Szeretni, tanulni, felfedezni. Rafael Santandreu spanyol pszichológus szerint akkor tudunk teljes életet élni, ha félelmeinktől sikerül megválnunk és a negatív gondolatokat minimalizáljuk. FÉL-elem helyett EGÉSZ-ség. A boldogság receptje című könyvében megosztja velünk a kognitív pszichológia egyik hatékony és korszerű módszerét, azok eredményeit, és egy útmutatót kap az olvasó ennek a módszernek a gyakorlására. Megmutatja, min változtass, hogy változhass. Könyvajánlónk.

Mindannyian vágyunk a kiegyensúlyozott, boldogabb személyiségre, de sokunk kételkedik benne, hogy ez lehetséges lenne. „Mindig is ilyen voltam, miért változna most ez meg?” – gondolhatjuk. Jellemünket sok velünk született vonás határozza meg, ez igaz. Viszont számos tanult sajátosság is rakódik rá az életünk során – ezeket a tanult viselkedésformákat tudjuk alakítani a kognitív terápia során. Ez a terápia a huszadik század második felében indult fejlődésnek, és ez az irányzat rendelkezik az egyik legmegalapozottabb tudományos háttérrel. A módszer maga pedig eddig igen hatékonynak bizonyult.

A boldogság kulcsa valójában az érzelmi stabilitás elérése. Az érzelmi stabilitás nem egyenlő az érzelemmentességgel, hanem annyi jelent, hogy a minket ért szélsőséges eseményekben képesek vagyunk kiegyensúlyozottan reagálni és érzelmileg nem kilibbenni.

 Nem a tények zavarják az embereket, hanem a tényekről alkotott vélemények.

Ennek értelmében tehát valójában nem az hat ránk, ami történik velünk, hanem hogy mit gondolunk róla.

Bárki képes elérni az érzelmi stabilitást, viszont ahhoz kitartó és következetes mentális gyakorlásra lesz szükségünk.

Hogy tudjuk vajon elérni az érzelmi stabilitást?

Gondolataink alakítják, hogyan vélekedünk egy adott szituációról, és ezek hatnak érzelmeinkre – sokszor félelmeink, irracionális gondolataink szabnak gátat nekünk. Ezek az irracionális gondolatok nem valósak, nem segítenek a probléma megoldásában, sőt negatív érzelmeket idéznek elő. A kognitív terápia során a gondolataink rendberakása történik, és célja az irracionális, aggasztó gondolatoktól, negatív hiedelmektől való megválás. Ha megtanuljuk reálisabban és objektívebben szemlélni a valóságot, akkor sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb személyekké válhatunk.

Az élet azért van, hogy élvezzük: szeressünk, tanuljunk, fedezzünk fel új dolgokat.

Rafael Santandreu könyvében kiemeli a valódi szükségleteket és azok elkülönítését az álszükségletektől. Valójában nagyon kevés dologra van szükségünk, ahhoz hogy jól érezzük magunkat. Sokszor elvárásainkat éljük meg szükségletnek, melyek valójában a boldogság eléréséhez nem elengedhetetlenek.

A kényelem nem olyan fontos

– írja a szerző. Gondoljunk csak bele! Hosszú távon egy kényelmes ágy, a kényelmes élet mennyire lesz boldogságunk forrása? Természetesen a kényelem kellemes, szeretjük, ha van, mégsem fogja boldogtalanságunkat okozni, ha esetleg nem áll rendelkezésünkre. Érdemes tehát valóban elgondolkodnunk azon, melyek a valódi és nem csak magunknak generált szükségletek. Melyek azok a dolgok, amelyek elhanyagolhatatlanok és tényleg szükségünk van rá, és melyek azok, amelyek nélkül ugyanúgy folytatódna a világ, ha nem tudnánk róla, hogy léteznek.

A szerző kiemeli, hogy az irracionális gondolatok feltérképezése, az álszükségletek leépítése lehetséges. Bárki képes elérni az érzelmi stabilitást, viszont ahhoz kitartó és következetes mentális gyakorlásra lesz szükség.

Összefoglalva tehát a könyv betekintést nyújt abba, hogy gondolataink milyen mértékben befolyásolják érzelmeinket, lelki állapotunkat, és ezáltal milyen hatással lehetnek boldogságunkra. Majd a módszer ismertetése után arra is választ kapunk, hogy a gyakorlatban hogyan működik ez. Egy hatékony, könnyen alkalmazható eszközt mutat be nekünk, amivel érzelmi kiegyensúlyozottság, lelki erő és boldogság vár ránk.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s