezzük, amikor hálásak vagyunk valamiért, az áthangolhatja a gondolkodásmódunkat. A kutatások azt találták, hogy

már önmagában a hála érzése, még ha nem is osztjuk meg senkivel, pozitív hatással van a mentális egészségünkre,

és emellett hosszú távon az agyműködésünket is megváltoztatja. A hála megosztása, kifejezése pedig a kapcsolatainkat javíthatja, közelebb hozhat minket másokhoz, és ezáltal az általános jóllétünket is növeli. Próbáljuk ki az alábbi négy módszert a hála rendszeres gyakorlására, és figyeljük meg, milyen hatással van ránk!

1. Vedd észre, ami körülötted van!

A mindfulness gyakorlása segít a jelenben maradni, növeli a tudatos figyelmet. Amikor hálásak vagyunk, akkor tudatosabban figyelünk mások gesztusaira. Minél gyakrabban próbálunk a jelenre koncentrálni, annál nagyobb az esélye, hogy észrevegyük azokat a dolgokat, amikért hálásak lehetünk. A tudatos jelenlét képessé tesz minket arra, hogy felfedezzük a jót, a szépet, a kedvességet a környezetünkben. Már önmagában ez az észrevétel, a figyelem is fokozhatja bennünk a hála érzését, rászoktathat arra, hogy a jövőbeli aggodalmaink, vagy a múlt negatív eseményein való rágódás helyett a jelenre, és az abban felfedezhető pozitívumokra fókuszáljunk.

A tudatos jelenlét képessé tesz minket arra, hogy felfedezzük a jót, a szépet, a kedvességet a környezetünkben.

Tipp: helyezz el a környezetedben olyan emlékeztetőket (pl. post-iteket), amik figyelmeztetnek, hogy nézz körül a jelenben, keress olyan dolgokat magad körül, amiért hálás lehetsz! Egy idő után már automatikusan is eszedbe fog jutni, de eleinte segíthet az emlékeztető.

2. Figyelj a kis dolgokra!

A nagy eseményekkel kapcsolatban könnyebb hálásnak lenni, ezeket értékelni, például az életünk bizonyos mérföldköveinek elérése, így az érettségi, diplomaosztó vagy a házasságkötés. Arra azonban már ritkábban figyelünk oda, hogy a mindennapi események, apró örömök kedvéért is megálljunk egy pillanatra, és hálásak legyünk, megünnepeljük a kis sikereinket is. Ilyen lehet egy különösen finom ebédtől kezdve egy jól sikerült edzésig bármi. Emellett azokra a dolgokra is felfigyelhetünk, amiket általában nem veszünk észre, mert természetesnek vesszük: senkinek nem tűnik fel például, ha jól aludt, általában csak azt emeljük ki, ha rosszul. Vagy nem értékeljük, ha gyorsan halad a sor a boltban, de bosszankodunk, ha lassan. Számtalan ilyen példát gyűjthetünk még össze, ami a hála egészen új tárházát nyithatja meg előttünk.

Tipp: keress olyan dolgokat, aminek csak a bosszantó oldalát szoktad észrevenni, és figyelj rá oda, amikor jól megy! (pl. a busz, amikor pontosan jön)

3. Fejezd ki a hálád mások felé!

A legtöbben egy idő után hajlamosak vagyunk a hozzánk közel álló személyek jelenlétét, erőfeszítéseit természetesnek venni. A következő alkalommal, amikor észreveszed, hogy valaki kedves veled, tesz egy apró szívességet, fejezd ki a háládat – köszönd meg, mondd el, hogy jól esik, éreztesd, hogy értékeled!

Fontos, hogy az apró kedvességek se maradjanak észrevétlenek.

Ha arra szoktatjuk magunkat, hogy ilyenkor kifejezzük a hálánkat, az megerősíti a kapcsolatainkat.

Tipp: köszönd meg a párodnak a segítségnyújtást a házimunkában!

4. Használd a közösségi médiát a hála megosztására!

A közösségi média sokszor nagyon sok negatívumot tud terjeszteni: figyeljük csak meg, ha pár percig nézegetjük, mennyi negatív, és mennyi pozitív tartalommal találkozunk! Egyfelől, érdemes szűrni is, milyen tartalmakat látunk, és a rendszeres negatív tartalmat közlő oldalakról vagy személyekről leiratkozni. Másrészről pedig járuljunk hozzá a pozitív atmoszférateremtéshez azzal, hogy olyan posztokat osztunk meg, ami a hála érzését közvetíti, például egy apró örömet a napunkból, egy képet egy helyről, amiért hálás vagy, könyv- vagy filmajánlót, ami élmény volt számodra. A jó terjesztése a saját, egyedi nézőpontunkból, az egyik módja annak, hogy emlékeztessük egymást a digitális korban, hogy sok mindenért hálásak lehetünk, felhívjuk mások figyelmét is arra, hogy sok pozitív dolog vesz körül minket. Inspiráljuk egymást ilyen módon!

Tipp: oszd meg a héten egy pozitív könyv- vagy filmélményed másokkal!

Az elménket akkor tudjuk rászoktatni a hála gyakorlására, ha tudatosan figyelünk önmagunkra, egymásra és a környezetünkre.