A karrier a legtöbbünk életének egy nagyon fontos szelete, identitásunk egyik meghatározó része. Gondoljunk csak bele, hogyan mutatkozik be egy átlagember! A neve után általában a szakmájáról beszél (például: „Nikolett vagyok, pszichológus.”) Mindezek fényében mégis hogyan érdemes egy akkora feladatba belevágni, mint a karrierváltás? Cikkünkben 7 tippet mutatunk be, amelyek segíthetnek áttörni a gátakat, és eljutni egy olyan helyre a karrierünkben, ahol jól érezzük magunkat.

Sokan küzdenek a kiégéssel, érzik magukat elakadva a munkájukban, szenvednek a munkahelyükön. A váltás ugyanakkor túlságosan félelmetesnek és elérhetetlennek tűnik. Hogyan vágjunk bele egy új karrierbe? Mi segíthet az elindulásban?

  1.  A legfontosabb lépés: az önismeret fejlesztése

Vizsgáld meg eddigi karrierutad, és válaszolj a következő kérdésre: mit mond rólad? Ez a lépés egy hosszú folyamat, amelyre időt kell szánnod. Gondold végig korábbi élményeidet, a munkád során szerzett tapasztalataidat! Mi tanultál? És mi az, amiben változtatni szeretnél?

  1.  A múlt, a jelen és a jövő rendszere – karrierutad egy vonalon

Rendezd struktúrába a korábban átgondolt karrierutad! Vegyél elő egy papírt, rajzolj fel rá egy idővonalat, és jelenítsd meg az összes munkahelyedet vagy iskolai/szakmai mérföldkövedet időrendi sorrendben! Nyugodtan feltüntetheted rajta az olyan személyes élethelyzeted változásait is, mint amilyen például egy költözés vagy a gyermekvállalás.

Gondold végig, milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a feltüntetett helyzetekben! Mi az, amire szívesen emlékszel, és mi az, ami esetleg negatív érzéseket vált ki belőled? Írd le! Ez a módszer egészében láttatja az eddig megtett szakmai utadat, és abban is segít, hogy rendszerezd kompetenciáid, illetve meglásd, milyen erősségekkel rendelkezel. Milyen sémát vélsz felfedezni? Milyen tevékenység tesz boldoggá? Mindez segít elindulni egy olyan karrier felé, ahol ki tudsz teljesedni.

Ha most ránézel erre a vonalra, milyen gondolatok jutnak eszedbe? Ha kívülről nézel rá erre az útra, hogyan látod, inkább pozitív vagy inkább negatív irányba halad?

  1. Többarcú éned felfedezése

Mindnyájunkra igaz, hogy nem csak egyetlen területen vagyunk tehetségesek. Talán nem is tudjuk, mi minden máshoz értünk a tanult szakmánkon kívül. Fontos feladatunk, hogy rátaláljunk ezekre az arcokra önmagunkban, hogy az általuk kiaknázható lehetőségeket is fel tudjuk térképezni. A felfedezésben segít, ha kísérletezünk, illetve ha nem ijedünk meg a kihívásoktól.

  1. Kockázatvállalás nélkül nem megy

A jelenlegi munkahelyünk vagy épp az eddigi karrierünk leváltása egy komoly döntés, amely rengeteg kockázatot rejthet. Egy ilyen döntést meghozni nem könnyű, ám a kudarctól való félelem egészen biztosan nem visz minket a boldogság felé. Főleg akkor nem, ha a jelenlegi helyzetünkben már régen rosszul érezzük magunkat, csak épp kényelmesebb az ismert környezetben „szenvedni”, mint bevállalni a rizikót és váltani.

  1. A bizonytalanság átkeretezése

A karrierváltás egyik természetes „mellékhatása”, hogy bizonytalanságban érezzük magunkat egy ideig. Ha szorongás helyett inkább megpróbálnánk átkeretezni az érzést, előrébb juthatnánk. A bizonytalanság nem a kudarc előjele, hanem a tanulás és fejlődés velejárója. Így mindjárt másképp hangzik, igaz?

Az anyagi bizonytalanság kicsit más tészta. Ha anyagi okok miatt nem tudjuk meghozni a karrierváltással kapcsolatos döntést, akkor érdemes hosszú távú projektként kezelni a kérdést, és a célok tervezése mellé pénzügyi tervvel is kiegészíteni a karrierváltás folyamatát.

  1. Apró lépésekkel kezdeni

Kezdd kicsiben! Melyik az a terület, ahova váltanál? Van lehetőséged kipróbálni magad benne? Tudsz önkéntes munkát vállalni? Milyen szakmai rendezvényeket/konferenciákat szerveznek a következő időszakban ezen a területen? Menj el rájuk! Alakíts kapcsolatokat! Kérdezz!

  1. Elhatározni és belevágni

A „Mi lenne, hogyha...?” kérdések helyett határozd meg a lépéseket, amelyeket valóban meg fogsz tenni a közeljövőben céljaid elérése érdekében. Ne te legyél saját céljaid gátja! A változás nem könnyű – az ember természetéből fakadóan is irtózik tőle. Azonban ha rosszul érzed magad, és már látod, mi lesz az első néhány lépés, amelyet a változás érdekében megteszel, napról napra tisztább lesz a kép és közelebb kerülsz a vágyott karrieredhez.

 

Felhasznált irodalom: Psyvhology Today [https://www.psychologytoday.com/blog/design-your-path/201606/7-steps-starting-your-career-reinvention]

•••

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE