Mentális egészségügyi válsággal küzd a világ, emberek milliói számolnak be depresszióról, szorongásról és más mentális betegségekről. Bár a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés hatékonyak lehetnek, egy új tanulmány rávilágít a depresszió kezelésében a testmozgás fontosságára is.

A depresszió elterjedt mentális betegség, amely több mint 300 millió embert sújt a világon. Fontos megjegyezni, hogy ma az érintett felnőttek kétharmada nem részesül megfelelő kezelésben. A depresszió előfordulása a COVID-19 világjárvány alatt a becslések szerint 27,6 százalékkal nőtt, ami rávilágít a megfelelő, könnyen hozzáférhető és megfizethető kezelési módok szükségességére.

A tanulmány szerint azonban testmozgás is hasonlóan jótékony hatással bír a depressziós tünetekre, mint a gyógyszeres kezelés.

Ezek az eredmények sürgetik a testmozgás alternatív vagy kiegészítő módon történő alkalmazását a felnőttek depressziójának kezelésében. Lényegében elmondható, hogy a testmozgás minden formája jelentős mentális egészségügyi előnnyel jár.

Az intenzív mozgás a kulcs

A tanulmány alapján minél nagyobb intenzitású testmozgást végzünk, az annál jobb hatással van ránk. Például a szokásos tempójú gyaloglás helyett válasszuk a gyorsabb tempójú gyaloglást. Egy másik mozgásforma, a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) bizonyítottan javítja a hangulatunkat, valamint sokan arról számolnak be, hogy csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziós tüneteket is. A kutatásból az is kiderült, hogy a legalább 6–12 héten át tartó edzéstervnek van a legnagyobb pozitív hatása, nem pedig a rövidebb időszakoknak. 

Mennyivel hatásosabb?

Dr. Ben Singh, a tanulmány vezető szerzője szerint a fizikai aktivitás másfélszer hatékonyabb a depresszió, a stressz és a szorongás enyhe és közepes mértékű tüneteinek csökkentésében, mint a gyógyszeres kezelés vagy a kognitív viselkedésterápia.

Milyen mozgásformát válasszunk?

Sokan küzdenek azzal, hogy egyáltalán rávegyék magukat a mozgásra. Fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezünk. Így nagyobb eséllyel válik rendszeressé életünkben a mozgás. Az olyan tevékenységek, mint a futás, kocogás, úszás, kerékpározás mind segíthetnek enyhíteni a depresszió tüneteit. Ezek a gyakorlatok növelik a pulzusszámot, fokozzák a vérkeringést és serkentik a természetes hangulatjavító endorfin termelését.

Ne egyedül vágj bele!

Fontos megjegyezni, hogy bár a mozgás fontos eleme a depresszió kezelésének, a megfelelő edzésterv összeállításához szükség lehet egy egészségügyi szakember bevonására is. A kezelési terv tartalmazhatja az életmódbeli megközelítések kombinációját, például a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a társasági életet, valamint a pszichoterápiát és a gyógyszeres kezelés együttesét is.

Ha úgy érzed, további ámogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.

Singh, B., Olds, T., Curtis, R., Dumuid, D., Virgara, R., Watson, A., Szeto, K., O’Connor, E. J., Ferguson, T., Eglitis, E., Miatke, A., Simpson, C. E., & Maher, C. (2023). Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews. British Journal of Sports Medicine, bjsports-106195.

Korman, N., Armour, M., Chapman, J., Rosenbaum, S., Kisely, S., Suetani, S., Firth, J., & Siskind, D. (2020). High Intensity Interval training (HIIT) for people with severe mental illness: A systematic review & meta-analysis of intervention studies– considering diverse approaches for mental and physical recovery. Psychiatry Research-neuroimaging, 284, 112601.