Összetörhet a szívünk, ha megcsalnak minket. De mi számít megcsalásnak? És milyen új formái jelentek meg manapság? Cikkünkből megtudhatod!

A hűség már évszázadok óta az egyik legnagyobb erény. Miért adja valaki mégis arra a fejét és testét, hogy megcsalja a társát? Általában csaló és megcsalt fél is szenved a kialakult helyzettől: bűntudat, gyanakvás, félelem, csalódottság, düh és még sorolhatnánk, mennyi negatív érzelem kapcsolódhat egy ilyen eseményhez. Manapság azonban már nem csak a „hagyományos” megcsalásról beszélhetünk, azaz, amikor a pár egyik tagja lefekszik valaki mással, és ez ki is derül. Jelenleg ennél több megcsalási formát detektálhatunk, amelyekből most hármat fogunk bemutatni.

Ha tovább olvasol, 

 • megismerhetsz három új megcsalási formát, 
 • megtudhatod, mit tehetsz az ellen, hogy sérülj egy kapcsolatban,
 • tippeket kaphatsz, amiktől jobb lehet a kapcsolatod.

Amikor nem a testiségen van a hangsúly: az érzelmi megcsalás

A testi, fizikai megcsalás mellett beszélhetünk érzelmi megcsalásról is. Ekkor egy alapvetően elkötelezett párkapcsolatban élő személy – a párján kívül – érzelmileg elkezd valaki máshoz kötődni. Sok időt tölt vele, megosztja vele titkait, félelmeit és vágyait. Sok esetben tehát a másik fél a partner elé helyeződhet. Ebben a formában nincs jelen testi kontaktus, lehet, hogy még puszit sem adnak egymásnak, mégis megcsalásról beszélhetünk. Hiszen az érzelmi megcsalás ugyanolyan fájdalmas lehet, mint egy fizikai félrelépés.

Kutatások szerint a férfiak inkább a testi, míg a nők az érzelmi megcsalásra érzékenyek.

Mi az a mikromegcsalás?

A mikromegcsalás is egy típusa a félrelépésnek. A mikromegcsalás alatt azokat az apró dolgokat értjük, amelyek nem esnek rögtön és egyértelműen a megcsalás kategóriájába, ám gyanúsak lehetnek. Például:

 • Ha utólag derül ki, hogy a párod még tartja a kapcsolatot az exével
 • Ha véletlenül derül ki, hogy a párod nagyon közeli kapcsolatban van mással is
 • Ha kiderül, hogy a partnered társkereső appokon van fent
 • Ha párod folyamatosan takargatja a telefonját, amikor a közelében vagy

Ezek kiragadott példák, és van, hogy semmi gond nincs azzal, ha valaki tartja a kapcsolatot az exével. A nehézség akkor áll fenn, ha az adott személyt még érzelmek kötik az előző párjához, és emiatt nem tud teljesen elköteleződni az aktuális partnere mellett. Valamint nagyon lényeges, hogy a jelenkori párra hogyan hatnak az adott dolgok. Mindig az adott helyzetet szükséges vizsgálni, annak résztvevőivel.

A bizalom jele lehet, ha valaki nem takargatja a telefonját előttünk.

A megcsalás modern formája

A „cyber affair” a virtuális világban történő flörtölést jelenti, a „cyber sex” pedig azt, ha valaki online úton létesít intim kapcsolatot – amelyben konkrétan nem találkoznak a felek, ám közösen élnek át szexuális helyzetet, például közösen maszturbálhatnak videón keresztül vagy szex-csetelhetnek. A virtuális valóság terjedésével pedig már nemcsak a saját testünkkel, hanem önmagunk kivetülései által (avatár) is létesíthetünk „szexuális kapcsolatot” másokkal.

Az online hűtlenség ugyanolyan fájdalmas tud lenni, mint a valós megcsalás.

Dr. Kimberly S. Young már 1998-ban leírta az online hűtlenség 7 meghatározó jelét a The Infidelity Online Workbook: An Effective Guide to Rebuild Your Relationship After a Cyberaffair című tanulmányában.

Hét figyelmeztető jel, hogy cyberaffair lehet jelen a kapcsolatodban:

 • megváltozik a „hűtlen” partner alvási szokása;
 • igény az elkülönült magánélet iránt (este még sokáig netezik);
 • mindennapi házimunkák figyelmen kívül hagyása;
 • nyilvánvaló hazugságok;
 • személyiségváltozás;
 • elveszett az érdeklődés a szex iránt a valós partnerével;
 • hanyatló befektetés a (házastársi) kapcsolatba.

Ezek a jelek ahhoz képest is megállják a helyüket, hogy a technika rendkívüli mértékben fejlődött még 1998-hoz képest is.

Mire érdemes figyelni?

Bármilyen megcsalási formáról legyen szó, egyénileg és kapcsolatonként is eltérhet, kinek mi számít megcsalásnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, számunkra mi az, ami már határátlépés, és nem fér bele egy kapcsolatba – legyen szó a valós helyzetekről vagy az online világról. Van, akinek belefér, hogy a párja tartsa a kapcsolatát az exével, de zavarja mondjuk, ha ismeretlen embereket lájkol a közösségi médiában.

Emellett elengedhetetlen, hogy erről egy induló kapcsolat kezdeti szakaszában beszélgessünk. Hiszen nem várhatjuk el a másiktól, hogy anélkül figyeljen az igényeinkre, hogy mi azt kommunikálnánk. Valamint jelenleg többféle elköteleződési forma is létezik, gondolhatunk például a nyitott kapcsolatokra vagy a poliamoriára is, ahol a meglévő partner mellett konszenzuálisan, vagyis közös megegyezés mellett lehet külső kapcsolata is mindkét félnek. Éppen ezért

fontos tisztázni, ki mit vár el a másiktól, és mi az, amit ő biztosítani tud.

Amennyiben csorba esett a bizalmunkon, akkor külső segítséghez is fordulhatunk. Házasság, tartós párkapcsolat esetén a leghatékonyabb a párterápia módszere. Amennyiben megcsalás történt, kérdéses, hogy a pár együtt tud-e szeretetteljesen maradni. Erre akkor van esély, amennyiben a felek elkötelezettek arra, hogy javítsanak kapcsolatukon. Ha úgy érezzük, nem szeretnénk partnerünknek bevallani, hogy miket csinálunk az interneten, vagy hogy esetleg megcsaltuk őt, akkor egyéni terápiába is érdemes lehet belekezdeni, feltárni az okokat és megvizsgálni, hogy miért történhet mindez.

A cikk szerzőjét a hűtlenség utáni állapot feldolgozásáról kérdezték a Sláger Fm-ben, ha érdekel az adás, ITT visszahallgathatod.

Perel, E. (2019). Affér - avagy gondoljuk újra a hűtlenséget. Cor Leonis Publishing

Hoyer M. (2020). A szexuális függőségek lélektana. In Hevesi K., Rigó A., Urbán R. (szerk.) Szexuálpszichológia. Budapest: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, 477-491.

Young, K. S. (1998). The Infidelity Online Workbook: An Effective Guide to Rebuild Your Relationship After a Cyberaffair.