Az állatok csodás lények, remek társak. Nyugtató hatással vannak ránk, és csupa móka velük az élet! Kivéve persze, amikor nem. Akinek vannak háziállatai, pontosan tudja, mire gondolunk. Neked vannak kedvenceid? Esetleg szeretnél kisállatot, de nem tudod, miket érdemes végiggondolnod előtte? Érdekel az állatasszisztált terápia, vagy még sosem hallottál róla, de kíváncsi vagy, mi lehet? Szeretnéd tudni, melyik tudományág foglalkozik az állatok viselkedésével? Ha bármelyik kérdés foglalkoztat, podcastünk Neked szól!

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háziállattartás, kisállatok gondozása, örökbefogadása. Becslések szerint is több millió háziállatot számlálhatunk Magyarországon, és ezek a számok egyre csak növekednek. Vajon miért?

Tény, hogy a legtöbb állat, amit otthonunkban tartunk puha és aranyos, de ez talán mégsem elég indok arra, hogy komoly döntést hozva magunkhoz vegyük őket. Különben is: mi van a hüllőkkel, vagy a halakkal? Másrészről az állattartásnak nagyon komoly anyagi vonzata van, hosszú távú gondoskodást, szeretet, elköteleződést igényelnek az állatok: kedvenceink tőlünk függnek. Mégis mi motivál bennünket erre?

A válasz viszonylag egyszerű: számtalan jótékony hatása van annak, ha valaki háziállatot tart, esetleg gyermekkorában állatokkal nevelkedik fel (persze nemcsak állatokkal és nem szó szerint, de erre is van példa). Mikor felismertük az állatok rendkívül sokszínű és pozitív hatását az emberre, elkezdtük őket bevonni a terápiás munkába is. Megszületett az állatasszisztált terápia. Persze nem csak ilyen formában lehet állatokkal dolgozni, hiszen a foglalkozásnak több fajtája van, melyek között érdemes különbséget tenni.

Korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk az állatok gyermekekre gyakorolt jótékony hatásaival, valamint az állatasszisztált terápiával. Podcast sorozatunk következő részében beszélünk emellett az állattartás generációs különbségeiről, hozunk néhány beszédes statisztikát is ezt illetően. Bemutatjuk az állatfoglalkozások formáit, a köztük fellelhető különbségeket. Hozunk nektek kutatásokat és néhány érdekes tényt az állatok viselkedésével kapcsolatosan. Azt is megvizsgáljuk, a Covid-19 idején hogyan válik ez fontosabbá, illetve gyermekeinket mennyire engedhetjük el hasonló foglalkozásokra. 

Podcastünket megtaláljátok Spotify-on és SoundCloudon, valamint dolgozunk azon, hogy minél több platformon elérhetők legyünk a számotokra.

Ha pedig ennél bővebben is érdekel az állattartás kérdése, akkor vegyél részt legújabb online workshopunkon, ahol arról osztunk meg pszichológiai információkat, hogy hogyan hatnak ránk az állatok és hogyan segíthetnek bennünket abban, hogy egy nyugodtabb, teljesebb életet élhessünk mind a saját, mind az állatunk örömére.

Forrás:

ELTE TTK Biológiai Intézet- Etológia Tanszék: Infravörös érzékelés a kutyák orrában.

Harkai, V. (2015). Az állat-tartás és az állatasszisztált terápia jótékony hatásai.

Molnár, E. (2019). Kutyával asszisztált óvodai foglalkozások= Dog-assisted kindergarten activities. GRADUS, 6(3), 27-34.

dr. Sátori Ágnes: Állatokhoz való viszony a társas‐társadalmi kapcsolatok rendszerében