A pszichológiai kutatásoknak köszönhetően ma már sokkal többet tudunk a boldogságról, mint korábban bármikor. Sok előzetes hiedelem megerősítést nyert, másokat pedig meglepő módon megcáfoltak. Vajon melyek a boldogságot meghatározó tényezők? Mi magunk mit tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a hétköznapokban? Poós-Nagy Fruzsina, life- és business coach írásából kiderül, milyen konkrét gyakorlatok közül választhatunk.

A boldogságra való törekvés központi szerepet tölt be az emberek életében, gondolkodásában. Gyakori tévhit, miszerint a boldogságot külső körülmények határozzák meg. Ezt a pszichológia már tudományosan megcáfolta. Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletének hatására a pszichológiai kutatások a hagyományos probléma-orientált nézőponttól elszakadva pozitív irányba indultak el a 2000-es évek elején. A pozitív pszichológia empirikus alapú kutatásokkal és elméletalkotással igyekszik hozzájárulni a magasabb életminőség megteremtéséhez. Térhódításának köszönhetően egyre többet tudunk a boldogságról, és olyan megoldási lehetőségeket tárnak elénk kutatói, amelyek tudományosan igazoltan fokozzák azt.

Nyilvánvaló, hogy ha boldogok vagyunk, akkor jobban érezzük magunkat. A trivialitásokon túl azonban számos egyéb előnye is van annak, ha az ember boldog. Ez az állapot ugyanis rengeteg járulékos haszonnal is jár. Sonja Lyubomirski, Amerikában élő orosz boldogságkutató szerint:

„..a boldogabb emberek nagyobb valószínűséggel házasodnak meg

és maradnak meg a házasság kötelékében, továbbá baráti kapcsolatrendszerük is gazdagabb. A boldog emberek jobb vezetők, hatékonyabban tárgyalnak, több pénzt keresnek. Rugalmasabbak, …erősebb az immunrendszerük, és testileg is egészségesebbek. Ráadásul még tovább is élnek.”

Mi határozza meg a boldogságot?

Lyubomirski és munkatársainak kutatása pontosan feltárta a boldogságot meghatározó tényezőket:

 1. Öröklött rész: 50%
 2. Szándékos tettek: 40%
 3. Körülmények: 10%.

A legmeglepőbb, hogy

a külső körülmények csupán 10 %-ban határozzák meg a boldogságot.

Ez végérvényesen felülírja azt a tévhitet, miszerint a boldogságot a külső körülmények (akár a gazdagság) alakítják. Ugyanakkor tény, hogy az anyagi jólétnek egy bizonyos szintje fölött igaz ez az összefüggés (az Egyesült Államokban háztartásonként évi 50 ezer dolláros bevétel fölött).

Az 50%-ban öröklött rész tulajdonképpen egy boldogsági alapszintet takar, amelyet génjeink determinálnak, illetve amelyhez az egyének nagy pozitív és negatív kilengéseket követően vissza-visszatérnek. Ezt támasztja alá a hedonikus adaptáció (angol nevén: hedonic treadmill) elmélet is, amely szerint a legtöbb jó vagy rossz életkörülményhez viszonylag gyorsan hozzáigazítjuk hangulatunkat, ahhoz hasonlóan, ahogy egy futópad sebességét is lekövetjük.

Jól látszik, hogy a szándékos tetteknek meglehetősen jelentős a boldogságra gyakorolt hatásuk, hiszen 40%-ban meghatározzák azt. Ez már önmagában elegendő indok arra, hogy az emberek igyekezzenek saját életminőségüket pozitív irányba befolyásolni.

12 boldogságfokozó gyakorlat

Az öröklött boldogsági alapszintünket nyilvánvalóan nem tudjuk befolyásolni, ám tudatos életvezetéssel kezünkbe vehetjük az irányítást, és saját tetteinkkel javíthatunk életminőségünkön. Lyubomiski erre tizenkét gyakorlatot ír le részletesen, amelyek bizonyítottan növelik a boldogságot:

 1. A hála kifejezése – Összpontosítsunk a jelenre, az adott pillanatra. Becsüljük meg az életünket, amiért olyan, amilyen ma.
 2. Az optimizmus gyakorlása – Igyekezzünk jelenünk és jövőnk tekintetében is a pozitív aspektusokat hangsúlyozni.
 3. A kényszeres gondolkodás (rágódás) és a társas összehasonlítgatás elkerülése – A problémák megoldására koncentráljunk, és igyekezzünk új perspektívából szemlélni magunkat.
 4. Jó cselekedetek gyakorlása – Ha jót teszünk másokkal, az ránk is pozitívan hathat vissza.
 5. A kapcsolatok ápolása – Tudatos odafigyelés segítségével mi is kiegyensúlyozottabbá válunk.
 6. Dolgozzunk ki olyan stratégiákat, amelyek segítségével megbirkózunk a ránk váró nehézségekkel – Nem könnyű feladat, de próbáljuk a jót meglátni a nehézségekben, illetve kreatív, új megoldásokat megvalósítani.
 7. Megbocsátás – Nehéz, és hosszú távú elköteleződés megbocsátani olyanoknak, akik megsértettek, megbántottak, vagy áldozattá tettek minket. Tegyük ezt önmagunk érdekében, hogy mi magunk szabadulhassunk a keserűségtől és haragtól!
 8. A flow-élmény fokozása – Mindenki megtalálhatja azokat a tevékenységeket, kihívásokat, amelyek során átéli a sok jótékony hatással rendelkező áramlat-élményt.
 9. Apró örömök élvezete – Figyeljük meg a minket körülvevő világot, igyekezzünk elmélyülni az adott pillanatban (akár élvezettel elvégezni a napi rutintevékenységeinket), vagy idézzünk fel pozitív emlékeket.
 10. Vallásgyakorlás és spirituális élet – Kifejezetten azok számára hasznos gyakorlat, akiknek eleve az életük része a vallás vagy a spiritualitás, akik motiváltak annak gyakorlásában.
 11. Törődjön a testével (meditáció, testmozgás, „Cselekedjen úgy, mint a boldog emberek!”) – Váljon életünk részévé a rendszeres meditáció és/vagy a testmozgás! A boldog embereket legkönnyebben úgy utánozhatjuk, ha sokat mosolygunk. Ennek gyakorlása pozitív hatással lesz ránk.
 12. Kötelezzük el magunkat a céljaink mellett! – Kulcsfontosságú, hogy megfelelő célokat tűzzünk ki magunk elé, lehetőleg olyanokat, amelyek saját, belső indíttatásból, nem pedig külső elvárásoknak való megfelelésből erednek.

A gyakorlat kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a hozzánk legközelebb álló feladatot válasszuk. Olyanba kezdjünk csak bele, amelyről úgy hisszük, általunk teljesíthető. Igyekezzünk ezeket beépíteni életvitelünkbe, hiszen egyszeri cselekedetektől vagy rövid időre módosított szemlélettől nem várhatunk hosszú távú változást. Ha részletesen megvizsgáljuk a fenti gyakorlatokat, akkor észre fogjuk venni, hogy némelyek összefüggésben állnak egymással. A jó hír az, hogy a boldogságunk fokozásáért tett erőfeszítések által egy pozitív spirálba kerülhetünk, amely segítségünkre lehet abban, hogy hosszú távon elköteleződjünk céljaink és saját lelki jólétünk mellett.

A szerző Poós-Nagy Fruzsina, life és business coach, viselkedéselemző, közgazdász, a Lisznyai Pszicho-Műhely tagja.

***

A Mindset Pszichológia nem csak érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=1s